Horizon 2020: alles voor multinationals en niets voor kmo’s? - column

Columns & Blogs 1/04/2014 15:29:35

Innoveren is één zaak, het bekostigen kan onder andere met steunmogelijkheden. Het Horizon 2020-programma beschikt over een budget van 72,2 miljard euro.

Lees hieronder verder   
engineeringnet-tv

Verwant

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

Excelleren vergt nu meer dan Excel - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/10) Crowdfunding voor drie nieuwe waterkrachtcentrales in Wallonië

(17/10) Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

(15/10) Hans Casier wordt nieuwe voorzitter essenscia

(15/10) RWE haalt Nederlandse STEG-centrale van onder het stof

(11/10) Europees consortium demonstreert ondergrondse seizoensopslag zomerwarmte

(10/10) Winnaars van EIT Awards 2018 bekendgemaakt

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Enkel voor multinationals en niets voor KMO’s? Integendeel, wij helpen alvast KMO’s om er ook gebruik van te maken.

Met Horizon2020 wil Europa collaboratieve onderzoeks- en innovatieprojecten in diverse sectoren financieel ondersteunen. Het gaat om innovatieve concepten binnen diverse domeinen, van ICT over manufacturing, materialen en ruimtevaart tot toepassingen in energie, transport, gezondheidszorg, voeding, klimaat en maatschappij.

Horizon 2020 berust daarbij op drie pijlers: excellente wetenschap, industrieel leiderschap en maatschappelijke uitdagingen. Europa wil wetenschap van topniveau afleveren, hinderpalen voor innovatie wegnemen en de publieke sector en de privé sector aanzetten om hun innovaties te valoriseren.

De industrie stuurt de innovatieprioriteiten in het bijzonder aan via 13 publiek-private partnerschappen (8 PPPs of 5 JTIs) waarvoor 28 miljard euro is voorzien.

Verkeerde perceptie
De perceptie leeft bij veel KMO’s dat het onmogelijk is om deel te nemen aan een Europees project. Bij de opmaak van de spelregels voor deelname aan Horizon 2020 werd daarom veel aandacht besteed aan een vereenvoudiging voor deelname en in het bijzonder voor KMO’s.

Dat het Europa ernst is met het aantrekken van kleine en middelgrote bedrijven bewijzen de cijfers. Van het totaalbedrag gaat er minstens 16 miljard euro naar onderzoeks- en innovatieactiviteiten die uitgevoerd worden door KMO’s.

Als federatie zetten wij ons in voor de toekomst van ondernemingen in de technologische industrie, en dat zijn grotendeels kleine en middelgrote bedrijven. Vanuit ons Expertisecentrum Innovatie ondersteunen we bedrijven door specifieke activiteiten rond onderzoek en innovatie aan te bieden op vlak van lobby, subsidie- en fiscale maatregelen, (internationale) groeitrajecten zowel individueel als collectief, opleidingen, workshops en informatieverstrekking.

Het komt er op neer dat we helpen bij innovatietrajecten rond diensten, producten en technologieën op nationaal en internationaal niveau, zoals we nu doen bij Horizon 2020.

Voor groepen van bedrijven
In Horizon 2020 dienen partners samen een dossier in op een oproep voor projectvoorstellen. Het gaat dus over onderzoeks- en innovatieactiviteiten uitgevoerd door een consortium. Wij verduidelijken welke de opportuniteiten zijn en dat doen we via informatiesessies of bekendmaking van de oproepen via onze dagelijkse nieuwsbrief of website.

Agoria benadert de leden niet enkel collectief, maar ook individueel. Tijdens bedrijfsbezoeken polsen we naar de domeinen waar bedrijven innovatienoden hebben, om dan vervolgens instrumenten en oproepen aan te bieden waar leden baat bij hebben. Het Horizon 2020-programma is zo uitgebreid dat de toegevoegde waarde zit in het aangeven van het juiste kanaal en thema.

Op 11 december zijn de eerste Horizon 2020-oproepen gelanceerd. 12 focusthema’s zijn naar voren geschoven door de Europese Commissie. Deze thema’s zijn ingebed in de diverse Werkprogramma’s en worden behandeld in specifieke oproepen. De 12 thema’s vertegenwoordigen een totaal budget in 2014 van 2 miljard euro verdeeld over 64 oproepen.

Voor analyses van deelname aan Horizon 2020 is het nog te vroeg, maar dat er potentieel is voor Belgische KMO’s, bewijzen alvast de cijfers uit voorgaande Europese programma’s. De Europese Commissie heeft op 12 juni 2013 een rapport gepubliceerd 'Overview of research projects in the ICT domain 2012 - ICT statistical report for annual monitoring (StReAM)'.

722 deelnemende Belgische organisaties aan FP7-projecten binnen het thema ICT hebben samen 262 miljoen euro subsidies ontvangen voor de periode 2007-2012. 26% van de subsidie gaat naar grote en kleine ondernemingen. <<

Over de auteur:
Ir Jos Pinte is Directeur van Agoria Mechatronica en Algemeen Directeur van Sirris.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Aandrijvingen: van motor- naar systeemefficiëntie? - artikel

Interessante ontwikkelingen vonden we tijdens Hannover Messe 2018 vooral bij de elektromotoren. Het voorbije decennium stonden die in het teken van efficiëntie.

Haven van Antwerpen organiseerde eerste chainPORT hackathon

Aan de hackathon deden ruim 400 deelnemers mee, waarbij het winnende team van het bedrijf Rombit een oplossing uitwerkte voor de optimalisatie van de opgegeven ‘Expected Time of Arrival’.

Verpakkingstechniek van Arburg: alles uit één hand - advertorial

In de verpakkingsbranche ligt de nadruk op precisie, reproductie, efficiëntie, lage stukprijzen en korte cyclustijden. Arburg biedt daarom specifieke verpakkingsmachines en -installaties aan

Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

Ardo haalde het in deze 24ste editie van Decospan en Reynaers Group. Daarnaast won Ontoforce de ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Scale-up van het Jaar’ 2018.

Bernadette Spinoy wordt algemeen directeur van Total Belgium

Total heeft Bernadette Spinoy aangesteld als algemeen directeur en bestuurder van Total Belgium. Zo komt er voor de eerste keer een vrouw aan leiding van deze afdeling van Total.

Wallonië pompt 20 miljoen euro in renovatie stuwdam

Galère (werkmaatschappij van BAM actief in Wallonië en Brussel) heeft in combinatie met Jan De Nul opdracht verworven voor de eerste fase van de renovatie van de Monsin-stuwdam in de Maas.

AirBridgeCargo vestigt Europese vrachthub op Liege Airport

De Russische luchtvaartmaatschappij gaat een vrachtcentrum van 25.000 vierkante meter in gebruik nemen op de luchthaven van Luik, waarvoor een investering nodig is van 25 miljoen euro.

Start publieke raadpleging Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030

Elia heeft de publieke raadpleging over het Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030 opgestart. Het proces loopt tot 15 december 2018. Dit ontwikkelingsplan moet om de 4 jaar opgemaakt worden.

Vansichen Lineairtechniek viert
haar 25e verjaardag

In oktober vierde Vansichen Lineairtechniek haar 25-jarig bestaan. Het Hasseltse bedrijf startte in 1993 met de verkoop van standaard lineaire componenten. Intussen is het ook dé Belgische specialist bij uitstek voor de bouw van robottracks en dat voor verschillende robotfabrikanten, waaronder FANUC. >>

Partners