Continu innoveren om te overleven? Fout! - opinie

Columns & Blogs 17/07/2013 8:13:40

Ik hoor het onze politici graag orakelen: bedrijven die willen overleven moeten continu innoveren. Fout! Of althans gedeeltelijk fout.

Lees hieronder verder   
Verwant

ISO 9001:2015 voor Factory of The Future E.D.&A. in Kalmthout

Overlegplatform om België in wereldtop chemie en life sciences te houden

Atlas Copco Airpower eerste compressorbouwer met ISO 22000

RoboJob op weg naar 200ste installatie in vier jaar tijd

UNIZO reikt award uit voor beste Belgische souvenir en relatiegeschenk

Crimineel idee: niet-justitiële bestemming kelders justitiepaleis Brussel

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

(20/12) Saroléa en ML6 ontwikkelen intelligente elektrische aandrijflijn

(20/12) IJsbuffer beheert gebouw Hogeschool PXL energiezuiniger

>> Meer blikvangers

ENGINEERIGNET.BE -- Zonder strategisch plan - via bijvoorbeeld een SWOT-analyse - kan innovatie héél duur uitvallen. En uw organisatie zuur opbreken...

Alles is transparant geworden. Prijzen kunnen overal worden opgevraagd. Praktisch alles is bereikbaar en alles is mogelijk. Het voordeel is dat producten en diensten wereldwijd kunnen worden verkocht. Maar dat geldt ook voor de concurrentie. Bovendien zijn er veel meer concurrenten op de markt. Dus de druk neemt toe. Alle reden om een goede strategische analyse te maken…

Niet zo eenvoudig
Voor een goede strategische analyse is om te beginnen (goede en eerlijke) informatie nodig. Veel informatie over: markten, klanten, eisen, volumes, concurrenten, product-life-cycle, consumentengedrag, communicatie, wetgeving, logistiek, personeel, kennis en nog veel meer…

Daarnaast is een heldere analyse van de eigen organisatie zeer belangrijk. Dat is misschien nog wel het moeilijkste. Is uw organisatie klantgericht? Wat betekent dat dan? Bewijs dat maar eens! Doet u het structureel beter dan de concurrenten?

U hebt - dat zegt u toch - gemotiveerd personeel, goede klantencontacten, moderne machines, betere logistiek!!! Weet u dat zeker? Toon het dan maar eens aan! Bovendien, waar is uw organisatie nu eigenlijk echt goed in? Boren verkopen of gaten maken? Machines omstellen of herstellen?

Apparatenbouw of fijnmechanica? Met andere woorden, wat is uw bestaansrecht? Stel de vraag waarom uw producten of diensten eigenlijk zo goed zijn. Maar beantwoordt die vraag niet met: «We hebben veel kennis». Dat is (iets) te eenvoudig en gemakzuchtig.

Bepaal ook waar uw organisatie tekort komt! Managementkwaliteiten, meetgegevens, opleidingsniveau, marktkennis, rendement, een goede website, marketing, voorraadbeheersing, planning? Het kunnen veel thema’s zijn, maar het is belangrijk ze te herkennen én te erkennen!

Op deze manier wordt een zogenaamde SWOT-analyse gemaakt: Strength, Weaknesses, Opportunities and Threats. Vul per onderdeel eerst maximaal drie punten in. Wordt er ergens een vierde toegevoegd, dan moeten ook de andere onderdelen er één bij krijgen.

Deze regel staat nergens, maar het is een algemeen aanvaard advies (al weet ik niet waar het vandaan komt). Het zou het denkraam in balans houden. Sommige organisaties zijn namelijk te negatief of juist te positief.

Waarom is dit zo belangrijk? Hiermee kunnen de bedrijfsdoelen concreet worden vastgesteld (balanced scorecard) en vertaald worden naar procesdoeleinden en persoonlijker doelen. Het hele managementsysteem kan nu redelijk snel worden ingericht en toegepast. Iedereen kent zijn taak (of zou ze nu toch moeten kennen).

