Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

DEME laat nieuw ’dual fuel’ multipurpose-schip bouwen

Onderzoek mucoviscidose richt pijlen opnieuw op gentherapie

Armband met slimme functies voor senioren

Site Ecotron Hasselt University krijgt bezoek koningspaar

Formula Electric Belgium behaalt vierde plaats in Tsjechië

Universiteit Gent brouwt bier met afvalwater

Agenda

KNX-netwerkbijeenkomst over innovatieve internetkoppelingen

Thomas More hogeschool St. Katelijne-Waver

donderdag 8 september 2016

Agoria Academy:
Opleiding Technical Writing & DITA

Europa hotel - Gordunakaai 59 - 9000 Gent

van 8/09/2016 tot 20/09/2016

Studiemiddag Onderhoud & herstelling van poedercoatings (VOM)

Locatie: Steenokkerzeel

dinsdag 13 september 2016

Dag van de Industrie - Mens en technologie in de productieomgeving van morgen.

Barco (new Campus!)
Beneluxpark 21 - 8500 Kortrijk

vrijdag 16 september 2016

Informatienamiddag over ATEX en IECEx:
Voor een explosieveilige productieomgeving

ALM - Filip Williotstraat 9 - 2600 Berchem

dinsdag 27 september 2016

ABISS Software Summit for managers: is your business digitally fit for production?

Locatie: Kortrijk Xpo

donderdag 29 september 2016

Keuze van de redactie

(18/8) Meer zuurstof naar tumoren nieuwe piste in strijd tegen kanker

(11/8) Colruyt Group sorteert en recycleert 82% van zijn bedrijfsafval

(8/8) ENGIE en Powerdale gaan publieke laadpalen in Luxemburg leveren

(3/8) Hoe zou het zijn met.. de REBO-terminal in Oostende?

(15/7) Siemens waagt zich aan offshore windturbines van 8MW

(6/7) Stad Turnhout verwarmt milieuvriendelijker met warmtenet

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Made Different-plan: hoe stoom je 550 maakbedrijven klaar voor verandering?
Economie 25/04/2013 16:03:24

Vlaamse regering en technologiesector ontplooien plan om 550 maakbedrijven te begeleiden bij ombouw naar ‘factories of the future’. «Binnen een paar jaar moeten er al 50 zover zijn».

ENGINEERINGNET.BE – Vandaag werd in het Vlaams Parlement, in aanwezigheid van minister-president Kris Peeters, de hernieuwde aanpak van het Nieuw Industrieel Beleid voorgesteld. Onder het label ‘Made Different’ willen de Vlaamse regering, Agoria en Sirris de Vlaamse maakindustrie versterken en in de wereldtop laten meespelen.

Het plan was vorig jaar al aangekondigd, maar het krijgt een tweede adem en extra (media)aandacht, nu de concrete acties om 550 maakbedrijven warm te maken voor verandering - de befaamde transformatie naar Factories of the Future – stilaan vorm aannemen.

Minister-president Peeters: “Agoria en Sirris zijn van bij de start van het Nieuw Industrieel Beleid zeer trouwe bondgenoten gebleken. In de projectoproepen Nieuw Industrieel Beleid, waarvoor de Vlaamse regering in de afgelopen 2 jaar al meer dan 15 miljoen euro heeft uitgetrokken, zijn Agoria en Sirris met 14 projecten bijvoorbeeld zeer belangrijke partners”

Directeur-generaal Wilson De Pril van Agoria: “De sterke positie van onze maakindustrie staat onder druk. Het is al veel gezegd en geschreven: hoge ondernemingskosten, internationale concurrentie, tekort aan geschoold personeel,… Maar wij willen niet bij de pakken blijven zitten en werkten met onze lidbedrijven een ambitieus toekomstplan uit. Dat sluit bovendien naadloos aan bij het beleid van de Vlaamse regering.”

Het doel, zo schrijft de federatie in zijn programmabrochure, 'is om 50 maakbedrijven in Vlaanderen te ondersteunen in hun transformatie en om 500 andere bedrijven de komende vijf jaar de eerste stappen in die richting te laten zetten'.

In het verlengde van Made Different roept Agoria de Vlaamse regering meteen op om een Strategisch Onderzoekscentrum – een 'SOC' – specifiek voor de maakindustrie op te richten.

De resultaten van dit onderzoek zouden dan via het Made Different-programma toegepast worden bij Vlaamse industriële bedrijven, zowel kleine als grote.

Minister-president Peeters: “Een SOC voor de maakindustrie is een bijzonder waardevol idee, dat een vliegwiel kan zijn voor industriële activiteiten in Vlaanderen.” Agoria hoopt alvast dat de SOC Maakindustrie begin 2014 kan opgestart worden.

De maakindustrie is niet de enige focus van Sirris en Agoria. Op basis van het plan voor de maakindustrie, lanceerden de twee organisaties onlangs samen met Fevia nog het F3-project. Dat moet een andere sector, die van de Vlaamse voedingsproducenten, begeleiden om ook hun productie om te bouwen tot heuse 'Food Factories of the Future'. << (BB) (foto: Absolute Technologies)


QUOTE
Wilson De Pril: “Het Duits voorbeeld toont aan dat de maakindustrie ook in Westerse landen opnieuw jobs en rijkdom kan creëren. Dat moet ook in Vlaanderen kunnen.”

