Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

DEME laat nieuw ’dual fuel’ multipurpose-schip bouwen

Onderzoek mucoviscidose richt pijlen opnieuw op gentherapie

Armband met slimme functies voor senioren

Site Ecotron Hasselt University krijgt bezoek koningspaar

Formula Electric Belgium behaalt vierde plaats in Tsjechië

Universiteit Gent brouwt bier met afvalwater

Agenda

Informatienamiddag over ATEX en IECEx:
Voor een explosieveilige productieomgeving

ALM - Filip Williotstraat 9 - 2600 Berchem

dinsdag 27 september 2016

Gratis toegangskaart vakbeurs Wind Energy Hamburg 2016

Hamburg

van 27/09/2016 tot 30/09/2016

ABISS Software Summit for managers: is your business digitally fit for production?

Locatie: Kortrijk Xpo

donderdag 29 september 2016

Wat doen de top performers anders op het vlak van Reliability Engineering?

Webinar

donderdag 29 september 2016

Opendeur Precision Manufacturing Lab van Sirris

Diepenbeek

vrijdag 30 september 2016

Opleiding Proportionele Hydraulica (niveau 3)

Festo Brussel

van 10/10/2016 tot 18/10/2016

Keuze van de redactie

(22/9) Primeur: Eerste Vlaamse ‘Office on Wheels’ gaat testfase in

(19/9) ENGIE Electrabel stelt 6 nieuwe windparken open voor burgerparticipatie

(15/9) Barry Callebaut neemt chocoladefabriek Mondelēz International in Halle over

(12/9) Zurich ’s werelds duurzaamste stad volgens Sustainable Cities Index

(8/9) Toestel voor het sorteren van afval in horecazaken ontwikkeld

(5/9) Universitair Ziekenhuis Leuven bouwt nieuw oncologiecentrum

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Made Different-plan: hoe stoom je 550 maakbedrijven klaar voor verandering?
Economie 25/04/2013 16:03:24

Vlaamse regering en technologiesector ontplooien plan om 550 maakbedrijven te begeleiden bij ombouw naar ‘factories of the future’. «Binnen een paar jaar moeten er al 50 zover zijn».

ENGINEERINGNET.BE – Vandaag werd in het Vlaams Parlement, in aanwezigheid van minister-president Kris Peeters, de hernieuwde aanpak van het Nieuw Industrieel Beleid voorgesteld. Onder het label ‘Made Different’ willen de Vlaamse regering, Agoria en Sirris de Vlaamse maakindustrie versterken en in de wereldtop laten meespelen.

Het plan was vorig jaar al aangekondigd, maar het krijgt een tweede adem en extra (media)aandacht, nu de concrete acties om 550 maakbedrijven warm te maken voor verandering - de befaamde transformatie naar Factories of the Future – stilaan vorm aannemen.

Minister-president Peeters: “Agoria en Sirris zijn van bij de start van het Nieuw Industrieel Beleid zeer trouwe bondgenoten gebleken. In de projectoproepen Nieuw Industrieel Beleid, waarvoor de Vlaamse regering in de afgelopen 2 jaar al meer dan 15 miljoen euro heeft uitgetrokken, zijn Agoria en Sirris met 14 projecten bijvoorbeeld zeer belangrijke partners”

Directeur-generaal Wilson De Pril van Agoria: “De sterke positie van onze maakindustrie staat onder druk. Het is al veel gezegd en geschreven: hoge ondernemingskosten, internationale concurrentie, tekort aan geschoold personeel,… Maar wij willen niet bij de pakken blijven zitten en werkten met onze lidbedrijven een ambitieus toekomstplan uit. Dat sluit bovendien naadloos aan bij het beleid van de Vlaamse regering.”

Het doel, zo schrijft de federatie in zijn programmabrochure, 'is om 50 maakbedrijven in Vlaanderen te ondersteunen in hun transformatie en om 500 andere bedrijven de komende vijf jaar de eerste stappen in die richting te laten zetten'.

In het verlengde van Made Different roept Agoria de Vlaamse regering meteen op om een Strategisch Onderzoekscentrum – een 'SOC' – specifiek voor de maakindustrie op te richten.

De resultaten van dit onderzoek zouden dan via het Made Different-programma toegepast worden bij Vlaamse industriële bedrijven, zowel kleine als grote.

Minister-president Peeters: “Een SOC voor de maakindustrie is een bijzonder waardevol idee, dat een vliegwiel kan zijn voor industriële activiteiten in Vlaanderen.” Agoria hoopt alvast dat de SOC Maakindustrie begin 2014 kan opgestart worden.

De maakindustrie is niet de enige focus van Sirris en Agoria. Op basis van het plan voor de maakindustrie, lanceerden de twee organisaties onlangs samen met Fevia nog het F3-project. Dat moet een andere sector, die van de Vlaamse voedingsproducenten, begeleiden om ook hun productie om te bouwen tot heuse 'Food Factories of the Future'. << (BB) (foto: Absolute Technologies)


QUOTE
Wilson De Pril: “Het Duits voorbeeld toont aan dat de maakindustrie ook in Westerse landen opnieuw jobs en rijkdom kan creëren. Dat moet ook in Vlaanderen kunnen.”

