Bespaar jaarlijks €2.500 per lekkende condenspot! - column

Columns & Blogs 26/05/2014 10:26:57

Een defecte condenspot veroorzaakt een enorme verspilling van energie en stoom. Deze kan ook leiden tot slijtage van de installatie en een daling van de productiekwaliteit.

Lees hieronder verder   
engineeringnet-tv

Verwant

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

Excelleren vergt nu meer dan Excel - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/10) Crowdfunding voor drie nieuwe waterkrachtcentrales in Wallonië

(17/10) Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

(15/10) Hans Casier wordt nieuwe voorzitter essenscia

(15/10) RWE haalt Nederlandse STEG-centrale van onder het stof

(11/10) Europees consortium demonstreert ondergrondse seizoensopslag zomerwarmte

(10/10) Winnaars van EIT Awards 2018 bekendgemaakt

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - En toch wordt de controle van condenspotten in onderhoudsprogramma's vaak verwaarloosd. Een eigenaardige paradox...

Onderhouds- en productieverantwoordelijken worden momenteel geconfronteerd met een (z)ware uitdaging. De doelstellingen om de concurrentiekracht te verhogen lijken vaak tegenstrijdig: enerzijds de energiekosten drukken, de onderhoudsinvesteringen verminderen en beter presteren met kleinere teams, maar anderzijds zorgen voor de optimale werking van het productieapparaat om meer, beter en goedkoper te produceren.

Predictief onderhoud, een must
Nemen we een voorbeeld: storingen en pannes die aan de basis liggen van defecte condenspotten. Die kunnen zware gevolgen hebben voor de productie en logistiek. Precies dit type tegenslagen strookt niet met de hierboven aangehaalde concurrentiedoelstellingen.

Een predictief onderhoudsprogramma van de productie-installaties moet dan ook tot de besluitvormende en strategische prioriteiten behoren! En ook wat de kosten betreft, spreken de cijfers boekdelen. Stoom is een dure energiebron, die ongeveer 25 euro/T kost.

Door de herstelling van één enkele lekkende thermodynamische condenspot kunt u minstens 2.500 euro per jaar besparen en de reparatie van de kleinste vlottercondenspot (afvoeropening = Ø 3,2 mm) die in open positie geblokkeerd is: 5.000 euro/jaar bij 6 bar en 7.400 euro per jaar bij 10 bar.

En hoeveel condenspotten zijn er bij u aanwezig? Zonder periodieke inspecties gaan we ervan uit dat 20 tot 30% defect is. Wanneer we rekening houden met de hoge productiekost van stoom, is een monitoringprogramma van condenspotten een aanzienlijke bron van energiebesparing.

De beste monitoringstrategie
Tijdens hun werking produceren condenspotten ultrasoon geluid. Hierdoor kunnen we heel gemakkelijk hun interne werking controleren. Men hoort duidelijk de aan/uit-cyclus van de condenspot. In de gesloten positie hoort men een zwak signaal en in de open positie een sterk, om daarna weer zwak te worden wanneer de condenspot sluit.

Wanneer men echter een vrij constant signaal detecteert, kunt u met de temperatuurmeting snel bepalen of de condenspot defect is in de gesloten of open positie.

Een condenspot is een automatische klep die opengaat om lucht en condens uit de stoomkring af te voeren en die zich daarna snel sluit om de droge stoom zoveel mogelijk te behouden. De monitoring van de goede werking is dan ook prioritair. Wanneer een condenspot problemen vertoont in de gesloten positie, stapelt het condens zich stroomopwaarts op.

Het resultaat is een belangrijk verlies van het energierendement van de installatie, wat gevolgen heeft voor de proceskwaliteit of de goede werking. In andere omstandigheden veroorzaakt de ophoping van condens waterslagen die desastreus zijn voor de installatie. Wanneer een condenspot problemen vertoont in de geopende positie, gaat door stoomverspilling heel veel energie verloren.

Doeltreffendheid binnen ieders bereik
Een kwalitatieve ultrasoonmeter voorzien van een interne pyrometer met laservizier en uitgerust met verschillende sensoren (naaldcontact, met schroefdraad en magnetisch) laat een snelle, eenvoudige en doeltreffende monitoring van alle soorten condenspotten toe.

En wanneer u meer wenst, kan u ook software gebruiken om een diagnose op te stellen door het tijdelijke signaal van een verdachte condenspot te vergelijken met dat van een nieuwe, refurbished of correct werkende condenspot.

In combinatie met andere initiatieven dragen enkele goede praktijken op het vlak van predictief onderhoud zeker bij tot het behouden, of zelfs verbeteren van onze competitivieit. En dit zonder zware investeringen. Het is voor onze regering misschien niet leuk om te horen, maar de crisis is nog lang niet voorbij en we moeten op hen ook niet rekenen om onze concurrentiepositie te versterken. << (foto: SDT International)

Jean-Paul Emmanuele is Training & Sales Manager bij SDT International

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Aandrijvingen: van motor- naar systeemefficiëntie? - artikel

Interessante ontwikkelingen vonden we tijdens Hannover Messe 2018 vooral bij de elektromotoren. Het voorbije decennium stonden die in het teken van efficiëntie.

Haven van Antwerpen organiseerde eerste chainPORT hackathon

Aan de hackathon deden ruim 400 deelnemers mee, waarbij het winnende team van het bedrijf Rombit een oplossing uitwerkte voor de optimalisatie van de opgegeven ‘Expected Time of Arrival’.

Verpakkingstechniek van Arburg: alles uit één hand - advertorial

In de verpakkingsbranche ligt de nadruk op precisie, reproductie, efficiëntie, lage stukprijzen en korte cyclustijden. Arburg biedt daarom specifieke verpakkingsmachines en -installaties aan

Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

Ardo haalde het in deze 24ste editie van Decospan en Reynaers Group. Daarnaast won Ontoforce de ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Scale-up van het Jaar’ 2018.

Bernadette Spinoy wordt algemeen directeur van Total Belgium

Total heeft Bernadette Spinoy aangesteld als algemeen directeur en bestuurder van Total Belgium. Zo komt er voor de eerste keer een vrouw aan leiding van deze afdeling van Total.

Wallonië pompt 20 miljoen euro in renovatie stuwdam

Galère (werkmaatschappij van BAM actief in Wallonië en Brussel) heeft in combinatie met Jan De Nul opdracht verworven voor de eerste fase van de renovatie van de Monsin-stuwdam in de Maas.

AirBridgeCargo vestigt Europese vrachthub op Liege Airport

De Russische luchtvaartmaatschappij gaat een vrachtcentrum van 25.000 vierkante meter in gebruik nemen op de luchthaven van Luik, waarvoor een investering nodig is van 25 miljoen euro.

Start publieke raadpleging Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030

Elia heeft de publieke raadpleging over het Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030 opgestart. Het proces loopt tot 15 december 2018. Dit ontwikkelingsplan moet om de 4 jaar opgemaakt worden.

Vansichen Lineairtechniek viert
haar 25e verjaardag

In oktober vierde Vansichen Lineairtechniek haar 25-jarig bestaan. Het Hasseltse bedrijf startte in 1993 met de verkoop van standaard lineaire componenten. Intussen is het ook dé Belgische specialist bij uitstek voor de bouw van robottracks en dat voor verschillende robotfabrikanten, waaronder FANUC. >>

Partners