Continu innoveren om te overleven? Fout! - opinie

Columns & Blogs 17/07/2013 8:13:40

Ik hoor het onze politici graag orakelen: bedrijven die willen overleven moeten continu innoveren. Fout! Of althans gedeeltelijk fout.

Lees hieronder verder   
Verwant

ISO 9001:2015 voor Factory of The Future E.D.&A. in Kalmthout

Overlegplatform om België in wereldtop chemie en life sciences te houden

Atlas Copco Airpower eerste compressorbouwer met ISO 22000

RoboJob op weg naar 200ste installatie in vier jaar tijd

UNIZO reikt award uit voor beste Belgische souvenir en relatiegeschenk

Crimineel idee: niet-justitiële bestemming kelders justitiepaleis Brussel

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Antwerpen

donderdag 6 september 2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Saltex 2018

Messe Dornbirn

van 12/09/2018 tot 13/09/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(9/8) Spam blijft favoriete techniek van cybercriminelen

(7/8) AB InBev wil duurzaamheids-uitdagingen aanpakken via 100+ Accelerator

(6/8) Veldproeven met 5G in autoproductie gestart

(26/7) ArcelorMittal realiseert All Weather Terminal in North Sea Port

(12/7) North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

(11/7) Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

>> Meer blikvangers

ENGINEERIGNET.BE -- Zonder strategisch plan - via bijvoorbeeld een SWOT-analyse - kan innovatie héél duur uitvallen. En uw organisatie zuur opbreken...

Alles is transparant geworden. Prijzen kunnen overal worden opgevraagd. Praktisch alles is bereikbaar en alles is mogelijk. Het voordeel is dat producten en diensten wereldwijd kunnen worden verkocht. Maar dat geldt ook voor de concurrentie. Bovendien zijn er veel meer concurrenten op de markt. Dus de druk neemt toe. Alle reden om een goede strategische analyse te maken…

Niet zo eenvoudig
Voor een goede strategische analyse is om te beginnen (goede en eerlijke) informatie nodig. Veel informatie over: markten, klanten, eisen, volumes, concurrenten, product-life-cycle, consumentengedrag, communicatie, wetgeving, logistiek, personeel, kennis en nog veel meer…

Daarnaast is een heldere analyse van de eigen organisatie zeer belangrijk. Dat is misschien nog wel het moeilijkste. Is uw organisatie klantgericht? Wat betekent dat dan? Bewijs dat maar eens! Doet u het structureel beter dan de concurrenten?

U hebt - dat zegt u toch - gemotiveerd personeel, goede klantencontacten, moderne machines, betere logistiek!!! Weet u dat zeker? Toon het dan maar eens aan! Bovendien, waar is uw organisatie nu eigenlijk echt goed in? Boren verkopen of gaten maken? Machines omstellen of herstellen?

Apparatenbouw of fijnmechanica? Met andere woorden, wat is uw bestaansrecht? Stel de vraag waarom uw producten of diensten eigenlijk zo goed zijn. Maar beantwoordt die vraag niet met: «We hebben veel kennis». Dat is (iets) te eenvoudig en gemakzuchtig.

Bepaal ook waar uw organisatie tekort komt! Managementkwaliteiten, meetgegevens, opleidingsniveau, marktkennis, rendement, een goede website, marketing, voorraadbeheersing, planning? Het kunnen veel thema’s zijn, maar het is belangrijk ze te herkennen én te erkennen!

Op deze manier wordt een zogenaamde SWOT-analyse gemaakt: Strength, Weaknesses, Opportunities and Threats. Vul per onderdeel eerst maximaal drie punten in. Wordt er ergens een vierde toegevoegd, dan moeten ook de andere onderdelen er één bij krijgen.

Deze regel staat nergens, maar het is een algemeen aanvaard advies (al weet ik niet waar het vandaan komt). Het zou het denkraam in balans houden. Sommige organisaties zijn namelijk te negatief of juist te positief.

Waarom is dit zo belangrijk? Hiermee kunnen de bedrijfsdoelen concreet worden vastgesteld (balanced scorecard) en vertaald worden naar procesdoeleinden en persoonlijker doelen. Het hele managementsysteem kan nu redelijk snel worden ingericht en toegepast. Iedereen kent zijn taak (of zou ze nu toch moeten kennen).

Als uitgever van gespecialiseerde tijdschriften krijgen wij geregeld «magische» oplossingen aangereikt voor het optimaliseren van de voorraden, het verkorten van de doorlooptijden, het verbeteren van het kwaliteitssysteem.

Allemaal prima technieken en methodes, geen discussie daarover (hoewel!), maar... ze krijgen pas betekenis na een strategische analyse. Want wat is optimaliseren? Hoeveel verkorten en hoeveel beter?

Wat zijn de referentiepunten? Er is nog een andere belangrijke reden. Zonder deze informatie kunt u namelijk onmogelijk voor uw organisatie een strategie ontwikkelen om te innoveren.

Wat onze politici ook mogen beweren. De stemmingmakerij als zou iedere gezonde organisatie continu moeten innoveren, is levensgevaarlijk zonder voorafgaande strategische analyse. Levensgevaarlijk!

Want: innovatie is noodzakelijk, maar kan ook heel veel geld kosten. Of de organisatie nu groot of klein is. Bovendien kan innovatie zelden voor procesverbetering worden gebruikt. Dus is het wel zo verstandig van te voren vast te stellen op welk onderdeel innovatie moet plaatsvinden. Dat is te bepalen via een strategische analyse.

Vergelijk het met wat je spontaan in je gezin doet. Als je gaat verhuizen of verbouwen, zijn dat strategische beslissingen. Waarschijnlijk gekoppeld aan innovatie. Daarover heeft u met het (thuis)team nagedacht. De school voor de kinderen, nu en in de toekomst, de carrière, eventuele gezinsuitbreiding, verplaatsingen, enz.

En zo toets en beoordeel je allerlei SWOT-elementen aan je toekomstige eisen en verwachtingen. Anticiperen op wat gaat komen en niet blijven hangen in de problemen van vandaag. Probeer dat ook in te vullen voor de organisatie. Probeer even de dagelijkse problemen te vergeten en denk na over de vragen van de toekomst. Je weet nooit waar je uitkomt... <<

Hubert Lahaut (° 1947 - † 2013) was hoofdredacteur van Maintenance Magazine en schreef ook als columnist voor Engineeringnet. Dit is een van zijn laatste opiniestukken. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Team Formula Electric Belgium wint prijs voor beste ontwerp

De Umicore Pulse, de elektrische racewagen van het studententeam Formula Electric Belgium, heeft tijdens Formula Student Czech Republic de prijs voor het beste ontwerp gewonnen.

Eplan Data Portal: de weg naar de ideale set apparaatgegevens - techniek

De beschikbaarheid van digitale apparaatgegevens vormt de sleutel tot efficiënte engineering. De grootste uitdagingen zijn zowel de gegevenskwaliteit als de omvang van deze gegevens.

Derde proefboring diepe geothermie op Balmatt-site afgerond

Eind juli heeft Smet-Daldrup de derde boring in Mol-Donk succesvol afgerond. De put heeft een lengte van maar liefst 4.905 meter en is tot op een verticale diepte van 4.235 meter geboord.

Hot topic op Valve World Expo 2018: gasopslag-installaties

Omdat hernieuwbare energie steeds meer aan belang wind in Europa, zal er om pieken op te vangen steeds vaker gebruik van gas gemaakt worden om elektriciteit te produceren.

AB InBev wil duurzaamheids-uitdagingen aanpakken via 100+ Accelerator

AB InBev nodigt academici, ondernemers, wetenschappers en technologen uit om deel te nemen aan de 100+ Accelerator om enkele wereldwijde duurzaamheids-vraagstukken op te lossen.

Duitse Bank KfW wordt partner van Elia in 50Hertz

Elia heeft de laatste 20% aandelen van IFM in Eurogrid gekocht. De bijkomende participatie zal onmiddellijk verkocht worden aan Duitse staatsbank Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).

Bezoek de Staübli Robotics Days - uitnodiging

Tijdens de Stäubli Robotics Days worden bezoekers vergast op interessante lezingen maar ook kunnen ze er talrijke democellen en een ruim gamma robotica randapparatuur aan de slag zien.

Veldproeven met 5G in autoproductie gestart

Audi en Ericsson gaan 5G technologie proefdraaien in de autoproductie. Ze onderzoeken hoe ver ze met de draadloze 5G kunnen als toekomstbestendige communicatietechnologie.

Partners