Energiefactuur betaald, maar toch een black-out in de productie? - column

Columns & Blogs 1/04/2015 9:02:11

Enkele maanden geleden was er heel wat te doen over het uitvallen van de elektriciteit indien er teveel verbruik zou zijn. Maar uw productie kan ook stilvallen.

Lees hieronder verder   
Verwant

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

Excelleren vergt nu meer dan Excel - column

Internationale Industrie 4.0-top in Berlijn - column

Een filmpje maken in je bedrijf? - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Workshops IO-Link technology

BluePoint, Antwerpen

donderdag 20 september 2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(13/9) Zensor instrumenteert Nederlands gerecycleerd fietspad

(12/9) Imec.xpand haalt 117 miljoen euro op

(11/9) Pfizer investeert in nieuwe productie-eenheid in Puurs

(10/9) Federale financiering voor IRE SMART-project

(5/9) Ontwikkeling elektrische auto oplaadbaar met zonne-energie

(5/9) Prone Crawl Breast Board wint James Dyson Award 2018

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dit staat zo opgenomen in de voorwaarden van uw energieleverancier, door middel van een 'uitdrukkelijk ontbindend beding'!

Bijvoorbeeld indien u niet tijdig uw facturen betaalt! De vraag stelt zich of een energieleverancier dit kan doen? Is een dergelijke clausule wel geldig?

Het is inderdaad mogelijk om in een contract een zogenaamd 'uitdrukkelijk ontbindend beding' op te nemen. Deze bepaalt dat bij niet-nakoming van de overeenkomst, er van rechtswege (d.w.z. zonder tussenkomst van de rechter), een ontbinding van de overeenkomst zal zijn.

Het niet-nakomen van de overeenkomst kan bijvoorbeeld zijn het niet betalen van de factuur. Normaal gezien zijn dergelijke bedingen wel geldig omdat men vrij is de inhoud van een contract te bepalen.

Maar…de vraag is of de rechter in de praktijk deze clausule zal accepteren?

Een praktijkvoorbeeld
De firma Peeters lijdt ettelijke duizenden euro’s schade doordat haar elektriciteitsleverancier de levering van de elektriciteit had stilgelegd. Dit omdat er een aantal openstaande facturen waren die niet betaald werden door de firma Peeters.

De elektriciteitsleverancier heeft in zijn voorwaarden een 'uitdrukkelijk ontbindend beding' opgenomen, waardoor hij de mogelijkheid heeft om bij wanbetaling door een klant, de levering van de elektriciteit stop te zetten, zonder enige gerechtelijke tussenkomst!

De elektriciteitsleverancier legt de levering van elektriciteit naar de firma Peeters stil waarop deze laatste naar de rechter stapt en een schadevergoeding eist wegens het stilvallen van de productie in haar bedrijf.

De rechter oordeelt echter dat de stopzetting van de levering van elektriciteit juist werd uitgevoerd. Bovendien vond de rechter, had de firma Peeters de schade kunnen vermijden door beroep te doen op een andere energieleverancier!

De firma Peeters kan zich met deze uitspraak niet verzoenen en gaat in beroep!

Andere uitspraak in beroep?
De rechter stelt vast dat de firma Peeters ongeveer sinds een vijftal jaar een contract had met de elektriciteitsleverancier in kwestie en dat zij aanzien werd als een 'professionele' klant.

Maar er ontstaan inderdaad betalingsproblemen en over een looptijd van drie jaar kreeg de firma Peeters al een twintigtal schriftelijke aanmaningen voor het betalen van achterstallige facturen.

In één van de laatste aanmaningen wees de leverancier erop dat er in de algemene voorwaarden een 'uitdrukkelijk ontbindend beding' was opgenomen dat hem de mogelijkheid gaf om het contract met de firma Peeters te verbreken en er dus geen elektriciteit meer zou geleverd worden.

Vlak daarna betaalde de firma Peeters haar achterstallen. Enkele maanden later moest de firma Peeters nog een nieuwe achterstal betalen van ongeveer 350 euro, wat ze ook deed.

