Bespaar jaarlijks €2.500 per lekkende condenspot! - column

Columns & Blogs 26/05/2014 10:26:57

Een defecte condenspot veroorzaakt een enorme verspilling van energie en stoom. Deze kan ook leiden tot slijtage van de installatie en een daling van de productiekwaliteit.

Lees hieronder verder   
Verwant

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Agoria Academy: Technical Writing 2018

Europahotel Gent

van 9/10/2018 tot 10/12/2018

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Pijpfitter

SBM Kortrijk

van 11/10/2018 tot 17/01/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(7/12) Nemo Link kabel tussen België en Groot-Brittannië ingehuldigd

(6/12) Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

(4/12) VUB-onderzoekers ontwikkelen natuurlijke pijnstillende gel

(3/12) SeaMade bereikt Financial Close voor 487 MW offshore windproject

(29/11) Willemen stelt waterdoorlatende asfaltverharding voor

(28/11) Unieke software zorgt voor real-time kwaliteitsinspectie in maakindustrie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - En toch wordt de controle van condenspotten in onderhoudsprogramma's vaak verwaarloosd. Een eigenaardige paradox...

Onderhouds- en productieverantwoordelijken worden momenteel geconfronteerd met een (z)ware uitdaging. De doelstellingen om de concurrentiekracht te verhogen lijken vaak tegenstrijdig: enerzijds de energiekosten drukken, de onderhoudsinvesteringen verminderen en beter presteren met kleinere teams, maar anderzijds zorgen voor de optimale werking van het productieapparaat om meer, beter en goedkoper te produceren.

Predictief onderhoud, een must
Nemen we een voorbeeld: storingen en pannes die aan de basis liggen van defecte condenspotten. Die kunnen zware gevolgen hebben voor de productie en logistiek. Precies dit type tegenslagen strookt niet met de hierboven aangehaalde concurrentiedoelstellingen.

Een predictief onderhoudsprogramma van de productie-installaties moet dan ook tot de besluitvormende en strategische prioriteiten behoren! En ook wat de kosten betreft, spreken de cijfers boekdelen. Stoom is een dure energiebron, die ongeveer 25 euro/T kost.

Door de herstelling van één enkele lekkende thermodynamische condenspot kunt u minstens 2.500 euro per jaar besparen en de reparatie van de kleinste vlottercondenspot (afvoeropening = Ø 3,2 mm) die in open positie geblokkeerd is: 5.000 euro/jaar bij 6 bar en 7.400 euro per jaar bij 10 bar.

En hoeveel condenspotten zijn er bij u aanwezig? Zonder periodieke inspecties gaan we ervan uit dat 20 tot 30% defect is. Wanneer we rekening houden met de hoge productiekost van stoom, is een monitoringprogramma van condenspotten een aanzienlijke bron van energiebesparing.

De beste monitoringstrategie
Tijdens hun werking produceren condenspotten ultrasoon geluid. Hierdoor kunnen we heel gemakkelijk hun interne werking controleren. Men hoort duidelijk de aan/uit-cyclus van de condenspot. In de gesloten positie hoort men een zwak signaal en in de open positie een sterk, om daarna weer zwak te worden wanneer de condenspot sluit.

Wanneer men echter een vrij constant signaal detecteert, kunt u met de temperatuurmeting snel bepalen of de condenspot defect is in de gesloten of open positie.

Een condenspot is een automatische klep die opengaat om lucht en condens uit de stoomkring af te voeren en die zich daarna snel sluit om de droge stoom zoveel mogelijk te behouden. De monitoring van de goede werking is dan ook prioritair. Wanneer een condenspot problemen vertoont in de gesloten positie, stapelt het condens zich stroomopwaarts op.

Het resultaat is een belangrijk verlies van het energierendement van de installatie, wat gevolgen heeft voor de proceskwaliteit of de goede werking. In andere omstandigheden veroorzaakt de ophoping van condens waterslagen die desastreus zijn voor de installatie. Wanneer een condenspot problemen vertoont in de geopende positie, gaat door stoomverspilling heel veel energie verloren.

Doeltreffendheid binnen ieders bereik
Een kwalitatieve ultrasoonmeter voorzien van een interne pyrometer met laservizier en uitgerust met verschillende sensoren (naaldcontact, met schroefdraad en magnetisch) laat een snelle, eenvoudige en doeltreffende monitoring van alle soorten condenspotten toe.

En wanneer u meer wenst, kan u ook software gebruiken om een diagnose op te stellen door het tijdelijke signaal van een verdachte condenspot te vergelijken met dat van een nieuwe, refurbished of correct werkende condenspot.

In combinatie met andere initiatieven dragen enkele goede praktijken op het vlak van predictief onderhoud zeker bij tot het behouden, of zelfs verbeteren van onze competitivieit. En dit zonder zware investeringen. Het is voor onze regering misschien niet leuk om te horen, maar de crisis is nog lang niet voorbij en we moeten op hen ook niet rekenen om onze concurrentiepositie te versterken. << (foto: SDT International)

Jean-Paul Emmanuele is Training & Sales Manager bij SDT International

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VLAIO krijgt nieuwe administrateur-generaal

De Vlaamse Regering heeft Mark Andries, de huidige kabinetschef van minister-president Geert Bourgeois, aangesteld als nieuwe administrateur-generaal van VLAIO. Hij start in januari 2019.

Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

De Antwerpse ziekenhuizen kiezen voor de vlucht vooruit en sturen binnenkort allerlei staalnames, en biopsies met een drone naar het lab. En binnen de regelgeving ... die er anders moet uitzien.

Nieuw acceleratieprogramma mikt op digital en engineering start-ups

Microsoft Innovation Center Brussels en ICAB Incubator lanceren samen Amplitude+, een acceleratieprogramma voor digitale en engineering start-ups uit het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest.

Flanders Make en Sirris openen industrie 4.0 labo’s (+fotoreportage)

Vandaag werden de gloednieuwe kantoren en onderzoeksinfrastructuur van Flanders Make en Sirris in Leuven officieel geopend in aanwezigheid van Vlaams minister Philippe Muyters.

VeroTech benoemt Strategy & Business Development Director

Het Leuvense engineering- en consultancybedrijf VeroTech meldt dat het Jean-Christophe Van Dycke aangesteld heeft als Strategy & Business Development Director.

Rittal lanceert nieuwe VX25 Blue e+ integratieoplossing - techniek

Voormontage is het sleutelwoord. Waar koelaggregaten tot nu toe als aparte componenten werden gemonteerd (bvb. op schakelkasten) maakt een nieuwe plug & play oplossing deze stap overbodig.

UHasselt opent regionaal academisch innovatielab Relab

Wetenschappelijke expertise in revalidatiewetenschappen, zoals de nieuwste technologische meet- en behandelmethodes, wordt ingezet om patiënten met complexe revalidatie­problemen te helpen.

CECIMO zet nieuw comité Additive Manufacturing op

CECIMO besliste om naast de constructeurs van klassieke, verspanende machines voortaan ook de gehele waardenketen van de additieve maakindustrie te vertegenwoordigen.

ABB onthult nieuwste upgrade naar DCS Freelance

Freelance van ABB is een kosteneffectieve DCS-oplossing (Distributed Control System) voor procesindustrieën. Het combineert de voordelen van een DCS met PLC's en wordt onder ander gekenmerkt door gebruiksgemak, schaalbaarheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Freelance 2019 is de nieuwste versie van de DCS. >>

Partners