”Techbedrijven met buitenlandse filialen scheppen meer banen” - opinie

Columns & Blogs 3/07/2014 11:45:03

Agoria: "Vlaamse techbedrijven met buitenlandse vestigingen scheppen meer banen, vooral in onderzoek en ontwikkeling." Nog méér vacatures voor schaarse hoogopgeleide medewerkers dus?

Lees hieronder verder   
Verwant

Antwerpse start-up helpt werkgevers bij flexwerken

Jobverlies door faillissementen op laag niveau

Europese chemiefederatie Cefic kiest nieuwe leden Raad van Bestuur

Bernadette Spinoy wordt algemeen directeur van Total Belgium

Hans Casier wordt nieuwe voorzitter essenscia

Solvay benoemt Ilham Kadri tot nieuwe CEO

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/11) Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

(12/11) Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

(7/11) Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

(7/11) Snelle energieopslag in machine-aandrijvingen leidt tot lagere kosten

(6/11) Verschillende computeropslagmedia hebben beveiligingsprobleem

(5/11) Covestro investeert 300 miljoen euro in Antwerpse haven

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE –Het aantal Vlaamse technologiebedrijven met een verkoopsfiliaal of een productie-eenheid in het buitenland is op tien jaar met niet minder dan 61% gestegen, tot 1.209.

"Vlaamse techbedrijven internationaliseren en dat is goed nieuws", stelt de werkgeversfederatie Agoria. "Want ze scheppen daardoor ook in Vlaanderen méér jobs." Het bewijs: bij bedrijven met buitenlandse activiteit steeg het aantal jobs sinds 2010 met 1,2%, vergeleken met -4,1% voor bedrijven die hun producten enkel in de lokale markt afzetten.

“Het gebrek aan competitiviteit nekt heel wat productiebedrijven die enkel lokaal actief zijn,” zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. "Door het hoge kostplaatje van ondernemen wordt produceren hier vaak te duur." De jobcreatie van 1,2% sinds 2010 is dus een gelukkig maar indirect effect van de groei die Vlaamse technologiebedrijven dankzij goedkopere buitenlandse productie toch weten te realiseren.

Dat bevestigt ook busconstructeur Van Hool (pc- en tabletgebruikers: zie leestips onderaan), die onlangs besliste voortaan enkel nog in Macedonië en niet langer in Koningshooikt te investeren. 'De lagere loonkost in Skopje compenseert de hoge loonlast in België."

Bovendien: overheidsgebonden bedrijven zoals De Lijn of NMBS komen in een bijna Kafkaïaanse wurggreep terecht en krijgen een golf van kritiek over zich telkens ze een openbare uitbesteding aan een buitenlandse speler moeten gunnen doordat de fabricageprijzen van de Belgische constructeurs niet concurrentieel zijn.

Uiteraard verdedigt een federatie de beslissingen die door het merendeel van zijn (grootste) leden genomen worden, zeker in het licht van het maatschappelijke debat dat op elke fabriekssluiting en delokalisatie volgt. Dat is haar taak. Maar tegelijk doet het niets af aan de nuchtere vaststelling dat méér productie in eigen land tot nog méér jobcreatie zou hebben geleid.

Bovendien situeert het merendeel van de nieuw gecreëerde Belgische banen zich in de afdelingen verkoop en onderzoek & ontwikkeling. Vooral dat laatste vergt hoogopgeleide medewerkers, profielen die al jaren schaars tot zeer schaars zijn op de arbeidsmarkt. Het is al lang geen uitzondering meer dan ondernemingen voor bijvoorbeeld technische en IT-vacatures gaan werven in … het buitenland.

Opmerkelijk is wel dat deze bedrijven niet minder dan 70% van alle O&O-inspanningen in Vlaanderen financieren, het hoogste percentage van heel de EU. Zelfs in de voorbije crisisperiode stegen de bedrijfsinvesteringen in innovatie naar verluidt.

"Dat heeft vooral te maken met de vaststelling dat de Vlaamse overheid te veel investeert in fundamenteel, en te weinig in vraaggestuurd, industrieel gericht onderzoek", stelde De Pril eerder al in een column op deze website: "Minstens 20 % van de Vlaamse innovatiemiddelen zou naar onderzoek in opdracht van de industrie moeten gaan, nu is dat nog geen 15 procent.”

De techfederatie vindt het tenslotte ook zorgwekkend dat de export stagneert terwijl de globale wereldhandel al jaren stijgt,en ook de exportcijfers van de buurlanden stijgen sneller. “Ons industrieel weefsel liep tijdens de crisisjaren zeer zware schade op en de hoge kosten prijzen ons steeds meer uit de markt,” aldus De Pril. << (door Bert Belmans, hoofdredacteur Engineeringnet)

 Lees méér over:  Agoria   De Pril   Van Hool   opinie   column  


LEESTIPS:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Startup Hyperlane breekt internationaal door

De Hasseltse startup heeft een partnership gesloten met het Amerikaanse Pixel & Tonic (Craft CMS). Het bedrijf koos voor Hyperlane als een van hun drie geprefereerde hosting partners.

Uniflex UWT 2.2 buisoprolsysteem nu met regelbare snelheid - techniek

Uniflex, de fabrikant van felsmachines uit het Duitse Karben, heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan het al goed bekende gemotoriseerde buisoprolsysteem UWT 2.

1 op de 5 bedrijven vorig jaar slachtoffer van fraude

Uit een studie van het adviesbureau BDO België blijkt dat 20% van onze bedrijven vorig jaar te maken kreeg met fraudeurs. De schade bedroeg gemiddeld 150.000 euro per incident.

Vlaamse werkgevers willen investeren in STEM-opleidingen

Een reeks Vlaamse werkgeversorganisaties komt met engagementen om STEM-onderwijs te stimuleren. Ze willen onder meer opleidingsinfrastructuur en materiaal ter beschikking stellen van leraren

Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

De competitie, een organisatie van de Europese Commissie, kreeg als thema 'RE: THINK LOCAL' en beloond projecten die sociale innovaties en ideeën voor ondernemerschap stimuleren.

Hello motion: veilig beweging bewaken in machines - techniek

De nieuwe veiligheidscontrollers van Wieland Electric bieden maximale prestaties met de kleinste afmetingen en zijn eenvoudig te configureren in plaats van te programmeren.

DEME neemt krachtige en milieuvriendelijke snijkopzuiger in gebruik

Dit weekend werd snijkopzuiger ‘Spartacus’, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW, te water gelaten op de scheepswerf van Royal IHC in het Nederlandse Krimpen aan den IJssel.

Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

De Volvo Car Group heeft, voor de ontwikkeling van de Polestar 1, crashtests uitgevoerd waarbij de sterkte van een koetswerk bestaande uit koolstof­vezel versterkt polymeer geëvalueerd werd.

Kontron introduceert nieuwe ZINC CUBE SKD

De nieuwe ZINC CUBE SKD Embedded Server van Kontron is bij uitstek geschikt als compacte server voor industriële toepassingen dankzij zijn hoge prestaties, zijn grote geheugen en zijn robuuste ontwerp, dat een hoge weerstand biedt tegen schokken en trillingen. Hij is verkrijgbaar met krachtige Intel Xeon D-2100-processors. >>

Partners