Elektriciteitsverbruik ICT verdubbeld in minder dan 10 jaar

Onderzoekers van de UGent brachten het wereldwijde elektriciteitsverbruik van informatie- en communicatietechnologie in kaart, en concluderen dat dit verbruik verdubbeld is in 9 jaar tijd.

Trefwoorden: #elektriciteit ICT, #verbruik ICT

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET - Eerder onderzoek van de onderzoeksgroep IBCN (Internet Based Communication Networks and Services) van de UGent wees uit dat het verbruik tot 2007 met 10% per jaar groeide.

Het nieuwe onderzoek toont aan dat de groei tussen 2007 tot 2012 licht afgenomen is, tot 7% per jaar. Ondanks de verhoogde inspanningen voor energie-efficiëntie, groeit het elektriciteitsverbruik van ICT echter nog steeds sneller dan het totale wereldwijde elektriciteitsverbruik.

Voor het onderzoek werd het elektriciteitsverbruik van drie belangrijke ICT-categorieën geschat in 2007 en 2012. Het gaat om computers (desktops, laptops en eventuele schermen), datacenters (waar de servers voor websites, cloud opslag en tal van andere elektronische diensten draaien), en communicatienetwerken (dit behelst alles vanaf de modem bij de gebruiker thuis tot en met het achterliggende internet).

De groei in het elektriciteitsverbruik in deze periode van 5 jaar is het grootst bij communicatienetwerken; zij vertoonden een gemiddelde groei van 10% per jaar (of een verdubbeling elke 7 jaar).

De sterke groei in deze categorie is een gevolg van de tendens naar steeds meer digitale toestellen die met elkaar verbonden zijn en steeds meer informatie uitwisselen. Ter illustratie: de netwerkoperator British Telecom is een van grootste elektriciteitsafnemers in het Verenigd Koninkrijk.

De groei van het elektriciteitsverbruik van datacenters en computers is iets trager, met respectievelijk ongeveer 4% en 5% per jaar.

De groei in de periode van 2007 tot 2012 is kleiner dan de groei in de voorafgaande 5 jaar; voornamelijk door een verschuiving naar een aantal energie-efficiënte technologieën. Sinds 2011 zijn er meer laptops in omloop dan desktops, maar toch verbruiken alle laptops samen een pak minder energie dan de desktops.

Laptops zijn immers ontworpen om te werken met een beperkte batterijcapaciteit, en zijn bijgevolg veel energiezuiniger dan desktops. Ook de oude, energieverslindende CRT-computermonitoren zijn nu duidelijk verdrongen door zuinigere LCD-schermen.

Wat datacenters betreft zijn er de afgelopen jaren belangrijke inspanningen geleverd om de installaties efficiënter te koelen en de stroomvoorziening efficiënter te maken. In een typisch datacenter in 2007 ging zowat de helft van de energie naar deze ondersteunende apparatuur, in de allernieuwste datacenters kan dit al teruggebracht worden tot minder dan 15% van de totale energie.

Daarnaast heeft de toegenomen populariteit van ‘virtualisatie’, waarbij verschillende virtuele web- of andere servers samen op 1 fysieke server draaien, ook gezorgd voor een verminderde groei in het aantal fysieke servers.

Computers, datacenters en netwerken zijn in 2012 goed voor 4,6% van het globale elektriciteitsverbruik, tegenover ongeveer 3,9% in 2007. Het verbruik van ICT groeit sneller dan het totale wereldwijde elektriciteitsverbruik (dat groeit aan ongeveer 3% per jaar). Dit illustreert hoe het aandeel van ICT in onze huidige maatschappij relatief belangrijker wordt.

Het onderzoek maakt ook een (voorzichtige) inschatting van het verbruik van de overige toestellen die tot ICT kunnen gerekend worden, zoals bijvoorbeeld tv’s, digiboxen, dvd-spelers, radio’s, (mobiele) telefoons, en printers.

Het totale elektriciteitsverbruik van ICT verdubbelt dan tot ruwweg 9% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Hierbij wordt nog geen rekening gehouden met de energie die nodig is om al deze toestellen te produceren en te recycleren.