LEESTIP
Vlaamse voedingsbedrijven moeten 'Food Factories of the Future' worden - column

ACHTERGROND
Wat is een Fabriek van de Toekomst? Volgende kenmerken komen altijd terug: ze verbruiken een minimum aan energie en grondstoffen en zijn uiteraard zo milieuvriendelijk mogelijk. Op die manier leveren ze een belangrijke bijdrage aan de vergroening van de economie. Ze beschikken over een modern “state of the art” productie-apparaat. Ze maken producten met een hoge toegevoegde waarde en hun productie kan flexibel inspelen op veranderende vragen. En last but not least: de kennisinhoud en de betrokkenheid van de medewerkers is er erg hoog. Ze steunen op sociale innovatie, met de creatie van kwaliteitsvolle jobs. <<


 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Hans Vandenbroucke van Elia over toekomstige Bidladder-biedplatform

In dit interview vertelt Vandenbroucke over lancering van nieuwe biedplatform Bidladder van Elia. Dat zal in 2017 gelanceerd worden om meer flexibiliteit naar de demand side te brengen.

REstore verwerft nieuw Demand Response contract met Elia

Belgisch REstore mag als eerste zuiver technologisch bedrijf primaire reserve leveren aan een beheerder van hoogspanningsnetten. Dat is een wereldwijde primeur, claimt de leverancier.

Zonnepanelen 26% goedkoper via Antwerpse groepsaankoop (+video)

Meer dan 14.000 gezinnen hebben zich ingeschreven voor de derde groepsaankoop zonnepanelen van de provincie Antwerpen. De deelnemers kunnen nu gemiddeld 26,2% goedkoper plaatsen.

Haas-hoofdspil met een maximaal toerental van 20.000 omw/min - techniek

De nieuwe Haas-hoofdspil met een maximaal toerental van 20.000 omw/min biedt veel pk en snelheid

Rittal sluit 4 fabrieken om nieuw Industrie 4.0 productienetwerk te bouwen

Duitse fabrikant Rittal maakt plan bekend om tegen 2018 vier fabrieken te sluiten. Tegelijk investeert het in gedigitaliseerd productienetwerk met 3 productievestigingen voor behuizingen.

Slechts helft van technische vacatures in voertuigindustrie raakt ingevuld

Van de 500 openstaande vacatures in de voertuigindustrie staat na een half jaar de helft nog steeds open. "Technisch talent vinden vraagt tweemaal meer tijd, met uitschieters tot één jaar"

Infrabel moderniseert besturingssysteem van Rupelbrug in Boom - verkeer

Tijdens de laatste 2 weken van augustus moderniseert Infrabel de Rupelbrug in Boom bij Antwerpen. In de buurt worden nog enkele bijkomende spoor- en bovenleidingswerken uit te voeren.

Investering van 1,6 miljard euro opgehaald voor Merkur-project

Merkur Offshore bevestigt de financial close van het ontwikkelingsproject van het Merkur-offshore windturbinepark ten noorden van de Duitse Borkum-eilanden en goed voor 396 MW.

Waterwegen en Zeekanaal gaat vaarweg Seine-Schelde verbeteren

Waterwegen en Zeekanaal kiest het consortium THV Arcadis-Sweco-Antea Group voor de technische en administratieve assistentie en de ondersteuning van het projectmanagement van het project.

Veel onderhoudsdiensten missen complete onderhoudsstuklijsten - column

In deze tijden zouden wij beter niet spreken over bommen. Een recente ervaring gaf mij aanleiding om toch te schrijven over incomplete en daarmee doelloze bommen: Bills of Materials.

Financiële cyberaanvallen met 16% gestegen in tweede kwartaal 2016

Volgens het IT threat evolution Report van Kaspersky Lab over het tweede kwartaal van 2016 blijkt dat malwaremakers samenwerkingen opgezet hebben op het gebied van financiële aanvallen.

Colruyt Group sorteert en recycleert 82% van zijn bedrijfsafval

Colruyt Group slaagt erin om een almaar groter aandeel van het bedrijfsafval te laten recyleren, waardoor er steeds minder restafval overblijft.

Doorbraak in malariabestrijding met geurval voor muggen (+video)

Een nieuw ontwikkelde muggenval met menselijke lichaamsgeur leidde op het Keniaanse eiland Rusinga in 1,5 jaar tijd tot een daling in de populatie van de belangrijkste malariamug met 70%.

Ulrich Spiesshofer, ABB: «Internet of Things, Services and People» - artikel

Toen Ulrich Spiesshofer (52) CEO werd van ABB en het zijn moeder vertelde, vroeg zij wat dat bedrijf deed. Hij kreeg het haar niet onmiddellijk uitgelegd, zo divers zijn de activiteiten.

Are you one of Belgium’s 50 fastest growing companies?

Deloitte’s Technology Fast 50 encourages and promotes 50 entrepreneurial, fast-growing technology companies, opening doors to new opportunities and powerful connections.

Register now and get the recognition you deserve. Real fast. >>

Abiss 2016: summit voor digitaal fitte productiebedrijven

Eerste topevent specifiek voor managers en C-levels over digitaliseren van industriële bedrijfs- en productie­processen. Met 12 learning sessions en beursplatform voor networking met gespecialiseerde software-aanbieders, integratoren en consultants. Klik voor gratis registratie. >>

DOSSIERS

Productietechniek

Eco & Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk