• 24/06/2013

Koolstofnanodeeltjes hebben invloed op diersoorten in water

Imares en Wageningen UR ontdekten dat deze deeltjes op lange termijn al bij lage concentraties effect hebben op het leven in het oppervlaktewater.

Trefwoorden: #IMARES, #Koolstofnanodeeltjes, #ongewervelde waterdieren, #oppervlaktewater, #Wageningen University, #Wageningen UR

Lees verder

research

( Foto: Wageningen UR )

ENGINEERINGNET.NL -- Uit een proef onder natuurlijke veldomstandigheden werd duidelijk dat de soortensamenstelling van ongewervelde waterdieren veranderde na langdurige blootstelling aan koolstofnanodeeltjes.

Het onderzoek is gedaan door Ilona Velzeboer van de Nederlandse Wageningen University en Nederlandse onderzoeksinstituut IMARES van Wageningen UR. Zij publiceerde haar onderzoek in het toonaangevende tijdschrift Environmental Science & Technology.

Tot nu toe was er nog geen veldonderzoek uitgevoerd, maar alleen onderzoek in het laboratorium met één soort organismen tegelijk. Daarbij werden pas effecten gezien bij hogere concentraties aan nanodeeltjes dan wat er normaliter in het water zit. Er was ook niet eerder gekeken naar effecten op langere termijn en bij een lage concentratie.

Uit veldonderzoek blijkt nu dat die effecten er toch zijn. Dit kwam voor de onderzoekers als een verrassing. Zij denken dat dit mogelijk te maken heeft met de voortplanting en levenscyclus van de organismen. Bij kortere proeven speelt dat meestal geen rol. De onderzoekers willen nu zich nu verder gaan richten op vooral langetermijnstudies met meerdere generaties van organismen.

Ook zijn er meer veldstudies nodig om ook het effect na te gaan van andere soorten nanodeeltjes, zoals metallische nanodeeltjes. Verder stellen zij dat het van belang is om het werkingsmechanisme van nanodeeltjes in levende organismen te achterhalen.

De EU en de Nederlandse overheid erkennen het potentiële probleem van nanodeeltjes en laten onderzoek doen naar de mogelijke risico’s. Hieruit blijkt dat vooral de waterbodems in rivieren en meren plekken zijn waar nanodeeltjes zich ophopen.


(LH)