Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

Site Ecotron Hasselt University krijgt bezoek koningspaar

Formula Electric Belgium behaalt vierde plaats in Tsjechië

Universiteit Gent brouwt bier met afvalwater

Onderzoek: blokkeren PHD1 zorgt voor verminderde chemoresistentie

Total waarschuwt voor frauduleuze e-mails

Onderzoek: uitzaaiing borstkanker afremmen

Agenda

Diepgaande opleiding Maintenance en Asset Management: de enige complete & Nederlandstalige training

Op verschillende locaties in Vlaanderen

van 8/10/2015 tot 27/05/2016

Siemens Integrated Drive Systems Roadshow

Huizingen (start, verkorte sessie) bij Siemens

vrijdag 9 oktober 2015

Smart Grid School - op 3 dagen wegwijs in de slimme energiewereld

Brussel (13-14/10) - Zaventem (15/10)

van 13/10/2015 tot 15/10/2015

Alles wat u moet weten over industriële Flash opslag

Antwerpen

dinsdag 13 oktober 2015

Climatechno 2015 : tweejaarlijkse vakbeurs voor de HVACR-sector I Refrigeration I Ventilation I Heating

Brabanthal Leuven

van 14/10/2015 tot 15/10/2015

Innovation Day over automatisering van de productie van composietstukken

Brussel

donderdag 15 oktober 2015

Keuze van de redactie

(7/10) Veolia wordt exploitant van grootste Gentse biomassacentrale

(5/10) Bouw eerste publieke waterstof-laadstation opgestart

(1/10) FANC legt Electrabel extra veiligheidseisen voor Doel 1 en 2

(28/9) Jan De Nul en Nobelwind bouwen windpark in Noordzee

(24/9) Agoria: 5 jaar studeren voor industrieel ingenieur? Nee bedankt!

(21/9) Grontmij ontwerpt warmtenet voor eerste Vlaamse geothermiecentrale

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Made Different-plan: hoe stoom je 550 maakbedrijven klaar voor verandering?
Economie 25/04/2013 16:03:24

Vlaamse regering en technologiesector ontplooien plan om 550 maakbedrijven te begeleiden bij ombouw naar ‘factories of the future’. «Binnen een paar jaar moeten er al 50 zover zijn».

ENGINEERINGNET.BE – Vandaag werd in het Vlaams Parlement, in aanwezigheid van minister-president Kris Peeters, de hernieuwde aanpak van het Nieuw Industrieel Beleid voorgesteld. Onder het label ‘Made Different’ willen de Vlaamse regering, Agoria en Sirris de Vlaamse maakindustrie versterken en in de wereldtop laten meespelen.

Het plan was vorig jaar al aangekondigd, maar het krijgt een tweede adem en extra (media)aandacht, nu de concrete acties om 550 maakbedrijven warm te maken voor verandering - de befaamde transformatie naar Factories of the Future – stilaan vorm aannemen.

Minister-president Peeters: “Agoria en Sirris zijn van bij de start van het Nieuw Industrieel Beleid zeer trouwe bondgenoten gebleken. In de projectoproepen Nieuw Industrieel Beleid, waarvoor de Vlaamse regering in de afgelopen 2 jaar al meer dan 15 miljoen euro heeft uitgetrokken, zijn Agoria en Sirris met 14 projecten bijvoorbeeld zeer belangrijke partners”

Directeur-generaal Wilson De Pril van Agoria: “De sterke positie van onze maakindustrie staat onder druk. Het is al veel gezegd en geschreven: hoge ondernemingskosten, internationale concurrentie, tekort aan geschoold personeel,… Maar wij willen niet bij de pakken blijven zitten en werkten met onze lidbedrijven een ambitieus toekomstplan uit. Dat sluit bovendien naadloos aan bij het beleid van de Vlaamse regering.”

Het doel, zo schrijft de federatie in zijn programmabrochure, 'is om 50 maakbedrijven in Vlaanderen te ondersteunen in hun transformatie en om 500 andere bedrijven de komende vijf jaar de eerste stappen in die richting te laten zetten'.

In het verlengde van Made Different roept Agoria de Vlaamse regering meteen op om een Strategisch Onderzoekscentrum – een 'SOC' – specifiek voor de maakindustrie op te richten.

De resultaten van dit onderzoek zouden dan via het Made Different-programma toegepast worden bij Vlaamse industriële bedrijven, zowel kleine als grote.

Minister-president Peeters: “Een SOC voor de maakindustrie is een bijzonder waardevol idee, dat een vliegwiel kan zijn voor industriële activiteiten in Vlaanderen.” Agoria hoopt alvast dat de SOC Maakindustrie begin 2014 kan opgestart worden.

