Horizon 2020: alles voor multinationals en niets voor kmo’s? - column

Columns & Blogs 1/04/2014 15:29:35

Innoveren is één zaak, het bekostigen kan onder andere met steunmogelijkheden. Het Horizon 2020-programma beschikt over een budget van 72,2 miljard euro.

Lees hieronder verder   
Verwant

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

Deloitte publiceert Tech Trends-rapport 2019 - column

Bedrijfsgeheimen voortaan beter beschermd - column

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Avondlezing Françoise Chombar (CEO Melexis)

VIA Don Bosco - Brussel

donderdag 25 april 2019

Orde & netheid en visueel management

Antwerpen (Cepa)

maandag 29 april 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

Zwijnaarde (Agoria Academy)

maandag 6 mei 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Enkel voor multinationals en niets voor KMO’s? Integendeel, wij helpen alvast KMO’s om er ook gebruik van te maken.

Met Horizon2020 wil Europa collaboratieve onderzoeks- en innovatieprojecten in diverse sectoren financieel ondersteunen. Het gaat om innovatieve concepten binnen diverse domeinen, van ICT over manufacturing, materialen en ruimtevaart tot toepassingen in energie, transport, gezondheidszorg, voeding, klimaat en maatschappij.

Horizon 2020 berust daarbij op drie pijlers: excellente wetenschap, industrieel leiderschap en maatschappelijke uitdagingen. Europa wil wetenschap van topniveau afleveren, hinderpalen voor innovatie wegnemen en de publieke sector en de privé sector aanzetten om hun innovaties te valoriseren.

De industrie stuurt de innovatieprioriteiten in het bijzonder aan via 13 publiek-private partnerschappen (8 PPPs of 5 JTIs) waarvoor 28 miljard euro is voorzien.

Verkeerde perceptie
De perceptie leeft bij veel KMO’s dat het onmogelijk is om deel te nemen aan een Europees project. Bij de opmaak van de spelregels voor deelname aan Horizon 2020 werd daarom veel aandacht besteed aan een vereenvoudiging voor deelname en in het bijzonder voor KMO’s.

Dat het Europa ernst is met het aantrekken van kleine en middelgrote bedrijven bewijzen de cijfers. Van het totaalbedrag gaat er minstens 16 miljard euro naar onderzoeks- en innovatieactiviteiten die uitgevoerd worden door KMO’s.

Als federatie zetten wij ons in voor de toekomst van ondernemingen in de technologische industrie, en dat zijn grotendeels kleine en middelgrote bedrijven. Vanuit ons Expertisecentrum Innovatie ondersteunen we bedrijven door specifieke activiteiten rond onderzoek en innovatie aan te bieden op vlak van lobby, subsidie- en fiscale maatregelen, (internationale) groeitrajecten zowel individueel als collectief, opleidingen, workshops en informatieverstrekking.

Het komt er op neer dat we helpen bij innovatietrajecten rond diensten, producten en technologieën op nationaal en internationaal niveau, zoals we nu doen bij Horizon 2020.

Voor groepen van bedrijven
In Horizon 2020 dienen partners samen een dossier in op een oproep voor projectvoorstellen. Het gaat dus over onderzoeks- en innovatieactiviteiten uitgevoerd door een consortium. Wij verduidelijken welke de opportuniteiten zijn en dat doen we via informatiesessies of bekendmaking van de oproepen via onze dagelijkse nieuwsbrief of website.

Agoria benadert de leden niet enkel collectief, maar ook individueel. Tijdens bedrijfsbezoeken polsen we naar de domeinen waar bedrijven innovatienoden hebben, om dan vervolgens instrumenten en oproepen aan te bieden waar leden baat bij hebben. Het Horizon 2020-programma is zo uitgebreid dat de toegevoegde waarde zit in het aangeven van het juiste kanaal en thema.

Op 11 december zijn de eerste Horizon 2020-oproepen gelanceerd. 12 focusthema’s zijn naar voren geschoven door de Europese Commissie. Deze thema’s zijn ingebed in de diverse Werkprogramma’s en worden behandeld in specifieke oproepen. De 12 thema’s vertegenwoordigen een totaal budget in 2014 van 2 miljard euro verdeeld over 64 oproepen.

Voor analyses van deelname aan Horizon 2020 is het nog te vroeg, maar dat er potentieel is voor Belgische KMO’s, bewijzen alvast de cijfers uit voorgaande Europese programma’s. De Europese Commissie heeft op 12 juni 2013 een rapport gepubliceerd 'Overview of research projects in the ICT domain 2012 - ICT statistical report for annual monitoring (StReAM)'.

722 deelnemende Belgische organisaties aan FP7-projecten binnen het thema ICT hebben samen 262 miljoen euro subsidies ontvangen voor de periode 2007-2012. 26% van de subsidie gaat naar grote en kleine ondernemingen. <<

Over de auteur:
Ir Jos Pinte is Directeur van Agoria Mechatronica en Algemeen Directeur van Sirris.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Vrouw en ingenieur in één adem noemen, het is nog steeds niet evident. Slechts 20% ingenieurs, die in 2014 afstudeerden, is een vrouw. Slechts de helft oefent het beroep ook effectief uit.

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Het beroemde onzekerheidsprincipe dat Werner Heisenberg, een quantumtheorie-pionier, ooit formuleerde wordt gebruikt om metingen van zwaarte­krachts­golf­detectoren nog nauwkeuriger te maken.

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Het H2020 STORM project werd onlangs afgesloten. Binnen dit project werd een innovatieve warmtenetwerk controller ontwikkeld, gebaseerd op zelflerende algoritmes en succesvol getest.

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Het UZ Gent gebruikt als eerste Belgisch ziekenhuis een exoskelet in de zorg. Dit hulpmiddel werd door de werkgroep ergonomie ingevoerd bij de instrumentisten in het operatiecomplex.

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Uit een onderzoeksrapport van F-Secure blijkt dat energiebedrijven gebruik blijven maken van verouderde technologie. Dergelijke gebrekkige beveiligingsmechanismen spelen hackers in de kaart.

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een door licht gecontroleerde schakelaar ingebouwd in een molecuul waarmee bacteriën informatie uitwisselen, voor de behandeling van ernstige infecties.

Partners