Horizon 2020: alles voor multinationals en niets voor kmo’s? - column

Columns & Blogs 1/04/2014 15:29:35

Innoveren is één zaak, het bekostigen kan onder andere met steunmogelijkheden. Het Horizon 2020-programma beschikt over een budget van 72,2 miljard euro.

Lees hieronder verder   
Verwant

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

Excelleren vergt nu meer dan Excel - column

Internationale Industrie 4.0-top in Berlijn - column

Een filmpje maken in je bedrijf? - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Antwerpen

donderdag 6 september 2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Saltex 2018

Messe Dornbirn

van 12/09/2018 tot 13/09/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(9/8) Spam blijft favoriete techniek van cybercriminelen

(7/8) AB InBev wil duurzaamheids-uitdagingen aanpakken via 100+ Accelerator

(6/8) Veldproeven met 5G in autoproductie gestart

(26/7) ArcelorMittal realiseert All Weather Terminal in North Sea Port

(12/7) North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

(11/7) Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Enkel voor multinationals en niets voor KMO’s? Integendeel, wij helpen alvast KMO’s om er ook gebruik van te maken.

Met Horizon2020 wil Europa collaboratieve onderzoeks- en innovatieprojecten in diverse sectoren financieel ondersteunen. Het gaat om innovatieve concepten binnen diverse domeinen, van ICT over manufacturing, materialen en ruimtevaart tot toepassingen in energie, transport, gezondheidszorg, voeding, klimaat en maatschappij.

Horizon 2020 berust daarbij op drie pijlers: excellente wetenschap, industrieel leiderschap en maatschappelijke uitdagingen. Europa wil wetenschap van topniveau afleveren, hinderpalen voor innovatie wegnemen en de publieke sector en de privé sector aanzetten om hun innovaties te valoriseren.

De industrie stuurt de innovatieprioriteiten in het bijzonder aan via 13 publiek-private partnerschappen (8 PPPs of 5 JTIs) waarvoor 28 miljard euro is voorzien.

Verkeerde perceptie
De perceptie leeft bij veel KMO’s dat het onmogelijk is om deel te nemen aan een Europees project. Bij de opmaak van de spelregels voor deelname aan Horizon 2020 werd daarom veel aandacht besteed aan een vereenvoudiging voor deelname en in het bijzonder voor KMO’s.

Dat het Europa ernst is met het aantrekken van kleine en middelgrote bedrijven bewijzen de cijfers. Van het totaalbedrag gaat er minstens 16 miljard euro naar onderzoeks- en innovatieactiviteiten die uitgevoerd worden door KMO’s.

Als federatie zetten wij ons in voor de toekomst van ondernemingen in de technologische industrie, en dat zijn grotendeels kleine en middelgrote bedrijven. Vanuit ons Expertisecentrum Innovatie ondersteunen we bedrijven door specifieke activiteiten rond onderzoek en innovatie aan te bieden op vlak van lobby, subsidie- en fiscale maatregelen, (internationale) groeitrajecten zowel individueel als collectief, opleidingen, workshops en informatieverstrekking.

Het komt er op neer dat we helpen bij innovatietrajecten rond diensten, producten en technologieën op nationaal en internationaal niveau, zoals we nu doen bij Horizon 2020.

Voor groepen van bedrijven
In Horizon 2020 dienen partners samen een dossier in op een oproep voor projectvoorstellen. Het gaat dus over onderzoeks- en innovatieactiviteiten uitgevoerd door een consortium. Wij verduidelijken welke de opportuniteiten zijn en dat doen we via informatiesessies of bekendmaking van de oproepen via onze dagelijkse nieuwsbrief of website.

Agoria benadert de leden niet enkel collectief, maar ook individueel. Tijdens bedrijfsbezoeken polsen we naar de domeinen waar bedrijven innovatienoden hebben, om dan vervolgens instrumenten en oproepen aan te bieden waar leden baat bij hebben. Het Horizon 2020-programma is zo uitgebreid dat de toegevoegde waarde zit in het aangeven van het juiste kanaal en thema.

Op 11 december zijn de eerste Horizon 2020-oproepen gelanceerd. 12 focusthema’s zijn naar voren geschoven door de Europese Commissie. Deze thema’s zijn ingebed in de diverse Werkprogramma’s en worden behandeld in specifieke oproepen. De 12 thema’s vertegenwoordigen een totaal budget in 2014 van 2 miljard euro verdeeld over 64 oproepen.

Voor analyses van deelname aan Horizon 2020 is het nog te vroeg, maar dat er potentieel is voor Belgische KMO’s, bewijzen alvast de cijfers uit voorgaande Europese programma’s. De Europese Commissie heeft op 12 juni 2013 een rapport gepubliceerd 'Overview of research projects in the ICT domain 2012 - ICT statistical report for annual monitoring (StReAM)'.

722 deelnemende Belgische organisaties aan FP7-projecten binnen het thema ICT hebben samen 262 miljoen euro subsidies ontvangen voor de periode 2007-2012. 26% van de subsidie gaat naar grote en kleine ondernemingen. <<

Over de auteur:
Ir Jos Pinte is Directeur van Agoria Mechatronica en Algemeen Directeur van Sirris.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Team Formula Electric Belgium wint prijs voor beste ontwerp

De Umicore Pulse, de elektrische racewagen van het studententeam Formula Electric Belgium, heeft tijdens Formula Student Czech Republic de prijs voor het beste ontwerp gewonnen.

Eplan Data Portal: de weg naar de ideale set apparaatgegevens - techniek

De beschikbaarheid van digitale apparaatgegevens vormt de sleutel tot efficiënte engineering. De grootste uitdagingen zijn zowel de gegevenskwaliteit als de omvang van deze gegevens.

Derde proefboring diepe geothermie op Balmatt-site afgerond

Eind juli heeft Smet-Daldrup de derde boring in Mol-Donk succesvol afgerond. De put heeft een lengte van maar liefst 4.905 meter en is tot op een verticale diepte van 4.235 meter geboord.

Hot topic op Valve World Expo 2018: gasopslag-installaties

Omdat hernieuwbare energie steeds meer aan belang wind in Europa, zal er om pieken op te vangen steeds vaker gebruik van gas gemaakt worden om elektriciteit te produceren.

AB InBev wil duurzaamheids-uitdagingen aanpakken via 100+ Accelerator

AB InBev nodigt academici, ondernemers, wetenschappers en technologen uit om deel te nemen aan de 100+ Accelerator om enkele wereldwijde duurzaamheids-vraagstukken op te lossen.

Duitse Bank KfW wordt partner van Elia in 50Hertz

Elia heeft de laatste 20% aandelen van IFM in Eurogrid gekocht. De bijkomende participatie zal onmiddellijk verkocht worden aan Duitse staatsbank Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).

Bezoek de Staübli Robotics Days - uitnodiging

Tijdens de Stäubli Robotics Days worden bezoekers vergast op interessante lezingen maar ook kunnen ze er talrijke democellen en een ruim gamma robotica randapparatuur aan de slag zien.

Veldproeven met 5G in autoproductie gestart

Audi en Ericsson gaan 5G technologie proefdraaien in de autoproductie. Ze onderzoeken hoe ver ze met de draadloze 5G kunnen als toekomstbestendige communicatietechnologie.

Partners