De maakindustrie is niet de enige focus van Sirris en Agoria. Op basis van het plan voor de maakindustrie, lanceerden de twee organisaties onlangs samen met Fevia nog het F3-project. Dat moet een andere sector, die van de Vlaamse voedingsproducenten, begeleiden om ook hun productie om te bouwen tot heuse 'Food Factories of the Future'. << (BB) (foto: Absolute Technologies)


QUOTE
Wilson De Pril: “Het Duits voorbeeld toont aan dat de maakindustrie ook in Westerse landen opnieuw jobs en rijkdom kan creëren. Dat moet ook in Vlaanderen kunnen.”

LEESTIP
Vlaamse voedingsbedrijven moeten 'Food Factories of the Future' worden - column

ACHTERGROND
Wat is een Fabriek van de Toekomst? Volgende kenmerken komen altijd terug: ze verbruiken een minimum aan energie en grondstoffen en zijn uiteraard zo milieuvriendelijk mogelijk. Op die manier leveren ze een belangrijke bijdrage aan de vergroening van de economie. Ze beschikken over een modern “state of the art” productie-apparaat. Ze maken producten met een hoge toegevoegde waarde en hun productie kan flexibel inspelen op veranderende vragen. En last but not least: de kennisinhoud en de betrokkenheid van de medewerkers is er erg hoog. Ze steunen op sociale innovatie, met de creatie van kwaliteitsvolle jobs. <<


 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Bekijk een video over Siemens IDS Roadshow - invitatie

In oktober komt u in uw eigen buurt alles te weten over het IDS-concept van Siemens voor perfect geïntegreerde aandrijflijnen. Bekijk de presentatievideo met Dr. Thomas Menzel.

Aertssen Kranen hijst reactor van 420 ton op site BP Chembel (+video)

Als onderdeel van WiESOX-project - intern 'Lion King' genoemd - hees Aertssen Kranen een 420 ton wegende reactor op zijn plaats op de site van BP Chembel in Geel.

Aantal vacatures in Vlaamse maakindustrie blijft stijgen

Vergeleken met vorig jaar steeg aantal jobaanbiedingen de voorbije 12 maanden met 39,8% in metaalsectoren en 24,8% in machinebouw. De sterkste daler is met 27,5% de automotive.

Delaware Consulting neemt Across Technology over

Delaware Consulting heeft een overkomst bereikt over de overname van alle aandelen van Across Technology. Dit is goed nieuws op vlak van strategische dienstverlening en communicatie.

Telenet Business brengt snelste coax internet op de markt - techniek

Telenet Business lanceert Corporate Fibernet 240/25, een betrouwbare internetoplossing met inbegrepen VDSL back-up voor middelgrote tot grote ondernemingen.

Ideas Battle Arena: wie durft de uitdaging aan? (+video)

Voor de tweede maal staat in het hart van het netwerkevent MNE in Kortrijk het ondernemerscafé "Ideas Battle Arena". Voor wie zich geroepen voelt: er worden nog steeds kandidaturen aanvaard

UZ Gent gebruikt nieuwe techniek voor behandeling buikvlieskanker

​​Het UZ Gent past als eerste in de Benelux een nieuwe behandeling voor buikvlieskanker toe. Tijdens een kijkoperatie wordt chemotherapie onder hoge druk in de buikholte verneveld.

Eerste multimodale project WDPort of Ghent voor Distrilog Group

Twee jaar na de lancering van het multimodale project WDPort of Ghent, wordt aan het Kluizendok van start gegaan met de realisatie van een project van 20.000 m² voor de Distrilog Group.

Bouw eerste publieke waterstof-laadstation opgestart

Vlaams minister voor Energie Annemie Turtelboom heeft in Zaventem de eerste steen gelegd van een waterstoflaadstation. Air Liquide bouwt dit op een terrein van Toyota Motor Europe.

Windturbine maakt hoofdkantoor DEME stuk energie-onafhankelijker

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom heeft een kleinschalige XANT windturbine ingehuldigd op het bedrijfsterrein van bagger- en milieugroep DEME.

Johnson Controls en Hitachi richten samen HVAC-bedrijf op (update)

Oprichting joint venture 'Johnson Controls-Hitachi Air Conditioning' is definitief, melden beide partijen. Daardoor ontstaat een nieuwe HVAC-aanbieder met 14.000 werknemers.

Electronicaproducent Melexis is aantrekkelijkste werkgever in Limburg

Melexis is afgetekend de meest aantrekkelijke werkgever in de regio Belgisch Limburg. Dat besluit Randstad op basis van een onderzoek bij 1.700 respondenten.

Reactoren Doel 3 en Tihange 2 zeker nog tot 1 januari offline

Electrabel past planning aan met betrekking tot de onbeschikbaarheid van twee nucleaire reactoren Doel 3 en Tihange 2. "Zeker nog tot 1 januari, afhankelijk van de beslissing van FANC".

FANC legt Electrabel extra veiligheidseisen voor Doel 1 en 2

"Electrabel is in staat is om veilige langetermijn uitbating van Doel 1 en 2 te verzekeren", aldus Belgische nucleaire agentschap FANC. Wel wordt de exploitatievergunning verstrengd.

DOSSIERS

Productietechniek

Eco & Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk