Wordt Antwerpse chemiecluster een industrieel kerkhof? - column

Columns & Blogs 7/08/2014 10:53:54

Het Nederlandse VNCI en het Belgische essenscia luiden de alarmklok: de volgende tien jaar zullen steeds meer chemieconcerns wegtrekken uit de Lage Landen. Wordt het een industrieel kerkhof?

Lees hieronder verder   
Verwant

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/11) Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

(12/11) Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

(7/11) Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

(7/11) Snelle energieopslag in machine-aandrijvingen leidt tot lagere kosten

(6/11) Verschillende computeropslagmedia hebben beveiligingsprobleem

(5/11) Covestro investeert 300 miljoen euro in Antwerpse haven

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - «De chemische industrie van de cluster Rotterdam-Antwerpen - de zogenaamde ARA-cluster, van Antwerp Rotterdam Area - staat onder druk en dreigt investeringen mis te lopen door de hoge energiekosten.»

Dat meldden vorige maand twee chemiefederaties in koor: het Nederlandse VNCI en het Belgische essenscia. Ze baseren zich voor deze uitspraak op een studie die ze lieten uitvoeren op verzoek van zowel Vlaamse als de Nederlandse regeringen, meer bepaald toenmalig Vlaams minister-president Peeters en de Nederlandse minister voor Economie, Henk Kamp.

Niet meer tweede maar (slechts) derde grootste
Antwerpen-Rotterdam is inderdaad nog steeds de derde grootste chemiecluster ter wereld, maar 'het is verontrustend dat de chemische industrie in Europa trager groeit dan in de rest van de wereld', stellen de belangenverenigingen. Voor de cluster vertaalde zich dat de afgelopen jaren naar heel wat misgelopen investeringen.

«Vooral ten gunste van de VS waar de energiekosten dankzij de ontginning van schaliegas aanzienlijk lager liggen dan in Europa», zegt Els Brouwers, senior adviseur energie en klimaat van essenscia.

In de media circuleert zelfs een cijfer van 9 miljard euro aan gemiste investeringen in de voorbije tien jaar. Daardoor verloor niet alleen de Antwerpse, maar de hele ARA-cluster zijn tweede plaats na Houston op de wereldranglijst, en moest ze Saudi-Arabië (Jubaïl) laten voorgaan.

«Steeds meer chemiebedrijven zullen de komende 5 tot 10 jaar vertrekken of hun investeringen in hun Europese fabrieken bevriezen», waarschuwen de federaties.

Feit is dat bijvoorbeeld BASF begin mei aankondigde een methaan-naar-polypropyleen plant in de VS te overwegen, met als voornaamste argument 'dat we zo kunnen genieten van de lage gasprijzen dankzij de exploitatie van schaliegas in de VS'.

Delocalisatie al begonnen
Andere chemieconcerns kiezen resoluut voor de groeilanden en zetten hun plants in Europa in het beste geval op 'hold'. Dat is het geval met Lanxess, dat al in 2014 het grootste deel van zijn investeringen richting Azië liet vloeien, meer bepaald naar de bouw van een fabriek voor hoogwaardig Nd-PBR-rubber in Singapore en eentje voor EPDM-rubber in China.

Wat Europa (en Antwerpen) betreft: «Vanaf boekjaar 2015 zullen de investeringen wellicht aanzienlijk dalen en hoofdzakelijk dienen voor de uitbreiding en het onderhoud van bestaande installaties.»

Vlaams-Nederlandse chemiestrategie
Om de trend om te buigen, vragen de chemiefederaties om het investeringsklimaat te verbeteren zodat de industrie de Europese ambitie kan waarmaken om tegen 2020 20% bij te dragen aan het BBP. «Momenteel ligt de industriële bijdrage in Europa slechts op 15%.»

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen beaamt: «Er zijn maatregelen nodig want de meerkosten voor elektriciteit blijven oplopen. De gasprijzen kunnen competitiever worden door diversificatie van de aanvoerroutes. Bovendien vragen we een objectieve analyse van het schaliegaspotentieel in Europa niet uit de weg te gaan.» De studie en aanbevelingen van de twee werkgeversfederaties moeten de eerste fase gaan worden van een gezamenlijke, Vlaams-Nederlandse chemiestrategie.

In een tweede fase zullen de twee overheden concrete acties uitschrijven. Eind 2014 dient deze tweede fase, en dus ook de gezamenlijke toekomstgerichte chemiestrategie, naar verluit afgewerkt te zijn. Pikant detail: de studie werd door de federaties aan Kris Peeters overhandigd tijdens zijn bezoek aan BP Chembel en JBF in Geel.

Laat de Indiase petrochemische multinational JBF nu net één van de weinige chemiebedrijven zijn die nog wél investeert in een gloednieuwe productiesite (op de site van BP Chembel) in Vlaanderen. Dat kan alvast stevig tellen als 'bevestiging' van hun keuze om toch in ons land te investeren... <<

door Bert Belmans, hoofdredacteur Engineeringnet.

 Lees méér over:  column   VNCI   essenscia   chemie  
Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Startup Hyperlane breekt internationaal door

De Hasseltse startup heeft een partnership gesloten met het Amerikaanse Pixel & Tonic (Craft CMS). Het bedrijf koos voor Hyperlane als een van hun drie geprefereerde hosting partners.

Uniflex UWT 2.2 buisoprolsysteem nu met regelbare snelheid - techniek

Uniflex, de fabrikant van felsmachines uit het Duitse Karben, heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan het al goed bekende gemotoriseerde buisoprolsysteem UWT 2.

1 op de 5 bedrijven vorig jaar slachtoffer van fraude

Uit een studie van het adviesbureau BDO België blijkt dat 20% van onze bedrijven vorig jaar te maken kreeg met fraudeurs. De schade bedroeg gemiddeld 150.000 euro per incident.

Vlaamse werkgevers willen investeren in STEM-opleidingen

Een reeks Vlaamse werkgeversorganisaties komt met engagementen om STEM-onderwijs te stimuleren. Ze willen onder meer opleidingsinfrastructuur en materiaal ter beschikking stellen van leraren

Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

De competitie, een organisatie van de Europese Commissie, kreeg als thema 'RE: THINK LOCAL' en beloond projecten die sociale innovaties en ideeën voor ondernemerschap stimuleren.

Hello motion: veilig beweging bewaken in machines - techniek

De nieuwe veiligheidscontrollers van Wieland Electric bieden maximale prestaties met de kleinste afmetingen en zijn eenvoudig te configureren in plaats van te programmeren.

DEME neemt krachtige en milieuvriendelijke snijkopzuiger in gebruik

Dit weekend werd snijkopzuiger ‘Spartacus’, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW, te water gelaten op de scheepswerf van Royal IHC in het Nederlandse Krimpen aan den IJssel.

Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

De Volvo Car Group heeft, voor de ontwikkeling van de Polestar 1, crashtests uitgevoerd waarbij de sterkte van een koetswerk bestaande uit koolstof­vezel versterkt polymeer geëvalueerd werd.

Kontron introduceert nieuwe ZINC CUBE SKD

De nieuwe ZINC CUBE SKD Embedded Server van Kontron is bij uitstek geschikt als compacte server voor industriële toepassingen dankzij zijn hoge prestaties, zijn grote geheugen en zijn robuuste ontwerp, dat een hoge weerstand biedt tegen schokken en trillingen. Hij is verkrijgbaar met krachtige Intel Xeon D-2100-processors. >>

Partners