Maar toch werd de procedure tot het afsluiten van de elektriciteit naar de firma Peeters opgestart en effectief doorgevoerd. Dit ondanks het feit dat de firma Peeters al haar facturen had betaald!

Verder stelt de rechter vast dat in de algemene voorwaarden van de leverancier effectief een clausule staat die bepaalt dat «indien een huishoudelijke afnemer niet binnen de vooropgestelde termijn volledig betaalt, kan de elektriciteitsleverancier de levering stopzetten».

Er wordt nog aan toegevoegd dat «de leverancier niet aansprakelijk is voor gevolg- en/of bedrijfsschade die uit deze stopzetting voortvloeit». Maar de rechter neemt deze clausule niet aan!

Hij meent dat uit deze bepaling niet mag begrepen worden dat de leverancier zomaar zonder tussenkomst van de rechtbank mag beslissen om de levering van elektriciteit stil te leggen en de overeenkomst eenzijdig mag verbreken.

Deze bepaling is slechts een rechtsgrond om, in geval van wanbetaling, de beëindiging van de overeenkomst voor de rechter te kunnen vragen.

De rechter beslist dat de leverancier, door zo te handelen, het contract eenzijdig heeft verbroken en niet geschorst heeft!

Daarom acht de rechter de elektriciteitsleverancier aansprakelijk voor de schade die de firma Peeters heeft geleden!

Ook de bepaling in de algemene voorwaarden van de leverancier die stelt dat hij niet aansprakelijk kan zijn voor bedrijfsschade, veegt de rechter zonder meer van tafel! In laatste instantie legt de rechter een schadevergoeding op aan de leverancier. <<

Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht. <<

 Lees méér over:  onderhoud   juridisch  
Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Asbestprobleem is groter en gevaarlijker dan gedacht

De historische blootstelling aan asbest was groter dan tot nu toe gedacht werd, zo blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Laura Van den Borre onder leiding van Prof. Patrick Deboosere (VUB).

Techno Trailer begint aan nieuw schooljaar

Op 12 september konden een 100-tal leerkrachten in het Vormingscentrum in Malle kennismaken met de Techno Trailer werking en gingen zelf aan de slag me de Technoboxen, de Sphero’s, …

Snellere en minder warme computers dankzij roest

Het hoofdbestanddeel van roest is een goedkoop en veelbelovend materiaal om snellere ICT-toepassingen mogelijk te maken, terwijl daarbij minder warmte vrijkomt.

Apex Dynamics breidt online calculatietool uit - techniek

Apex Dynamics heeft zijn online calculatietool uitgebreid met alle nieuwe servo- en stappenmotoren die recent uitgekomen zijn.

Hybrit bouwt CO2-vrije proeffabriek voor staal

Begin deze zomer ging in het Noord-Zweedse Luleå de eerste spadesteek de grond in voor de bouw van ’s werelds eerste proefabriek die staal produceert zonder fossiele brandstof.

Onderzoekers van KU Leuven kraken contactloze sleutel van Tesla Model S

De autofabrikant heeft de bevindingen geverifieerd en kende de onderzoekers een beloning van 10.000 dollar toe, omdat zij aantoonden dat de sleutel in enkele seconden te kraken is.

Belangrijke verbeteringen in meten met ultrageluid stap dichterbij

TU Delft ontwikkelt een ultrageluid-transducent, die tot 1000 driedimensionale beelden per seconde maakt, om bijvoorbeeld de stroming van bloed in de halsslagader zichtbaar te maken.

Limburgs Nike Distributie Center behaalt LEED Gold certificaat

Nike’s distributiecentrum in Ham behaalde een LEED Gold (Leadership in Energy and Environmental Design) certificaat van de Amerikaanse raad voor duurzame gebouwen (US Green Building Council)

Eplan lanceert online efficiency calculator

Hoe efficiënt gaat u als ontwerper of electrical engineer te werk? Doe de test en kom te weten wat voor type gebruiker u bent. Daarbij ziet u ook hoeveel procent u efficiënter kan werken. We geven u telkens enkele handige tips & tricks op maat, zodat u stapsgewijs uw werk versnelt en uw engineering efficiënter maakt! >>

Partners