• 06/06/2013
  • |     BB

OVED: "Energiedeskundigen kleuren steeds meer buiten lijntjes"

Strikt wettelijk keurslijf - met boetes - zet hoe langer hoe meer energiedeskundigen ertoe aan andere activiteiten te ontwikkelen. Bijv. advies bij projecten rond energieneutrale gebouwen.

Trefwoorden: #energiedeskundige, #Jochen De Smet, #OVED, #Overlegplatform voor Energiedeskundigen

Lees verder

Nieuws

( Foto: OVED, Jochen De Smet )

ENGINEERINGNET.BE -- Volgens OVED – het Overlegplatform voor Energiedeskundigen – beperken meer en meer energiedeskundigen zich niet langer tot het louter afleveren van energieprestatiecertificaten, maar gaan ze ook op zoek naar andere activiteiten.

Dat heeft te maken met het zeer strenge wettelijke kader waarbinnen zij moeten werken en die weinig speelruimte laat. Energiedeskundigen riskeren namelijk boetes voor het maken van de kleinste fout, zowel bij de opmaak van energieprestatiecertificaten als van EBP-verslagen.

Secretaris Jochen De Smet: “Een eerste kansentraject speelt in op de evolutie naar bijna energieneutrale gebouwen (de zogenaamde 'BEN-gebouwen'), het tweede op de vraag van KMO’s die energie willen besparen. Uit studies blijkt dat KMO’s gemiddeld 20% kunnen besparen op hun netto-energieverbruik, mits een goede samenwerking met een kwalitatieve energiedeskundige.”

Zelf heeft OVED zich professionalisering van de sector tot doel gesteld. Op zijn Energiecongres van 13 juni 2013 zullen bijvoorbeeld 60 energiedeskundigen als eerste een certificaat krijgen als 'Executive Energy Expert'.

Het gaat om experts die zich het afgelopen jaar ingezet hebben op de professionalisering van hun diensten - via het eerste peterschapsproject Start2Build - in combinatie met een inhoudelijk opleidingstraject.

Op het congres zal onder meer Jo Vandenbergh, ondernemer en energiedeskundige 'pur sang', aan het woord komen. 'We willen onze leden-energiedeskundigen laten nadenken over hun toekomstperspectieven', stelt OVED.