Als uitgever van gespecialiseerde tijdschriften krijgen wij geregeld «magische» oplossingen aangereikt voor het optimaliseren van de voorraden, het verkorten van de doorlooptijden, het verbeteren van het kwaliteitssysteem.

Allemaal prima technieken en methodes, geen discussie daarover (hoewel!), maar... ze krijgen pas betekenis na een strategische analyse. Want wat is optimaliseren? Hoeveel verkorten en hoeveel beter?

Wat zijn de referentiepunten? Er is nog een andere belangrijke reden. Zonder deze informatie kunt u namelijk onmogelijk voor uw organisatie een strategie ontwikkelen om te innoveren.

Wat onze politici ook mogen beweren. De stemmingmakerij als zou iedere gezonde organisatie continu moeten innoveren, is levensgevaarlijk zonder voorafgaande strategische analyse. Levensgevaarlijk!

Want: innovatie is noodzakelijk, maar kan ook heel veel geld kosten. Of de organisatie nu groot of klein is. Bovendien kan innovatie zelden voor procesverbetering worden gebruikt. Dus is het wel zo verstandig van te voren vast te stellen op welk onderdeel innovatie moet plaatsvinden. Dat is te bepalen via een strategische analyse.

Vergelijk het met wat je spontaan in je gezin doet. Als je gaat verhuizen of verbouwen, zijn dat strategische beslissingen. Waarschijnlijk gekoppeld aan innovatie. Daarover heeft u met het (thuis)team nagedacht. De school voor de kinderen, nu en in de toekomst, de carrière, eventuele gezinsuitbreiding, verplaatsingen, enz.

En zo toets en beoordeel je allerlei SWOT-elementen aan je toekomstige eisen en verwachtingen. Anticiperen op wat gaat komen en niet blijven hangen in de problemen van vandaag. Probeer dat ook in te vullen voor de organisatie. Probeer even de dagelijkse problemen te vergeten en denk na over de vragen van de toekomst. Je weet nooit waar je uitkomt... <<

Hubert Lahaut (° 1947 - † 2013) was hoofdredacteur van Maintenance Magazine en schreef ook als columnist voor Engineeringnet. Dit is een van zijn laatste opiniestukken. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Scheikundige van de Nederlandse Universiteit Utrecht zet kobalt in als katalysator voor productie van chemicaliën uit aardgas, hetgeen tot bijna nul kooldioxide-uitstoot leidt.

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

Op 6, 7 en 8 februari komt Indumation.be 2019 er opnieuw aan in Kortrijk Xpo. Dit is dit de snelst groeiende vakbeurs voor de automatisering, digitalisering en optimalisering van de Benelux.

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

Imec,de Universiteit Gent, Medtronic en hun partners hebben een klinische haalbaarheidsstudie afgerond voor een prototype van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten.

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Initiatiefnemer Pulse Foundation zorgt ervoor dat in acceleratieprogramma BEyond ambitieuze tech scale-ups uit België ondersteuning krijgen van Belgische en internationale topondernemers.

De toekomst aan de supercondensator? - artikel

Het concept achter de supercondensator, ook wel ultracondensator, elektrische dubbellaagse condensator (Electric Double Layer Capacitor (EDLC) of ultracap genoemd, is niet nieuw.

Rockwell's Studio 5000 versnelt inbedrijfstelling van machines - techniek

De nieuwe versie van Studio 5000, de geïntegreerde ontwikkelomgeving van Rockwell Automation, maakt het mogelijk om ‘smart machines’ sneller naar de markt te brengen.

Water-link sluit groene lening af voor duurzame investeringen

Het Antwerpse waterbedrijf water-link heeft een groene lening van 46 miljoen euro afgesloten bij BNP Paribas Fortis voor onder andere de financiering van de uitrol van digitale watermeters.

Partners