Horizon 2020: alles voor multinationals en niets voor kmo’s? - column

Columns & Blogs 1/04/2014 15:29:35

Innoveren is één zaak, het bekostigen kan onder andere met steunmogelijkheden. Het Horizon 2020-programma beschikt over een budget van 72,2 miljard euro.

Lees hieronder verder   
Verwant

”Digitalisering vereist rekenkracht, connectiviteit en data analyse” - column

Energieleverancier aansprakelijk voor panne aan de machine? - column

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

(20/12) Saroléa en ML6 ontwikkelen intelligente elektrische aandrijflijn

(20/12) IJsbuffer beheert gebouw Hogeschool PXL energiezuiniger

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Enkel voor multinationals en niets voor KMO’s? Integendeel, wij helpen alvast KMO’s om er ook gebruik van te maken.

Met Horizon2020 wil Europa collaboratieve onderzoeks- en innovatieprojecten in diverse sectoren financieel ondersteunen. Het gaat om innovatieve concepten binnen diverse domeinen, van ICT over manufacturing, materialen en ruimtevaart tot toepassingen in energie, transport, gezondheidszorg, voeding, klimaat en maatschappij.

Horizon 2020 berust daarbij op drie pijlers: excellente wetenschap, industrieel leiderschap en maatschappelijke uitdagingen. Europa wil wetenschap van topniveau afleveren, hinderpalen voor innovatie wegnemen en de publieke sector en de privé sector aanzetten om hun innovaties te valoriseren.

De industrie stuurt de innovatieprioriteiten in het bijzonder aan via 13 publiek-private partnerschappen (8 PPPs of 5 JTIs) waarvoor 28 miljard euro is voorzien.

Verkeerde perceptie
De perceptie leeft bij veel KMO’s dat het onmogelijk is om deel te nemen aan een Europees project. Bij de opmaak van de spelregels voor deelname aan Horizon 2020 werd daarom veel aandacht besteed aan een vereenvoudiging voor deelname en in het bijzonder voor KMO’s.

Dat het Europa ernst is met het aantrekken van kleine en middelgrote bedrijven bewijzen de cijfers. Van het totaalbedrag gaat er minstens 16 miljard euro naar onderzoeks- en innovatieactiviteiten die uitgevoerd worden door KMO’s.

Als federatie zetten wij ons in voor de toekomst van ondernemingen in de technologische industrie, en dat zijn grotendeels kleine en middelgrote bedrijven. Vanuit ons Expertisecentrum Innovatie ondersteunen we bedrijven door specifieke activiteiten rond onderzoek en innovatie aan te bieden op vlak van lobby, subsidie- en fiscale maatregelen, (internationale) groeitrajecten zowel individueel als collectief, opleidingen, workshops en informatieverstrekking.

Het komt er op neer dat we helpen bij innovatietrajecten rond diensten, producten en technologieën op nationaal en internationaal niveau, zoals we nu doen bij Horizon 2020.

Voor groepen van bedrijven
In Horizon 2020 dienen partners samen een dossier in op een oproep voor projectvoorstellen. Het gaat dus over onderzoeks- en innovatieactiviteiten uitgevoerd door een consortium. Wij verduidelijken welke de opportuniteiten zijn en dat doen we via informatiesessies of bekendmaking van de oproepen via onze dagelijkse nieuwsbrief of website.

Agoria benadert de leden niet enkel collectief, maar ook individueel. Tijdens bedrijfsbezoeken polsen we naar de domeinen waar bedrijven innovatienoden hebben, om dan vervolgens instrumenten en oproepen aan te bieden waar leden baat bij hebben. Het Horizon 2020-programma is zo uitgebreid dat de toegevoegde waarde zit in het aangeven van het juiste kanaal en thema.

Op 11 december zijn de eerste Horizon 2020-oproepen gelanceerd. 12 focusthema’s zijn naar voren geschoven door de Europese Commissie. Deze thema’s zijn ingebed in de diverse Werkprogramma’s en worden behandeld in specifieke oproepen. De 12 thema’s vertegenwoordigen een totaal budget in 2014 van 2 miljard euro verdeeld over 64 oproepen.

Voor analyses van deelname aan Horizon 2020 is het nog te vroeg, maar dat er potentieel is voor Belgische KMO’s, bewijzen alvast de cijfers uit voorgaande Europese programma’s. De Europese Commissie heeft op 12 juni 2013 een rapport gepubliceerd 'Overview of research projects in the ICT domain 2012 - ICT statistical report for annual monitoring (StReAM)'.

722 deelnemende Belgische organisaties aan FP7-projecten binnen het thema ICT hebben samen 262 miljoen euro subsidies ontvangen voor de periode 2007-2012. 26% van de subsidie gaat naar grote en kleine ondernemingen. <<

Over de auteur:
Ir Jos Pinte is Directeur van Agoria Mechatronica en Algemeen Directeur van Sirris.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Scheikundige van de Nederlandse Universiteit Utrecht zet kobalt in als katalysator voor productie van chemicaliën uit aardgas, hetgeen tot bijna nul kooldioxide-uitstoot leidt.

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

Op 6, 7 en 8 februari komt Indumation.be 2019 er opnieuw aan in Kortrijk Xpo. Dit is dit de snelst groeiende vakbeurs voor de automatisering, digitalisering en optimalisering van de Benelux.

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

Imec,de Universiteit Gent, Medtronic en hun partners hebben een klinische haalbaarheidsstudie afgerond voor een prototype van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten.

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Initiatiefnemer Pulse Foundation zorgt ervoor dat in acceleratieprogramma BEyond ambitieuze tech scale-ups uit België ondersteuning krijgen van Belgische en internationale topondernemers.

De toekomst aan de supercondensator? - artikel

Het concept achter de supercondensator, ook wel ultracondensator, elektrische dubbellaagse condensator (Electric Double Layer Capacitor (EDLC) of ultracap genoemd, is niet nieuw.

Rockwell's Studio 5000 versnelt inbedrijfstelling van machines - techniek

De nieuwe versie van Studio 5000, de geïntegreerde ontwikkelomgeving van Rockwell Automation, maakt het mogelijk om ‘smart machines’ sneller naar de markt te brengen.

Water-link sluit groene lening af voor duurzame investeringen

Het Antwerpse waterbedrijf water-link heeft een groene lening van 46 miljoen euro afgesloten bij BNP Paribas Fortis voor onder andere de financiering van de uitrol van digitale watermeters.

Partners