Energiefactuur betaald, maar toch een black-out in de productie? - column

Columns & Blogs 1/04/2015 9:02:11

Enkele maanden geleden was er heel wat te doen over het uitvallen van de elektriciteit indien er teveel verbruik zou zijn. Maar uw productie kan ook stilvallen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/11) Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

(12/11) Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

(7/11) Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

(7/11) Snelle energieopslag in machine-aandrijvingen leidt tot lagere kosten

(6/11) Verschillende computeropslagmedia hebben beveiligingsprobleem

(5/11) Covestro investeert 300 miljoen euro in Antwerpse haven

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dit staat zo opgenomen in de voorwaarden van uw energieleverancier, door middel van een 'uitdrukkelijk ontbindend beding'!

Bijvoorbeeld indien u niet tijdig uw facturen betaalt! De vraag stelt zich of een energieleverancier dit kan doen? Is een dergelijke clausule wel geldig?

Het is inderdaad mogelijk om in een contract een zogenaamd 'uitdrukkelijk ontbindend beding' op te nemen. Deze bepaalt dat bij niet-nakoming van de overeenkomst, er van rechtswege (d.w.z. zonder tussenkomst van de rechter), een ontbinding van de overeenkomst zal zijn.

Het niet-nakomen van de overeenkomst kan bijvoorbeeld zijn het niet betalen van de factuur. Normaal gezien zijn dergelijke bedingen wel geldig omdat men vrij is de inhoud van een contract te bepalen.

Maar…de vraag is of de rechter in de praktijk deze clausule zal accepteren?

Een praktijkvoorbeeld
De firma Peeters lijdt ettelijke duizenden euro’s schade doordat haar elektriciteitsleverancier de levering van de elektriciteit had stilgelegd. Dit omdat er een aantal openstaande facturen waren die niet betaald werden door de firma Peeters.

De elektriciteitsleverancier heeft in zijn voorwaarden een 'uitdrukkelijk ontbindend beding' opgenomen, waardoor hij de mogelijkheid heeft om bij wanbetaling door een klant, de levering van de elektriciteit stop te zetten, zonder enige gerechtelijke tussenkomst!

De elektriciteitsleverancier legt de levering van elektriciteit naar de firma Peeters stil waarop deze laatste naar de rechter stapt en een schadevergoeding eist wegens het stilvallen van de productie in haar bedrijf.

De rechter oordeelt echter dat de stopzetting van de levering van elektriciteit juist werd uitgevoerd. Bovendien vond de rechter, had de firma Peeters de schade kunnen vermijden door beroep te doen op een andere energieleverancier!

De firma Peeters kan zich met deze uitspraak niet verzoenen en gaat in beroep!

Andere uitspraak in beroep?
De rechter stelt vast dat de firma Peeters ongeveer sinds een vijftal jaar een contract had met de elektriciteitsleverancier in kwestie en dat zij aanzien werd als een 'professionele' klant.

Maar er ontstaan inderdaad betalingsproblemen en over een looptijd van drie jaar kreeg de firma Peeters al een twintigtal schriftelijke aanmaningen voor het betalen van achterstallige facturen.

In één van de laatste aanmaningen wees de leverancier erop dat er in de algemene voorwaarden een 'uitdrukkelijk ontbindend beding' was opgenomen dat hem de mogelijkheid gaf om het contract met de firma Peeters te verbreken en er dus geen elektriciteit meer zou geleverd worden.

Vlak daarna betaalde de firma Peeters haar achterstallen. Enkele maanden later moest de firma Peeters nog een nieuwe achterstal betalen van ongeveer 350 euro, wat ze ook deed.

Maar toch werd de procedure tot het afsluiten van de elektriciteit naar de firma Peeters opgestart en effectief doorgevoerd. Dit ondanks het feit dat de firma Peeters al haar facturen had betaald!

Verder stelt de rechter vast dat in de algemene voorwaarden van de leverancier effectief een clausule staat die bepaalt dat «indien een huishoudelijke afnemer niet binnen de vooropgestelde termijn volledig betaalt, kan de elektriciteitsleverancier de levering stopzetten».

Er wordt nog aan toegevoegd dat «de leverancier niet aansprakelijk is voor gevolg- en/of bedrijfsschade die uit deze stopzetting voortvloeit». Maar de rechter neemt deze clausule niet aan!

Hij meent dat uit deze bepaling niet mag begrepen worden dat de leverancier zomaar zonder tussenkomst van de rechtbank mag beslissen om de levering van elektriciteit stil te leggen en de overeenkomst eenzijdig mag verbreken.

Deze bepaling is slechts een rechtsgrond om, in geval van wanbetaling, de beëindiging van de overeenkomst voor de rechter te kunnen vragen.

De rechter beslist dat de leverancier, door zo te handelen, het contract eenzijdig heeft verbroken en niet geschorst heeft!

Daarom acht de rechter de elektriciteitsleverancier aansprakelijk voor de schade die de firma Peeters heeft geleden!

Ook de bepaling in de algemene voorwaarden van de leverancier die stelt dat hij niet aansprakelijk kan zijn voor bedrijfsschade, veegt de rechter zonder meer van tafel! In laatste instantie legt de rechter een schadevergoeding op aan de leverancier. <<

Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht. <<

 Lees méér over:  onderhoud   juridisch  
Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Startup Hyperlane breekt internationaal door

De Hasseltse startup heeft een partnership gesloten met het Amerikaanse Pixel & Tonic (Craft CMS). Het bedrijf koos voor Hyperlane als een van hun drie geprefereerde hosting partners.

Uniflex UWT 2.2 buisoprolsysteem nu met regelbare snelheid - techniek

Uniflex, de fabrikant van felsmachines uit het Duitse Karben, heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan het al goed bekende gemotoriseerde buisoprolsysteem UWT 2.

1 op de 5 bedrijven vorig jaar slachtoffer van fraude

Uit een studie van het adviesbureau BDO België blijkt dat 20% van onze bedrijven vorig jaar te maken kreeg met fraudeurs. De schade bedroeg gemiddeld 150.000 euro per incident.

Vlaamse werkgevers willen investeren in STEM-opleidingen

Een reeks Vlaamse werkgeversorganisaties komt met engagementen om STEM-onderwijs te stimuleren. Ze willen onder meer opleidingsinfrastructuur en materiaal ter beschikking stellen van leraren

Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

De competitie, een organisatie van de Europese Commissie, kreeg als thema 'RE: THINK LOCAL' en beloond projecten die sociale innovaties en ideeën voor ondernemerschap stimuleren.

Hello motion: veilig beweging bewaken in machines - techniek

De nieuwe veiligheidscontrollers van Wieland Electric bieden maximale prestaties met de kleinste afmetingen en zijn eenvoudig te configureren in plaats van te programmeren.

DEME neemt krachtige en milieuvriendelijke snijkopzuiger in gebruik

Dit weekend werd snijkopzuiger ‘Spartacus’, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW, te water gelaten op de scheepswerf van Royal IHC in het Nederlandse Krimpen aan den IJssel.

Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

De Volvo Car Group heeft, voor de ontwikkeling van de Polestar 1, crashtests uitgevoerd waarbij de sterkte van een koetswerk bestaande uit koolstof­vezel versterkt polymeer geëvalueerd werd.

Kontron introduceert nieuwe ZINC CUBE SKD

De nieuwe ZINC CUBE SKD Embedded Server van Kontron is bij uitstek geschikt als compacte server voor industriële toepassingen dankzij zijn hoge prestaties, zijn grote geheugen en zijn robuuste ontwerp, dat een hoge weerstand biedt tegen schokken en trillingen. Hij is verkrijgbaar met krachtige Intel Xeon D-2100-processors. >>

Partners