Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

DEME laat nieuw ’dual fuel’ multipurpose-schip bouwen

Onderzoek mucoviscidose richt pijlen opnieuw op gentherapie

Armband met slimme functies voor senioren

Site Ecotron Hasselt University krijgt bezoek koningspaar

Formula Electric Belgium behaalt vierde plaats in Tsjechië

Universiteit Gent brouwt bier met afvalwater

Agenda

Opleiding Safety in pneumatica

Locatie: Festo Brussel

van 27/06/2016 tot 29/06/2016

Keuze van de redactie

(22/6) Belgische Alco Bio Fuel neemt Rotterdamse plant van Abengoa over

(20/6) Nieuwe Vlaamse criteria voor biomassacentrales: bij strengste ter wereld

(15/6) Supermarktketen Lidl investeert 3,5 miljoen euro in duurzame energie

(13/6) Voetbalstadion van KRC Genk wordt groenste van het land

(9/6) Officiële reactie van Infrabel op treinongeval in Saint-Georges-sur-Meuse

(6/6) Orange Belgium en Telenet beëindigen Full MVNO-contract

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Made Different-plan: hoe stoom je 550 maakbedrijven klaar voor verandering?
Economie 25/04/2013 16:03:24

Vlaamse regering en technologiesector ontplooien plan om 550 maakbedrijven te begeleiden bij ombouw naar ‘factories of the future’. «Binnen een paar jaar moeten er al 50 zover zijn».

ENGINEERINGNET.BE – Vandaag werd in het Vlaams Parlement, in aanwezigheid van minister-president Kris Peeters, de hernieuwde aanpak van het Nieuw Industrieel Beleid voorgesteld. Onder het label ‘Made Different’ willen de Vlaamse regering, Agoria en Sirris de Vlaamse maakindustrie versterken en in de wereldtop laten meespelen.

Het plan was vorig jaar al aangekondigd, maar het krijgt een tweede adem en extra (media)aandacht, nu de concrete acties om 550 maakbedrijven warm te maken voor verandering - de befaamde transformatie naar Factories of the Future – stilaan vorm aannemen.

Minister-president Peeters: “Agoria en Sirris zijn van bij de start van het Nieuw Industrieel Beleid zeer trouwe bondgenoten gebleken. In de projectoproepen Nieuw Industrieel Beleid, waarvoor de Vlaamse regering in de afgelopen 2 jaar al meer dan 15 miljoen euro heeft uitgetrokken, zijn Agoria en Sirris met 14 projecten bijvoorbeeld zeer belangrijke partners”

Directeur-generaal Wilson De Pril van Agoria: “De sterke positie van onze maakindustrie staat onder druk. Het is al veel gezegd en geschreven: hoge ondernemingskosten, internationale concurrentie, tekort aan geschoold personeel,… Maar wij willen niet bij de pakken blijven zitten en werkten met onze lidbedrijven een ambitieus toekomstplan uit. Dat sluit bovendien naadloos aan bij het beleid van de Vlaamse regering.”

Het doel, zo schrijft de federatie in zijn programmabrochure, 'is om 50 maakbedrijven in Vlaanderen te ondersteunen in hun transformatie en om 500 andere bedrijven de komende vijf jaar de eerste stappen in die richting te laten zetten'.

In het verlengde van Made Different roept Agoria de Vlaamse regering meteen op om een Strategisch Onderzoekscentrum – een 'SOC' – specifiek voor de maakindustrie op te richten.

De resultaten van dit onderzoek zouden dan via het Made Different-programma toegepast worden bij Vlaamse industriële bedrijven, zowel kleine als grote.

Minister-president Peeters: “Een SOC voor de maakindustrie is een bijzonder waardevol idee, dat een vliegwiel kan zijn voor industriële activiteiten in Vlaanderen.” Agoria hoopt alvast dat de SOC Maakindustrie begin 2014 kan opgestart worden.

De maakindustrie is niet de enige focus van Sirris en Agoria. Op basis van het plan voor de maakindustrie, lanceerden de twee organisaties onlangs samen met Fevia nog het F3-project. Dat moet een andere sector, die van de Vlaamse voedingsproducenten, begeleiden om ook hun productie om te bouwen tot heuse 'Food Factories of the Future'. << (BB) (foto: Absolute Technologies)


QUOTE
Wilson De Pril: “Het Duits voorbeeld toont aan dat de maakindustrie ook in Westerse landen opnieuw jobs en rijkdom kan creëren. Dat moet ook in Vlaanderen kunnen.”

