”Techbedrijven met buitenlandse filialen scheppen meer banen” - opinie

Columns & Blogs 3/07/2014 11:45:03

Agoria: "Vlaamse techbedrijven met buitenlandse vestigingen scheppen meer banen, vooral in onderzoek en ontwikkeling." Nog méér vacatures voor schaarse hoogopgeleide medewerkers dus?

Lees hieronder verder   
Verwant

Punch Powertrain meldt overlijden van hun CEO

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Topbenoemingen aan het hoofd van DAF Trucks

Sofie Baeten: ”Je werkt eigenlijk ‘altijd en nooit’” - artikel

Bezoek de 3de HR innov & tech Day - uitnodiging

Volt Europe opent een nieuw kantoor in Gentse Ghelamco Arena

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Avondlezing Françoise Chombar (CEO Melexis)

VIA Don Bosco - Brussel

donderdag 25 april 2019

Orde & netheid en visueel management

Antwerpen (Cepa)

maandag 29 april 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

Zwijnaarde (Agoria Academy)

maandag 6 mei 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE –Het aantal Vlaamse technologiebedrijven met een verkoopsfiliaal of een productie-eenheid in het buitenland is op tien jaar met niet minder dan 61% gestegen, tot 1.209.

"Vlaamse techbedrijven internationaliseren en dat is goed nieuws", stelt de werkgeversfederatie Agoria. "Want ze scheppen daardoor ook in Vlaanderen méér jobs." Het bewijs: bij bedrijven met buitenlandse activiteit steeg het aantal jobs sinds 2010 met 1,2%, vergeleken met -4,1% voor bedrijven die hun producten enkel in de lokale markt afzetten.

“Het gebrek aan competitiviteit nekt heel wat productiebedrijven die enkel lokaal actief zijn,” zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. "Door het hoge kostplaatje van ondernemen wordt produceren hier vaak te duur." De jobcreatie van 1,2% sinds 2010 is dus een gelukkig maar indirect effect van de groei die Vlaamse technologiebedrijven dankzij goedkopere buitenlandse productie toch weten te realiseren.

Dat bevestigt ook busconstructeur Van Hool (pc- en tabletgebruikers: zie leestips onderaan), die onlangs besliste voortaan enkel nog in Macedonië en niet langer in Koningshooikt te investeren. 'De lagere loonkost in Skopje compenseert de hoge loonlast in België."

Bovendien: overheidsgebonden bedrijven zoals De Lijn of NMBS komen in een bijna Kafkaïaanse wurggreep terecht en krijgen een golf van kritiek over zich telkens ze een openbare uitbesteding aan een buitenlandse speler moeten gunnen doordat de fabricageprijzen van de Belgische constructeurs niet concurrentieel zijn.

Uiteraard verdedigt een federatie de beslissingen die door het merendeel van zijn (grootste) leden genomen worden, zeker in het licht van het maatschappelijke debat dat op elke fabriekssluiting en delokalisatie volgt. Dat is haar taak. Maar tegelijk doet het niets af aan de nuchtere vaststelling dat méér productie in eigen land tot nog méér jobcreatie zou hebben geleid.

Bovendien situeert het merendeel van de nieuw gecreëerde Belgische banen zich in de afdelingen verkoop en onderzoek & ontwikkeling. Vooral dat laatste vergt hoogopgeleide medewerkers, profielen die al jaren schaars tot zeer schaars zijn op de arbeidsmarkt. Het is al lang geen uitzondering meer dan ondernemingen voor bijvoorbeeld technische en IT-vacatures gaan werven in … het buitenland.

Opmerkelijk is wel dat deze bedrijven niet minder dan 70% van alle O&O-inspanningen in Vlaanderen financieren, het hoogste percentage van heel de EU. Zelfs in de voorbije crisisperiode stegen de bedrijfsinvesteringen in innovatie naar verluidt.

"Dat heeft vooral te maken met de vaststelling dat de Vlaamse overheid te veel investeert in fundamenteel, en te weinig in vraaggestuurd, industrieel gericht onderzoek", stelde De Pril eerder al in een column op deze website: "Minstens 20 % van de Vlaamse innovatiemiddelen zou naar onderzoek in opdracht van de industrie moeten gaan, nu is dat nog geen 15 procent.”

De techfederatie vindt het tenslotte ook zorgwekkend dat de export stagneert terwijl de globale wereldhandel al jaren stijgt,en ook de exportcijfers van de buurlanden stijgen sneller. “Ons industrieel weefsel liep tijdens de crisisjaren zeer zware schade op en de hoge kosten prijzen ons steeds meer uit de markt,” aldus De Pril. << (door Bert Belmans, hoofdredacteur Engineeringnet)

 Lees méér over:  Agoria   De Pril   Van Hool   opinie   column  


LEESTIPS:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Vrouw en ingenieur in één adem noemen, het is nog steeds niet evident. Slechts 20% ingenieurs, die in 2014 afstudeerden, is een vrouw. Slechts de helft oefent het beroep ook effectief uit.

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Het beroemde onzekerheidsprincipe dat Werner Heisenberg, een quantumtheorie-pionier, ooit formuleerde wordt gebruikt om metingen van zwaarte­krachts­golf­detectoren nog nauwkeuriger te maken.

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Het H2020 STORM project werd onlangs afgesloten. Binnen dit project werd een innovatieve warmtenetwerk controller ontwikkeld, gebaseerd op zelflerende algoritmes en succesvol getest.

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Het UZ Gent gebruikt als eerste Belgisch ziekenhuis een exoskelet in de zorg. Dit hulpmiddel werd door de werkgroep ergonomie ingevoerd bij de instrumentisten in het operatiecomplex.

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Uit een onderzoeksrapport van F-Secure blijkt dat energiebedrijven gebruik blijven maken van verouderde technologie. Dergelijke gebrekkige beveiligingsmechanismen spelen hackers in de kaart.

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een door licht gecontroleerde schakelaar ingebouwd in een molecuul waarmee bacteriën informatie uitwisselen, voor de behandeling van ernstige infecties.

Partners