Bespaar jaarlijks €2.500 per lekkende condenspot! - column

Columns & Blogs 26/05/2014 10:26:57

Een defecte condenspot veroorzaakt een enorme verspilling van energie en stoom. Deze kan ook leiden tot slijtage van de installatie en een daling van de productiekwaliteit.

Lees hieronder verder   
Verwant

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

Deloitte publiceert Tech Trends-rapport 2019 - column

Bedrijfsgeheimen voortaan beter beschermd - column

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in industrial installations

Pilz Zonhoven

dinsdag 4 juni 2019

Ceci n'est pas un congres

Brussels Expo

dinsdag 4 juni 2019

Overzicht van HL7/IHE/DICOM

BluePoint Brussels (Agoria Academy)

dinsdag 4 juni 2019

Energie Platform Vlaanderen

Antwerp Expo

dinsdag 4 juni 2019

Safety Validation Training

Pilz Zonhoven

woensdag 5 juni 2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

Locatie in Rotterdam (NL)

donderdag 6 juni 2019

Keuze van de redactie

(23/5) Endress+Hauser kende sterke groei in 2018 - advertorial

(22/5) BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)

(20/5) Jobbarometer van de chemie en life sciences staat op groei

(20/5) Elia installeerde met succes eerste stopcontact op zee (+video)

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - En toch wordt de controle van condenspotten in onderhoudsprogramma's vaak verwaarloosd. Een eigenaardige paradox...

Onderhouds- en productieverantwoordelijken worden momenteel geconfronteerd met een (z)ware uitdaging. De doelstellingen om de concurrentiekracht te verhogen lijken vaak tegenstrijdig: enerzijds de energiekosten drukken, de onderhoudsinvesteringen verminderen en beter presteren met kleinere teams, maar anderzijds zorgen voor de optimale werking van het productieapparaat om meer, beter en goedkoper te produceren.

Predictief onderhoud, een must
Nemen we een voorbeeld: storingen en pannes die aan de basis liggen van defecte condenspotten. Die kunnen zware gevolgen hebben voor de productie en logistiek. Precies dit type tegenslagen strookt niet met de hierboven aangehaalde concurrentiedoelstellingen.

Een predictief onderhoudsprogramma van de productie-installaties moet dan ook tot de besluitvormende en strategische prioriteiten behoren! En ook wat de kosten betreft, spreken de cijfers boekdelen. Stoom is een dure energiebron, die ongeveer 25 euro/T kost.

Door de herstelling van één enkele lekkende thermodynamische condenspot kunt u minstens 2.500 euro per jaar besparen en de reparatie van de kleinste vlottercondenspot (afvoeropening = Ø 3,2 mm) die in open positie geblokkeerd is: 5.000 euro/jaar bij 6 bar en 7.400 euro per jaar bij 10 bar.

En hoeveel condenspotten zijn er bij u aanwezig? Zonder periodieke inspecties gaan we ervan uit dat 20 tot 30% defect is. Wanneer we rekening houden met de hoge productiekost van stoom, is een monitoringprogramma van condenspotten een aanzienlijke bron van energiebesparing.

De beste monitoringstrategie
Tijdens hun werking produceren condenspotten ultrasoon geluid. Hierdoor kunnen we heel gemakkelijk hun interne werking controleren. Men hoort duidelijk de aan/uit-cyclus van de condenspot. In de gesloten positie hoort men een zwak signaal en in de open positie een sterk, om daarna weer zwak te worden wanneer de condenspot sluit.

Wanneer men echter een vrij constant signaal detecteert, kunt u met de temperatuurmeting snel bepalen of de condenspot defect is in de gesloten of open positie.

Een condenspot is een automatische klep die opengaat om lucht en condens uit de stoomkring af te voeren en die zich daarna snel sluit om de droge stoom zoveel mogelijk te behouden. De monitoring van de goede werking is dan ook prioritair. Wanneer een condenspot problemen vertoont in de gesloten positie, stapelt het condens zich stroomopwaarts op.

Het resultaat is een belangrijk verlies van het energierendement van de installatie, wat gevolgen heeft voor de proceskwaliteit of de goede werking. In andere omstandigheden veroorzaakt de ophoping van condens waterslagen die desastreus zijn voor de installatie. Wanneer een condenspot problemen vertoont in de geopende positie, gaat door stoomverspilling heel veel energie verloren.

Doeltreffendheid binnen ieders bereik
Een kwalitatieve ultrasoonmeter voorzien van een interne pyrometer met laservizier en uitgerust met verschillende sensoren (naaldcontact, met schroefdraad en magnetisch) laat een snelle, eenvoudige en doeltreffende monitoring van alle soorten condenspotten toe.

En wanneer u meer wenst, kan u ook software gebruiken om een diagnose op te stellen door het tijdelijke signaal van een verdachte condenspot te vergelijken met dat van een nieuwe, refurbished of correct werkende condenspot.

In combinatie met andere initiatieven dragen enkele goede praktijken op het vlak van predictief onderhoud zeker bij tot het behouden, of zelfs verbeteren van onze competitivieit. En dit zonder zware investeringen. Het is voor onze regering misschien niet leuk om te horen, maar de crisis is nog lang niet voorbij en we moeten op hen ook niet rekenen om onze concurrentiepositie te versterken. << (foto: SDT International)

Jean-Paul Emmanuele is Training & Sales Manager bij SDT International

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nabeschouwing Hannover Messe - artikel

Het was één groot technologiefeest. Meer dan 215.000 bezoekers namen bij 6.500 exposanten de pols en focusten op artificiële intelligentie, robotica, 5G, Industrie 4.0, energie-transitie, …

BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)

De komende weken printen BAM Infra en Weber Beamix bijna 100 onderdelen van de brug die als een legpuzzel in elkaar passen, compleet met uitsparingen om het beton te kunnen spannen.

AP Hogeschool lanceert duaal leren op bachelor niveau

AP Hogeschool pakt als eerste uit met een volwaardige bacheloropleiding werkplekleren en studeren. In het secundair onderwijs bestaat duaal leren al een tijdje met zo’n 1.026 leerlingen.

Ontwikkeling duurzamer asfalt met ’verjongingsmiddelen’

Afgefreesd asfalt wordt opnieuw in de productiecyclus van asfalt gebracht als granulaat. Een verjongingsmiddel zorgt er voor dat dit oude bitumen duurzamer gedrag vertoont bij recycling.

Lancering Interreg project voor opschaling 5G warmtenetten in Europa

Het project D2Grids zet vijf pilootsites op met 5G warmtenetten in Parijs-Saclay, de Duitse plaats Bochum, de Nederlandse stad Brunssum en de Engelse steden Glasgow en Nottingham.

Start it @KBC en Jobat.be sluiten partnershap

Accelerator Start it @KBC en jobplatform Jobat.be hebben besloten om de krachten te bundelen. De komende zes maanden moeten bijna 1.000 extra vacatures ingevuld worden.

Gentse ML6 opent ook kantoor in Berlijn

Met de opening van dit kantoor zet de Gentse scale-up ML6 een volgende stap om in Europa uit te groeien tot een referentie op het gebied van AI en machine learning.

Nieuwe STM32MP1 MPU-serie krijgt systeem­geheugen­oplossing - techniek

Rutronik, distributeur van elektronische componenten, kondigt een systeem­geheugen­oplossing aan voor de onlangs geïntroduceerde STM32MP1 multicore micro­processor­serie.

Veelzijdig bedieningsscherm direct op de machine

B&R biedt nu haar Power Panel bedieningspanelen voor montage op een zwenkarm aan. De compacte schermen hebben IP67-bescherming en zijn perfect geschikt voor gebruik op een machine. Ze zijn beschikbaar in breedbeeldformaat van 5,0" tot en met 21,5" en beschikken over een geïntegreerde-webbrowser. >>

Partners