LEESTIP
Vlaamse voedingsbedrijven moeten 'Food Factories of the Future' worden - column

ACHTERGROND
Wat is een Fabriek van de Toekomst? Volgende kenmerken komen altijd terug: ze verbruiken een minimum aan energie en grondstoffen en zijn uiteraard zo milieuvriendelijk mogelijk. Op die manier leveren ze een belangrijke bijdrage aan de vergroening van de economie. Ze beschikken over een modern “state of the art” productie-apparaat. Ze maken producten met een hoge toegevoegde waarde en hun productie kan flexibel inspelen op veranderende vragen. En last but not least: de kennisinhoud en de betrokkenheid van de medewerkers is er erg hoog. Ze steunen op sociale innovatie, met de creatie van kwaliteitsvolle jobs. <<


 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nieuwe fase in heraanleg op- en afrittencomplex E40 in Aalter - verkeer

De volgende fase van de heraanleg van het op- en afrittencomplex in Aalter start op 26 september. Om de nieuwe op- en afrit richting Gent af te werken, moeten de bestaande op- en afrit dicht

Rittal dakventilatoren met meer luchtdebiet en hogere beschermklasse - techniek

Rittal breidt haar gamma uit met een nieuwe generatie dakventilatoren met meer luchtdebiet en hogere beschermklasse voor een efficiënte koeling van schakelkasten.

Borealis onderzoekt haalbaarheid nieuwe fabriek in Kallo

Borealis gaat de haalbaarheid onderzoeken van een nieuwe propaan-dehydrogenatie-fabriek (PDH). De fabriek zou in de bestaande productievestiging van in het Antwerpse Kallo worden gebouwd.

Hoge Gezondheidsraad publiceert nieuwe uitgave van voedingsaanbevelingen

Sommige richtlijnen blijven ongewijzigd, maar meerdere aanpassingen werden aangebracht om de aanbevelingen in overeenstemming te brengen met de huidige wetenschappelijke kennis.

Push-In Plus-technologie: 60% minder tijd paneelbedrading - whitepaper

Bij het bouwen van een modern bedieningspaneel is het bedraden van de componenten in het paneel bijna altijd de meest tijdrovende klus.

Fusie tussen onderzoeksinstellingen imec en iMinds afgerond

Sinds gisteren is de fusie tussen onderzoeks-instellingen imec en iMinds (aangekondigd in februari) een feit. De notariële akte van de fusie werd officieel ondertekend.

Primeur: Eerste Vlaamse ‘Office on Wheels’ gaat testfase in

Sinds begin september pendelen een 100-tal werknemers van en naar hun vaste werkplek met een gloednieuwe autocar, uitgerust als een echt kantoor op wielen.

ifm electronic demonstreert O3D en O3M Smart Sensors met ToF - techniek

Tijdens Hannover Messe demonsteerde ifm zijn technologie met VR-camera al aan president Obama en kanselier Merkel. De eerste producten met de bewuste technologie zijn intussen op de markt.

Ecocombi stoot 21% minder CO2 uit op het vastgelegde proeftraject

Begin 2015 hebben AB InBev en NinaTrans samen het startschot gegeven voor de allereerste rit van een ecocombi op de Vlaamse wegen in het kader van een proefproject van de Vlaamse overheid.

ESA geeft UHasselt-studenten groen licht voor experiment in stratosfeer

Een UHasselt-team van negen doctorandi en studenten fysica heeft van het European Space Agency (ESA) groen licht gekregen voor een experiment in de stratosfeer.

Preventie van elektrische defecten in staalfabriek - artikel

Onderhoudstechnicus Skip Young wist het aantal ongewenste productieonderbrekingen in Amerikaanse staalfabriek te beperken door een combinatie van inspectie met ultrasoon geluid en infrarood.

HoGent start met bouw van hoogtechnologisch Gebouw T

Op de vroegere site van het textielinstituut aan de Voskenslaan verrijst Gebouw T, een hoogtechnologische en architecturale parel voor de studenten van de faculteit Mens en Welzijn.

Vlaams Minister Ben Weyts investeert in vergroening binnenvaart

Ben Weyts lanceert twee complementaire maatregelen gericht op het vergroenen van de binnenvaart. Milieuvoordelen moeten in concrete maatregelen op het terrein omgezet worden.

Hoe betrouwbaar is uw (nieuwe) systeem echt? - artikel

Fabrikanten en producenten zijn begaan met de betrouwbaarheid en de levensduur van hun systemen en producten. Het weerspiegelt immers de kwaliteit en geloofwaardigheid van hun merk.

Bezoek de 9e editie van Solids Antwerpen

Meer dan 150 exposanten uit de poeder- en bulkindustrie verwelkomen u graag op Solids. Zij geven u een compleet overzicht van innovaties in de be- en verwerking van vaste en droge stoffen. Solids vindt plaats op 19-20 oktober in Antwerp Expo.
Registreer gratis >>

Nauwkeurige analoge EtherCAT meetklem: EL3751

Met de EtherCAT-klem EL3751 presenteert Beckhoff een nieuwe generatie uiterst nauwkeurige meettechniek-IO’s als integraal onderdeel van de regeltechniek. De 24-bits klem meet 10.000 samples per seconde en heeft een meetnaukeurigheid van ± 0,01%.

Are you one of Belgium’s 50 fastest growing companies?

Deloitte’s Technology Fast 50 encourages and promotes 50 entrepreneurial, fast-growing technology companies, opening doors to new opportunities and powerful connections.

Register now and get the recognition you deserve. Real fast. >>

Abiss 2016: summit voor digitaal fitte productiebedrijven

Eerste topevent specifiek voor managers en C-levels over digitaliseren van industriële bedrijfs- en productie­processen. Met 12 learning sessions en beursplatform voor networking met gespecialiseerde software-aanbieders, integratoren en consultants. Klik voor gratis registratie. >>

DOSSIERS

Productietechniek

Eco & Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk