Engineeringnet Mobile



Scan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

Uniek samenwerkingsplatform voor meer laadpalen in de stad

Kaspersky Labs voorspelt APT bedreigingen voor 2015

Water op aarde dan toch niet afkomstig van kometen

Revamping ArcelorMittal Gent: koudwalserij houdt machines up to date - artikel

OVAM en Recupel weerleggen tendentieuze berichtgeving VRT-journaal

Belgische baggeraars slepen monstercontracten binnen voor Suez kanaal

Agenda

Hydraulica niveau 2

Festo Brussel

van 28/04/2015 tot 9/06/2015

Veilig werken aan elektrische installaties BA4/BA5

Festo Brussel of in uw bedrijf

van 15/06/2015 tot 16/06/2015

Keuze van de redactie

(26/5) De Francqui prijs gaat naar wiskundige Stefaan Vaes

(21/5) Nieuw ziekenhuis AZ Maria Middelares voorziet patiënt-bewakingssystemen

(21/5) Koud water uit Indische Oceaan moet Frans departement koelen

(18/5) Eandis twijfelt over nut verdere uitbouw aardgasdistributie

(12/5) Imec en JSR kondigen uitgebreidere samenwerking aan

(7/5) Egemin integreert divisie Handling Automation in Duitse KION-groep

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Made Different-plan: hoe stoom je 550 maakbedrijven klaar voor verandering?
Economie 25/04/2013 16:03:24

Vlaamse regering en technologiesector ontplooien plan om 550 maakbedrijven te begeleiden bij ombouw naar ‘factories of the future’. «Binnen een paar jaar moeten er al 50 zover zijn».

ENGINEERINGNET.BE – Vandaag werd in het Vlaams Parlement, in aanwezigheid van minister-president Kris Peeters, de hernieuwde aanpak van het Nieuw Industrieel Beleid voorgesteld. Onder het label ‘Made Different’ willen de Vlaamse regering, Agoria en Sirris de Vlaamse maakindustrie versterken en in de wereldtop laten meespelen.

Het plan was vorig jaar al aangekondigd, maar het krijgt een tweede adem en extra (media)aandacht, nu de concrete acties om 550 maakbedrijven warm te maken voor verandering - de befaamde transformatie naar Factories of the Future – stilaan vorm aannemen.

Minister-president Peeters: “Agoria en Sirris zijn van bij de start van het Nieuw Industrieel Beleid zeer trouwe bondgenoten gebleken. In de projectoproepen Nieuw Industrieel Beleid, waarvoor de Vlaamse regering in de afgelopen 2 jaar al meer dan 15 miljoen euro heeft uitgetrokken, zijn Agoria en Sirris met 14 projecten bijvoorbeeld zeer belangrijke partners”

Directeur-generaal Wilson De Pril van Agoria: “De sterke positie van onze maakindustrie staat onder druk. Het is al veel gezegd en geschreven: hoge ondernemingskosten, internationale concurrentie, tekort aan geschoold personeel,… Maar wij willen niet bij de pakken blijven zitten en werkten met onze lidbedrijven een ambitieus toekomstplan uit. Dat sluit bovendien naadloos aan bij het beleid van de Vlaamse regering.”

Het doel, zo schrijft de federatie in zijn programmabrochure, 'is om 50 maakbedrijven in Vlaanderen te ondersteunen in hun transformatie en om 500 andere bedrijven de komende vijf jaar de eerste stappen in die richting te laten zetten'.

In het verlengde van Made Different roept Agoria de Vlaamse regering meteen op om een Strategisch Onderzoekscentrum – een 'SOC' – specifiek voor de maakindustrie op te richten.

De resultaten van dit onderzoek zouden dan via het Made Different-programma toegepast worden bij Vlaamse industriële bedrijven, zowel kleine als grote.

Minister-president Peeters: “Een SOC voor de maakindustrie is een bijzonder waardevol idee, dat een vliegwiel kan zijn voor industriële activiteiten in Vlaanderen.” Agoria hoopt alvast dat de SOC Maakindustrie begin 2014 kan opgestart worden.

De maakindustrie is niet de enige focus van Sirris en Agoria. Op basis van het plan voor de maakindustrie, lanceerden de twee organisaties onlangs samen met Fevia nog het F3-project. Dat moet een andere sector, die van de Vlaamse voedingsproducenten, begeleiden om ook hun productie om te bouwen tot heuse 'Food Factories of the Future'. << (BB) (foto: Absolute Technologies)


QUOTE
Wilson De Pril: “Het Duits voorbeeld toont aan dat de maakindustrie ook in Westerse landen opnieuw jobs en rijkdom kan creëren. Dat moet ook in Vlaanderen kunnen.”

LEESTIP
Vlaamse voedingsbedrijven moeten 'Food Factories of the Future' worden - column

ACHTERGROND
Wat is een Fabriek van de Toekomst? Volgende kenmerken komen altijd terug: ze verbruiken een minimum aan energie en grondstoffen en zijn uiteraard zo milieuvriendelijk mogelijk. Op die manier leveren ze een belangrijke bijdrage aan de vergroening van de economie. Ze beschikken over een modern “state of the art” productie-apparaat. Ze maken producten met een hoge toegevoegde waarde en hun productie kan flexibel inspelen op veranderende vragen. En last but not least: de kennisinhoud en de betrokkenheid van de medewerkers is er erg hoog. Ze steunen op sociale innovatie, met de creatie van kwaliteitsvolle jobs. <<


 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Engagor overgenomen door Clarabridge

Clarabridge, leverancier van softwareoplossingen voor Customer Experience Management (CEM), heeft Engagor, platform voor realtime webcare en engagement via sociale media, overgenomen.

Nieuw ziekenhuis AZ Maria Middelares voorziet patiënt-bewakingssystemen

Met de patiënt-bewakingssystemen van Philips zullen de artsen van het AZ Maria Middelares ziekenhuis altijd en overal direct toegang tot historische en realtime gegevens van hun patiënten.

GlobalYeast opgericht voor productie hoogwaardige industriële giststammen

VIB en een Braziliaanse investerings- en participatiemaatschappij hebben de oprichting van GlobalYeast aangekondigd. Dit nieuwe bedrijf gaat hoogwaardige industriële giststammen produceren.

Bartel Dewulf meest gebeten ondernemer 2015 regio Aalst

Bartel Dewulf van Belgocatering heeft de Ondernemersaward 2015 gewonnen. Deze award wordt jaarlijks door de HoGent en Odisee uitgereikt aan de meest gebeten ondernemer uit de regio Aalst.

Milieukorting voor fijn stof reductie in Antwerpse haven

De Antwerpse haven geeft vanaf 1 juni 2015 een korting aan zeeschepen, die gebruik maken van alternatieve technologieën en zo bijdragen tot een vermindering van de uitstoot van fijn stof.

Laser-veiligheidsscanners met ethernetaansluiting verkrijgbaar bij RS - techniek

De Omron OS32C-familie, laser-veiligheidsscanners met ethernetaansluiting, maakt configuratie, statusmonitoring en meldingsanalyse mogelijk vanaf het bureaublad.

Koud water uit Indische Oceaan moet Frans departement koelen

Engie, het vroegere GDF Suez, en zijn dochterbedrijf Climespace willen nog dit jaar starten met een project voor de levering van koelte op het eiland Réunion.

FAC-kwaliteitslabel voor alu-gevelbouwers

Ten behoeve van de bouwers van aluminium gevels heeft de Federatie Aluminium Constructeurs (FAC) een update gepubliceerd van haar handboek met richtlijnen over kwaliteitseisen en adviezen.

Waterbesparing textielbedrijven bij hergebruik afvalwater

Textielfabrieken kunnen hun waterverbruik tot wel 90 % terugbrengen door hun afval-water met het EColoRO-concept te zuiveren en daarna opnieuw te gebruiken.

Australische Subcon vestigt zich in Oostendse Greenbridge incubator

Het Australisch bedrijf Subcon richt haar eerste Europese vestiging op in de GreenBridge incubator op het wetenschapspark van de UGent-Campus Oostende.

Actemium wint Safe Maintenance Award 2015 - techniek

Actemium, multitechnische partner voor de industrie, sleepte begin april de Safe Maintenance Award 2015 (categorie contractors) in de wacht voor haar doelgericht en open veiligheidsbeleid.

B-Phot ’Belgian node’ in het door de VN uitgeroepen jaar van het licht

Het Brussels Fotonica team van de Vrije Universiteit Brussel is door de VN officieel aangeduid als Belgisch contact voor het internationaal jaar van het licht.

VCB wil sloop en recyclage aanzwengelen

De recyclage van bouw- en slooppuin is in Vlaanderen een succes. In 2014 werden bijna 13 miljoen ton gerecycleerde granulaten geproduceerd.

AIM Recycling Europe vestigt zich in achterhaven Oostende

Op het industriegebied Plassendale 1 in de achterhaven van Oostende zijn de werken gestart voor een grondstofrecyclagebedrijf, ‘AIM Recycling Europe’.