”Techbedrijven met buitenlandse filialen scheppen meer banen” - opinie

Columns & Blogs 3/07/2014 11:45:03

Agoria: "Vlaamse techbedrijven met buitenlandse vestigingen scheppen meer banen, vooral in onderzoek en ontwikkeling." Nog méér vacatures voor schaarse hoogopgeleide medewerkers dus?

Lees hieronder verder   
Verwant

Demografiefonds zorgt voor werkbaar werk in chemie en life sciences

Werkgevers blijven optimistisch en plannen aanwervingen

Nieuwe CEO van Automatic Systems heet Christophe Isaac Castiau

Pendelbus naar industriezone Waregem Zuid eerste keer ingezet

Voka West-Vlaanderen wil Waalse werkzoekenden aantrekken

Beperkt woon-werkverkeer prioriteit voor starters uit ’Generation Z’

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Workshops IO-Link technology

BluePoint, Antwerpen

donderdag 20 september 2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(13/9) Zensor instrumenteert Nederlands gerecycleerd fietspad

(12/9) Imec.xpand haalt 117 miljoen euro op

(11/9) Pfizer investeert in nieuwe productie-eenheid in Puurs

(10/9) Federale financiering voor IRE SMART-project

(5/9) Ontwikkeling elektrische auto oplaadbaar met zonne-energie

(5/9) Prone Crawl Breast Board wint James Dyson Award 2018

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE –Het aantal Vlaamse technologiebedrijven met een verkoopsfiliaal of een productie-eenheid in het buitenland is op tien jaar met niet minder dan 61% gestegen, tot 1.209.

"Vlaamse techbedrijven internationaliseren en dat is goed nieuws", stelt de werkgeversfederatie Agoria. "Want ze scheppen daardoor ook in Vlaanderen méér jobs." Het bewijs: bij bedrijven met buitenlandse activiteit steeg het aantal jobs sinds 2010 met 1,2%, vergeleken met -4,1% voor bedrijven die hun producten enkel in de lokale markt afzetten.

“Het gebrek aan competitiviteit nekt heel wat productiebedrijven die enkel lokaal actief zijn,” zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. "Door het hoge kostplaatje van ondernemen wordt produceren hier vaak te duur." De jobcreatie van 1,2% sinds 2010 is dus een gelukkig maar indirect effect van de groei die Vlaamse technologiebedrijven dankzij goedkopere buitenlandse productie toch weten te realiseren.

Dat bevestigt ook busconstructeur Van Hool (pc- en tabletgebruikers: zie leestips onderaan), die onlangs besliste voortaan enkel nog in Macedonië en niet langer in Koningshooikt te investeren. 'De lagere loonkost in Skopje compenseert de hoge loonlast in België."

Bovendien: overheidsgebonden bedrijven zoals De Lijn of NMBS komen in een bijna Kafkaïaanse wurggreep terecht en krijgen een golf van kritiek over zich telkens ze een openbare uitbesteding aan een buitenlandse speler moeten gunnen doordat de fabricageprijzen van de Belgische constructeurs niet concurrentieel zijn.

Uiteraard verdedigt een federatie de beslissingen die door het merendeel van zijn (grootste) leden genomen worden, zeker in het licht van het maatschappelijke debat dat op elke fabriekssluiting en delokalisatie volgt. Dat is haar taak. Maar tegelijk doet het niets af aan de nuchtere vaststelling dat méér productie in eigen land tot nog méér jobcreatie zou hebben geleid.

Bovendien situeert het merendeel van de nieuw gecreëerde Belgische banen zich in de afdelingen verkoop en onderzoek & ontwikkeling. Vooral dat laatste vergt hoogopgeleide medewerkers, profielen die al jaren schaars tot zeer schaars zijn op de arbeidsmarkt. Het is al lang geen uitzondering meer dan ondernemingen voor bijvoorbeeld technische en IT-vacatures gaan werven in … het buitenland.

Opmerkelijk is wel dat deze bedrijven niet minder dan 70% van alle O&O-inspanningen in Vlaanderen financieren, het hoogste percentage van heel de EU. Zelfs in de voorbije crisisperiode stegen de bedrijfsinvesteringen in innovatie naar verluidt.

"Dat heeft vooral te maken met de vaststelling dat de Vlaamse overheid te veel investeert in fundamenteel, en te weinig in vraaggestuurd, industrieel gericht onderzoek", stelde De Pril eerder al in een column op deze website: "Minstens 20 % van de Vlaamse innovatiemiddelen zou naar onderzoek in opdracht van de industrie moeten gaan, nu is dat nog geen 15 procent.”

De techfederatie vindt het tenslotte ook zorgwekkend dat de export stagneert terwijl de globale wereldhandel al jaren stijgt,en ook de exportcijfers van de buurlanden stijgen sneller. “Ons industrieel weefsel liep tijdens de crisisjaren zeer zware schade op en de hoge kosten prijzen ons steeds meer uit de markt,” aldus De Pril. << (door Bert Belmans, hoofdredacteur Engineeringnet)

 Lees méér over:  Agoria   De Pril   Van Hool   opinie   column  


LEESTIPS:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Asbestprobleem is groter en gevaarlijker dan gedacht

De historische blootstelling aan asbest was groter dan tot nu toe gedacht werd, zo blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Laura Van den Borre onder leiding van Prof. Patrick Deboosere (VUB).

Techno Trailer begint aan nieuw schooljaar

Op 12 september konden een 100-tal leerkrachten in het Vormingscentrum in Malle kennismaken met de Techno Trailer werking en gingen zelf aan de slag me de Technoboxen, de Sphero’s, …

Snellere en minder warme computers dankzij roest

Het hoofdbestanddeel van roest is een goedkoop en veelbelovend materiaal om snellere ICT-toepassingen mogelijk te maken, terwijl daarbij minder warmte vrijkomt.

Apex Dynamics breidt online calculatietool uit - techniek

Apex Dynamics heeft zijn online calculatietool uitgebreid met alle nieuwe servo- en stappenmotoren die recent uitgekomen zijn.

Hybrit bouwt CO2-vrije proeffabriek voor staal

Begin deze zomer ging in het Noord-Zweedse Luleå de eerste spadesteek de grond in voor de bouw van ’s werelds eerste proefabriek die staal produceert zonder fossiele brandstof.

Onderzoekers van KU Leuven kraken contactloze sleutel van Tesla Model S

De autofabrikant heeft de bevindingen geverifieerd en kende de onderzoekers een beloning van 10.000 dollar toe, omdat zij aantoonden dat de sleutel in enkele seconden te kraken is.

Belangrijke verbeteringen in meten met ultrageluid stap dichterbij

TU Delft ontwikkelt een ultrageluid-transducent, die tot 1000 driedimensionale beelden per seconde maakt, om bijvoorbeeld de stroming van bloed in de halsslagader zichtbaar te maken.

Limburgs Nike Distributie Center behaalt LEED Gold certificaat

Nike’s distributiecentrum in Ham behaalde een LEED Gold (Leadership in Energy and Environmental Design) certificaat van de Amerikaanse raad voor duurzame gebouwen (US Green Building Council)

Eplan lanceert online efficiency calculator

Hoe efficiënt gaat u als ontwerper of electrical engineer te werk? Doe de test en kom te weten wat voor type gebruiker u bent. Daarbij ziet u ook hoeveel procent u efficiënter kan werken. We geven u telkens enkele handige tips & tricks op maat, zodat u stapsgewijs uw werk versnelt en uw engineering efficiënter maakt! >>

Partners