Naar analogie van de Messe: Industrie 4.0 op Indumation 2015 - column

Columns & Blogs 17/04/2015 8:42:32

Industrie 4.0 is een evolutief begrip. Flanders Make tracht er alvast een eerste, voorlopige invulling aan te geven op het platform «Forum Industry 4.0 powered by Indumation.be»

Lees hieronder verder   
Verwant

Duurzame energiebronnen integreren in betrouwbaar energie-ecosysteem - opinie

Ongewenste brieven van een ander in de bus? Wat nu? - column

De toekomst van de maakindustrie in België - column

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

(1/7) Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

(1/7) Antwerpen schakelt Arcadis in om klimaatambities waar te maken

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De beursorganisator Invent Media, techfederatie Agoria en het SOC Flanders’ Make hebben een ambitieuze betrachting: op de volgende vakbeurs Indumation willen ze een platform presenteren waar technische bezoekers zich kunnen laven aan alles wat Industrie 4.0 te maken heeft.

Dat is een mooi initiatief, temeer daar eigenlijk niemand nu al weet waar het met Industrie 4.0, het industriële Internet der Dingen, het Amerikaanse Smart Manufacturing Leadership, of in België: de Factory of the Future en het Made Different-programma, naartoe zal gaan.

Het enige wat vaststaat is dat het zal gaan om een versmelting van de besturingssystemen met de cloud. Realtime datacollectie op continue en grote schaal, big data in een geconnecteerde industriële omgeving. Wel ziet het er naar uit dat Europa er deze maal de nodige middelen - lees subsidies - voor zal vrijmaken in zijn digitale vijfjaren agenda.

De nieuwe Duitse eurocommissaris Oettinger lijkt de Smart Factory of the Futere genegen: «De komende vijf jaren zullen heel wat veranderingen brengen», stelt hij. «Als we daar niet tijdig op inspelen, doen we niet meer mee». De consumerbranche wacht alvast niet op de industrie: nog dit jaar komt er een Connected Barbie op de markt (richtprijs 700 euro).

Prille initiatieven
En zo zijn er intussen al de eerste, zeer jonge initiatieven om plants 'Industry 4.0 Ready' te maken, nieuwe zowel als bestaande via retrofitting. Of om data, gecollecteerd via mobiele meettoestellen met behulp van apps in online cloud-portalen op te slaan.

In Europa is het vooral de Duitse maakindustrie die 'weerwerk' biedt aan de investeringsgolf in technologische ontwikkeling die over de oceaan komt aanrollen. Zoals u verder kunt lezen: van bijvoorbeeld mastodont General Electric die er in India een operationele proeffabriek voor gaat bouwen. 38 voetbalvelden groot, en op basis van het 'Industriële Internet'.

Van startende techbedrijven zoals Rethink Robotics, de ontwikkelaar van de enorm populaire Baxter-robot, die er keer op keer in slaagt groeikapitaal op te halen bij, jawel, weerom kapitaalkrachtige spelers zoals hetzelfde General Electric, Goldman Sachs en Amazon-stichter Jeff Bezos.

De Europese - lees Duitse - maakbedrijven van hun kant testen in de eigen productielijnen al concepten uit om bijvoorbeeld relevante data uit de productie terug te laten vloeien naar de ontwikkelingsafdeling.

Zodat de ontwikkelaars in een vroeg stadium rekening kunnen houden met bottlenecks in de productie bij het ontwerp van nieuwe technische producten. Op termijn zullen alle netwerken - voor ontwerp, fabricage, bevoorrading, service/onderhoud en distributie - met elkaar geconnecteerd zijn, en interactief data uitwisselen.

Zonder menselijke tussenkomst. Het gaat om voorzichtige stapjes: zelfs bij de voorstelling van een nieuwe robotcel, waar mens en machine zij aan zij werken, excuseerde Audi's productiemanager Dr. Hubert Waltl zich haast.

«Mens en machine zullen alsmaar nauwer gaan samenwerken. Maar zelfs in de toekomst zal er geen plaats zijn voor mensloze fabrieken. Het zullen altijd de mensen in de productie zijn die de beslissingen nemen».

Geruststellende woorden aan het adres van het eigen personeel en de werknemersorganisaties.

In navolging van de Messe
Het nieuwe SOC Flanders Make wil er bij ons alvast zijn schouders onder zetten. In de praktijk zal zich dat op Indumation vertalen naar een platform waar diverse stakeholders hun visie etaleren aan de hand van technologie, cases en toepassingen.

Indumation haakt daarmee - terecht - in op een trend die zich in het buitenland al enkele jaren aftekent, en waarvan de Hannover Messe het voortouw genomen heeft.

Niet in het geringst onder 'zachte' aandrang van de Duitse regering die er onomwonden een strategie in ziet om 'de voorsprong van de Duitse maakindustrie op wereldschaal veilig te stellen'.

Een pluspunt: Indumation vindt enkele weken na de Messe plaats. Dat doet verhopen dat de grote spelers hun technologieën en sprekers van Hannover naar Kortrijk Xpo zullen delegeren. <<

Bert Belmans is hoofdredacteur van Engineeringnet Print & Online.

 Lees méér over:  Industrie 4.0   factory of the future  
Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nieuw groot onderzoeksprogramma via ALMA-telescoop

Rychard Bouwens van de Leidse Sterrewacht is de eerste Nederlandse wetenschapper die een ‘Large Program’ mag uitvoeren met de geavanceerde ALMA-telescoop, die in Chili opgesteld staat.

Genomineerden voor Matexpo awards bekend gemaakt

Met deze awards wil de beursorganisator de grootste technische innovatie, de meest milieuvriendelijke machine of innovatie of de meest vernieuwende veiligheidsstoepassing onderscheiden.

Pocketboer publiceert ’tips en tricks’ voor pocketvergisten

De voorbije jaren ontstonden bij landbouwers allerlei problemen bij gebruik van hun kleinschalige biogasinstallatie. De operationele groep 'Pocketboer' heeft nu oplossingen ontwikkeld.

KU Leuven-onderzoekers stap dichter bij nieuwe generatie zonnepanelen

De nieuwe studie van de KU Leuven legt voor het eerst uit hoe perovskieten, kunstmatige kristallen die zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit, zijn te stabiliseren.

SCK•CEN stuurt landbouw-experiment de ruimte in

Er zijn ambitieuze plannen om een maandorp te bouwen, als springplank naar planeet Mars. Een van de grootste uitdagingen om daarin te slagen, is een autonome voedsel- en watervoorziening.

Lonza automatiseert productieprocessen met Rockwell Automation - techniek

Het Zwitserse farmacieconcern Lonza, dat ook een vestiging heeft in Bornem en Verviers, heeft Rockwell Automation gekozen voor de digitalisering en automatisering van de productiefabrieken.

Synthetische huid laat robots zweten

Geïnspireerd door de huid van levende wezens ontwikkelt TU/e-onderzoeker Danqing Liu slimme oppervlaktes, die onder invloed van licht en elektra meermaals stoffen afgeven en weer opnemen.

3 miljoen euro Europese steun voor onderzoek naar zelfhelende robots

Onderzoekers van VUB, University of Cambridge, ESPCI-Paris, EMPA en Suprapolix gaan samenwerken aan de volgende generatie robots: (zachte) robots die 'pijn voelen' en zichzelf helen.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners