Wordt Antwerpse chemiecluster een industrieel kerkhof? - column

Columns & Blogs 7/08/2014 10:53:54

Het Nederlandse VNCI en het Belgische essenscia luiden de alarmklok: de volgende tien jaar zullen steeds meer chemieconcerns wegtrekken uit de Lage Landen. Wordt het een industrieel kerkhof?

Lees hieronder verder   
Verwant

Duurzame energiebronnen integreren in betrouwbaar energie-ecosysteem - opinie

Ongewenste brieven van een ander in de bus? Wat nu? - column

De toekomst van de maakindustrie in België - column

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

(1/7) Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

(1/7) Antwerpen schakelt Arcadis in om klimaatambities waar te maken

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - «De chemische industrie van de cluster Rotterdam-Antwerpen - de zogenaamde ARA-cluster, van Antwerp Rotterdam Area - staat onder druk en dreigt investeringen mis te lopen door de hoge energiekosten.»

Dat meldden vorige maand twee chemiefederaties in koor: het Nederlandse VNCI en het Belgische essenscia. Ze baseren zich voor deze uitspraak op een studie die ze lieten uitvoeren op verzoek van zowel Vlaamse als de Nederlandse regeringen, meer bepaald toenmalig Vlaams minister-president Peeters en de Nederlandse minister voor Economie, Henk Kamp.

Niet meer tweede maar (slechts) derde grootste
Antwerpen-Rotterdam is inderdaad nog steeds de derde grootste chemiecluster ter wereld, maar 'het is verontrustend dat de chemische industrie in Europa trager groeit dan in de rest van de wereld', stellen de belangenverenigingen. Voor de cluster vertaalde zich dat de afgelopen jaren naar heel wat misgelopen investeringen.

«Vooral ten gunste van de VS waar de energiekosten dankzij de ontginning van schaliegas aanzienlijk lager liggen dan in Europa», zegt Els Brouwers, senior adviseur energie en klimaat van essenscia.

In de media circuleert zelfs een cijfer van 9 miljard euro aan gemiste investeringen in de voorbije tien jaar. Daardoor verloor niet alleen de Antwerpse, maar de hele ARA-cluster zijn tweede plaats na Houston op de wereldranglijst, en moest ze Saudi-Arabië (Jubaïl) laten voorgaan.

«Steeds meer chemiebedrijven zullen de komende 5 tot 10 jaar vertrekken of hun investeringen in hun Europese fabrieken bevriezen», waarschuwen de federaties.

Feit is dat bijvoorbeeld BASF begin mei aankondigde een methaan-naar-polypropyleen plant in de VS te overwegen, met als voornaamste argument 'dat we zo kunnen genieten van de lage gasprijzen dankzij de exploitatie van schaliegas in de VS'.

Delocalisatie al begonnen
Andere chemieconcerns kiezen resoluut voor de groeilanden en zetten hun plants in Europa in het beste geval op 'hold'. Dat is het geval met Lanxess, dat al in 2014 het grootste deel van zijn investeringen richting Azië liet vloeien, meer bepaald naar de bouw van een fabriek voor hoogwaardig Nd-PBR-rubber in Singapore en eentje voor EPDM-rubber in China.

Wat Europa (en Antwerpen) betreft: «Vanaf boekjaar 2015 zullen de investeringen wellicht aanzienlijk dalen en hoofdzakelijk dienen voor de uitbreiding en het onderhoud van bestaande installaties.»

Vlaams-Nederlandse chemiestrategie
Om de trend om te buigen, vragen de chemiefederaties om het investeringsklimaat te verbeteren zodat de industrie de Europese ambitie kan waarmaken om tegen 2020 20% bij te dragen aan het BBP. «Momenteel ligt de industriële bijdrage in Europa slechts op 15%.»

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen beaamt: «Er zijn maatregelen nodig want de meerkosten voor elektriciteit blijven oplopen. De gasprijzen kunnen competitiever worden door diversificatie van de aanvoerroutes. Bovendien vragen we een objectieve analyse van het schaliegaspotentieel in Europa niet uit de weg te gaan.» De studie en aanbevelingen van de twee werkgeversfederaties moeten de eerste fase gaan worden van een gezamenlijke, Vlaams-Nederlandse chemiestrategie.

In een tweede fase zullen de twee overheden concrete acties uitschrijven. Eind 2014 dient deze tweede fase, en dus ook de gezamenlijke toekomstgerichte chemiestrategie, naar verluit afgewerkt te zijn. Pikant detail: de studie werd door de federaties aan Kris Peeters overhandigd tijdens zijn bezoek aan BP Chembel en JBF in Geel.

Laat de Indiase petrochemische multinational JBF nu net één van de weinige chemiebedrijven zijn die nog wél investeert in een gloednieuwe productiesite (op de site van BP Chembel) in Vlaanderen. Dat kan alvast stevig tellen als 'bevestiging' van hun keuze om toch in ons land te investeren... <<

door Bert Belmans, hoofdredacteur Engineeringnet.

 Lees méér over:  column   VNCI   essenscia   chemie  
Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

PortXchange moet digitale scheepvaart-app wereldwijd beschikbaar maken

PortXchange is erop gericht de efficiëntie van havenaanlopen te vergroten en de CO2-uitstoot van en tussen havens te verminderen, onder meer door de digitale scheepvaart-app Pronto.

Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

Indaver en Acciona gaan samen een afvalenergiecentrale exploiteren in het Noordoosten van Schotland. Het NESS-energieproject zal jaarlijks 150.000 ton huishoudelijk afval verwerken.

Zuinigste wagens bekroond in Shell Eco-marathon (+fotoreportage)

Dit jaar namen 141 studententeams deel aan de Europese editie van de Shell Eco-marathon, een wedstrijd om zo energiezuinig mogelijke wagens te bouwen.

elobau levert oplossingen voor agrarische sector - praktijkcase

Steketee, producent van schoffel- en grond­bewerkings­machines, was op zoek naar betrouwbare hoeksensoren die geschikt zijn voor de landbouw en mobiele automatisering, en niet te duur zijn.

Forse daling CO2-uitstoot van bedrijfswagens

Bedrijfswagens stoten momenteel 17% minder CO2 uit dan zeven jaar geleden, aldus hr-dienstverlener Acerta op basis van haar data voor meer dan 40.000 werkgevers.

Nieuw groot onderzoeksprogramma via ALMA-telescoop

Rychard Bouwens van de Leidse Sterrewacht is de eerste Nederlandse wetenschapper die een ‘Large Program’ mag uitvoeren met de geavanceerde ALMA-telescoop, die in Chili opgesteld staat.

Genomineerden voor Matexpo awards bekend gemaakt

Met deze awards wil de beursorganisator de grootste technische innovatie, de meest milieuvriendelijke machine of innovatie of de meest vernieuwende veiligheidsstoepassing onderscheiden.

Pocketboer publiceert ’tips en tricks’ voor pocketvergisten

De voorbije jaren ontstonden bij landbouwers allerlei problemen bij gebruik van hun kleinschalige biogasinstallatie. De operationele groep 'Pocketboer' heeft nu oplossingen ontwikkeld.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners