Industrie huivert onterecht voor onbemande controlekamer

Een controlekamer in de industrie is 24/7 bemand. De vraag is of dat nodig is. Vaak bestaat een nachtdienst uit tevergeefs wachten tot er een alarm afgaat.

Trefwoorden: #Cimpro, #controlekamer, #Marcel Laes, #onbemande controlekamer, #procesbewaking, #processen

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - In het digitale tijdperk is deze manier van procesbewaking eigenlijk gedateerd. Toch huivert de industrie om over te gaan op mobiele alarmmeldingen: «Wat als er echt iets mis gaat...»

Onterecht want de veiligheid met behulp van moderne systemen kan ook in een onbemande controlekamer optimaal worden bewaakt.

Procesoperators met piketdienst worden in het geval van een storing thuis gewaarschuwd en zij kunnen die storing vervolgens van huis uit oplossen of snel ter plaatse zijn als er op het terrein zelf handelingen moeten worden verricht.

Koudwatervrees...
Het is overigens heel begrijpelijk dat de industrie bang is voor de overstap naar onbemande controlekamers. De economische schade, de maatschappelijke gevolgen en de imagoschade kunnen immers groot zijn als er echt iets mis gaat.

Als er door een procesfout brand uitbreekt of het milieu wordt vervuild, is het (nu nog) lastig te verkopen dat er niemand ter plaatse was. Wij denken immers nog steeds dat iemand ter plekke meer invloed heeft dan op afstand.

Voordat de industrie de overstap zal wagen, zal ook de publieke opinie moeten veranderen. Bij de industrie staat veiligheid hoog in het vaandel en de sector kan het zich niet veroorloven zonder garanties te innoveren.

Waterzuivering als lichtend voorbeeld
Veel industriële bedrijven kijken dus eerst de kat uit de boom en zij volgen met een schuin oog de ontwikkelingen in andere sectoren. Bij de waterzuiveringsinstallaties draaien de systemen ook 24/7 en daar heeft inmiddels al wel een omslag plaatsgevonden.

Sommige zuiveringen zijn onbemand en uitgerust met automatische alarm doormeldsystemen. Toch is ook daar de gevolgschade van een alarm wat niet adequaat opgevolgd wordt, niet gering.

Als een zuivering uit de pas loopt, kan het weken duren voor de bacteriologische processen weer goed functioneren. Met behulp van een geautomatiseerd alarm afhandelingssysteem kunnen alarmmeldingen op afstand worden afgehandeld.

Procesoperators met piketdienst krijgen storingen op hun mobiel via sms binnen. Als er een melding binnenkomt moeten zij de ontvangst direct bevestigen, want anders gaat de melding door naar een plaatsvervanger.

De medewerker bekijkt of hij de storing van huis uit kan oplossen, zo niet dan gaat hij naar de zuivering om het probleem ter plaatse op te lossen.

Geen discussies meer
Zodra de storing is verholpen, wordt dat aan het systeem gemeld en is het incident afgehandeld. Dat bespaart niet alleen in de kosten, maar is voor de medewerkers ook veel prettiger. Een bijkomend voordeel is dat alle alarmmeldingen worden gelogd. Dat betekent dat te allen tijde kan worden achterhaald wie een alarm heeft afgehandeld. In de praktijk ontstaat er wel eens discussie of en door wie een storing is afgehandeld. Met een geautomatiseerd systeem behoren dit soort discussies tot het verleden.

Een voortrekker: de voedingsindustrie
In de voedingsindustrie zie je dat bedrijven resoluut de overstap maken naar onbemande controlekamers. Bedrijven als Aviko, Mars, Agristo en Doc Kaas zijn al naar tevredenheid overstapt op onbemande controlezalen.

Waarom speelt de voedingsindustrie hier een voortrekkersrol ? Zijn de mogelijke gevolgen van procesfouten minder groot dan bijvoorbeeld in de chemie of in de petrochemie? Durven zij meer op automatische piloot te vliegen?

Een kwestie van vertrouwen
Binnen de industrie moet het vertrouwen in de onbemande controlekamer dus groeien. ‘Best Practices’ en goede track records zullen bijdragen aan dat vertrouwen. Maar aan de wieg van de overstap staat kennis over het systeem en vertrouwen in de betrouwbaarheid van een alarmsysteem op afstand.

Wij verwachten dan ook dat de komende jaren de bemande controlekamer, ondanks de koudwatervrees, bij het gros van de bedrijven tot het verleden gaat behoren.


Marcel Laes is general manager van de leverancier van open besturingssystemen Cimpro.