LEESTIP
Vlaamse voedingsbedrijven moeten 'Food Factories of the Future' worden - column

ACHTERGROND
Wat is een Fabriek van de Toekomst? Volgende kenmerken komen altijd terug: ze verbruiken een minimum aan energie en grondstoffen en zijn uiteraard zo milieuvriendelijk mogelijk. Op die manier leveren ze een belangrijke bijdrage aan de vergroening van de economie. Ze beschikken over een modern “state of the art” productie-apparaat. Ze maken producten met een hoge toegevoegde waarde en hun productie kan flexibel inspelen op veranderende vragen. En last but not least: de kennisinhoud en de betrokkenheid van de medewerkers is er erg hoog. Ze steunen op sociale innovatie, met de creatie van kwaliteitsvolle jobs. <<


 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Ontdek wat er nieuw en verbeterd is aan de Haas Mini Mills - techniek

De Haas Mini Mills hebben nu nog meer in hun mars als populairste compacte VBC van de industrie. Ze zijn onlangs vernieuwd qua ontwerp.

VIL lanceert ‘landenselectietool’ voor nearshoring

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) heeft een tool ontwikkeld die bedrijven moet helpen om het interessantste land voor hun activiteit te kiezen indien ze nearshoring overwegen.

Capgemini Belgium rekruteert dit jaar nog 170 nieuwe collega’s

IT-bedrijf Capgemini wil nog dit jaar 170 nieuwe aanwervingen doen, zo laat Managing Director Alain Olivier weten. Het gaat vooral om ingenieurs, IT'ers en management consultants.

Nieuwe, goedkope en snelle test voor genetische diagnose bloedziekten

Een internationaal team van onderzoekers en clinici heeft deze test ontwikkeld. Met deze test kan men in één stap 63 genen van 24 patiënten tegelijk screenen.

Traceerbaarheid door serialisatie - whitepaper

Het vermogen om individuele producten door de hele toeleveringsketen heen te traceren, wordt steeds belangrijker in het bestrijden van namaak en het verbeteren van de consumentenveiligheid.

Buurtbewoners Electrabel CoGreen windmolenparken krijgen divident van 6%

Door 7,6% extra productie heeft Electrabel CoGreen beslist om een totaal dividend uit te keren van 55.402,50 euro wat overeenkomt met een dividend per aandeel van 7,5 euro of 6%.

Nieuwe fase werken ring Aalst op 27 juni van start - verkeer

Op 27 juni start een nieuwe fase in de werken aan de ring van Aalst. Door een goed uitgekiende werfplanning blijft autoverkeer op de ring in beide richtingen mogelijk over één rijstrook.

Toename jobs en toegevoegde waarde in Gentse Haven

In de haven van Gent ging de werkgelegenheid opnieuw over de kaap van 62.000 jobs. Gent is de enige Vlaamse zeehaven waar het aantal jobs in 2014 gestegen is.

Chinezen bouwen eigen bedrijvenpark in Louvain-la-Neuve

Nieuw technologiepark zal samenwerken met Waalse bedrijfswereld en "Chinese ondernemingen toelaten om Europese markt te penetreren en hun technologieën te ontwikkelen".

Gentse onderzoekers stellen controversieel hiv-onderzoek voor

Met een tijdelijke therapiestop willen onderzoekers van de UGent en het UZ Gent nagaan hoe hiv genezen kan worden. Het project werd dit weekend voorgesteld.

Nieuwe Vlaamse criteria voor biomassacentrales: bij strengste ter wereld

Vlaamse regering keurt wijziging van Energiebesluit van 2010 goed. Wie met vaste biomassa gestookte centrales, zoals houtpellets, wil exploiteren zal voortaan herkomst ervan moeten bewijzen.

FEVIA waarschuwt voor mogelijk banenverlies door taksen

Een nieuwe studie van Eurostat toont dat voeding in België gemiddeld 8% duurder is dan in onze buurlanden. FEVIA waarschuwt dat de opeenstapeling van taksen en heffingen nu al banen kost.

Ontgassingsinfrastructuur in Antwerpse haven wordt verbeterd

Om het ontgassingsaanbod in Antwerpen te verbeteren, lanceert het Havenbedrijf een projectoproep voor ondernemingen die innovatieslag in de ontgassingsinfrastructuur kunnen uitvoeren.

Warmtekaart Vlaanderen klaar voor gebruik

In opdracht van het Vlaams Energieagentschap (VEA) maakten de VITO en de distributienetbeheerders Eandis en Infrax een overzicht van de potentieel interessante plaatsen voor warmtenetten.

Boekjaar 2015 succesvol afgesloten

Omzet groeit met 22 % naar 620 miljoen euro

Groei van 7 % naar 3.000 medewerkers wereldwijd

Consequente technologieontwikkeling voor op pc gebaseerde regeltechniek en Industrie 4.0

Technische copywriter nodig?

We zijn gespecialiseerd in het schrijven en begeleiden van nieuwsbrieven, persberichten, white papers, klantengetuigenissen, jaarverslagen, blogs en webcontent over techniek en technologie. Meer info nodig? Stuur vrijblijvend een mailtje naar timesaver@skynet.be

DOSSIERS

Productietechniek

Eco & Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk