Bespaar jaarlijks €2.500 per lekkende condenspot! - column

Columns & Blogs 26/05/2014 10:26:57

Een defecte condenspot veroorzaakt een enorme verspilling van energie en stoom. Deze kan ook leiden tot slijtage van de installatie en een daling van de productiekwaliteit.

Lees hieronder verder   
Verwant

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

Belgische drone-industrie krijgt vleugels - column

”Digitalisering vereist rekenkracht, connectiviteit en data analyse” - column

Energieleverancier aansprakelijk voor panne aan de machine? - column

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - En toch wordt de controle van condenspotten in onderhoudsprogramma's vaak verwaarloosd. Een eigenaardige paradox...

Onderhouds- en productieverantwoordelijken worden momenteel geconfronteerd met een (z)ware uitdaging. De doelstellingen om de concurrentiekracht te verhogen lijken vaak tegenstrijdig: enerzijds de energiekosten drukken, de onderhoudsinvesteringen verminderen en beter presteren met kleinere teams, maar anderzijds zorgen voor de optimale werking van het productieapparaat om meer, beter en goedkoper te produceren.

Predictief onderhoud, een must
Nemen we een voorbeeld: storingen en pannes die aan de basis liggen van defecte condenspotten. Die kunnen zware gevolgen hebben voor de productie en logistiek. Precies dit type tegenslagen strookt niet met de hierboven aangehaalde concurrentiedoelstellingen.

Een predictief onderhoudsprogramma van de productie-installaties moet dan ook tot de besluitvormende en strategische prioriteiten behoren! En ook wat de kosten betreft, spreken de cijfers boekdelen. Stoom is een dure energiebron, die ongeveer 25 euro/T kost.

Door de herstelling van één enkele lekkende thermodynamische condenspot kunt u minstens 2.500 euro per jaar besparen en de reparatie van de kleinste vlottercondenspot (afvoeropening = Ø 3,2 mm) die in open positie geblokkeerd is: 5.000 euro/jaar bij 6 bar en 7.400 euro per jaar bij 10 bar.

En hoeveel condenspotten zijn er bij u aanwezig? Zonder periodieke inspecties gaan we ervan uit dat 20 tot 30% defect is. Wanneer we rekening houden met de hoge productiekost van stoom, is een monitoringprogramma van condenspotten een aanzienlijke bron van energiebesparing.

De beste monitoringstrategie
Tijdens hun werking produceren condenspotten ultrasoon geluid. Hierdoor kunnen we heel gemakkelijk hun interne werking controleren. Men hoort duidelijk de aan/uit-cyclus van de condenspot. In de gesloten positie hoort men een zwak signaal en in de open positie een sterk, om daarna weer zwak te worden wanneer de condenspot sluit.

Wanneer men echter een vrij constant signaal detecteert, kunt u met de temperatuurmeting snel bepalen of de condenspot defect is in de gesloten of open positie.

Een condenspot is een automatische klep die opengaat om lucht en condens uit de stoomkring af te voeren en die zich daarna snel sluit om de droge stoom zoveel mogelijk te behouden. De monitoring van de goede werking is dan ook prioritair. Wanneer een condenspot problemen vertoont in de gesloten positie, stapelt het condens zich stroomopwaarts op.

Het resultaat is een belangrijk verlies van het energierendement van de installatie, wat gevolgen heeft voor de proceskwaliteit of de goede werking. In andere omstandigheden veroorzaakt de ophoping van condens waterslagen die desastreus zijn voor de installatie. Wanneer een condenspot problemen vertoont in de geopende positie, gaat door stoomverspilling heel veel energie verloren.

Doeltreffendheid binnen ieders bereik
Een kwalitatieve ultrasoonmeter voorzien van een interne pyrometer met laservizier en uitgerust met verschillende sensoren (naaldcontact, met schroefdraad en magnetisch) laat een snelle, eenvoudige en doeltreffende monitoring van alle soorten condenspotten toe.

En wanneer u meer wenst, kan u ook software gebruiken om een diagnose op te stellen door het tijdelijke signaal van een verdachte condenspot te vergelijken met dat van een nieuwe, refurbished of correct werkende condenspot.

In combinatie met andere initiatieven dragen enkele goede praktijken op het vlak van predictief onderhoud zeker bij tot het behouden, of zelfs verbeteren van onze competitivieit. En dit zonder zware investeringen. Het is voor onze regering misschien niet leuk om te horen, maar de crisis is nog lang niet voorbij en we moeten op hen ook niet rekenen om onze concurrentiepositie te versterken. << (foto: SDT International)

Jean-Paul Emmanuele is Training & Sales Manager bij SDT International

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

Belgium Naval & Robotics heeft een samenwerkingsplan gepresenteerd dat over een periode van 20 jaar 4 miljard euro omzet in België genereert met ruim 2,1 miljard toegevoegde waarde.

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

De 3.700 fotovoltaïsche panelen met capaciteit van 1 megawatt werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom. bpost heeft nu in totaal 33.000 m² zonnepalen op zijn verschillende Belgische gebouwen

Zal Artificiële Intelligentie rol gaan spelen bij recrutering?

Wervingsbureau Michael Page analyseerde tijdens een onderzoek de technologieën en tendensen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben.

Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen

In het laboratorium ‘Nieuwe Materialen’ kunnen studenten en wetenschappers onderzoek doen naar nieuwe kunststoffen, om bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan ecologische uitdagingen.

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

SPIE sleept een contract met IONITY in de wacht gesleept om de implementatie te ondersteunen van 400 hoog vermogen-laadstations voor elektrische voertuigen in heel Europa tegen 2020.

België en ESA akkoord over grondstation in Redu

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed, dat instemt met het akkoord tussen België en het Europees Ruimteagentschap (ESA) over het centrum van ESA in Redu.

M+R: grootste Benelux-event voor procesinstrumentatie - uitnodiging

M+R is uitgegroeid tot het Benelux-event voor procesinstrumentatie in het hart van de grootste Europese (petro)chemiecluster nl. Antwerpen. Bezoek de beurs van 27-28 maart in Antwerp Expo.

Rexroth hydraulisch aggregaat bespaart ruimte en energie

De nieuwe CytroBox hydraulische krachtbron van Bosch Rexroth biedt met zijn intelligente, energie-efficiënte modulaire ontwerp een oplossing voor het middelmatige vermogensbereik van 7,5 tot 30 kW. Door IoT-technologieën te integreren, effent het ook de weg voor implementatie van Industry 4.0-concepten. <<

Partners