Aankoop nieuwe machines: opletten met contractvoorstellen! - column

Columns & Blogs 3/12/2015 11:42:49

Onderhandelt u met een leverancier over de aankoop van een nieuwe machine, dan maakt in de meeste gevallen deze leverancier een voorstel op.

Lees hieronder verder   
Verwant

Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

Siemens demonstreert eerste autonome tram in Potsdam

Virtual reality applicatie meet gevaarherkenning bij fietsers

Duaal leren in chemiesector wint steeds meer aan populariteit

Limburgs lab stoomt maakbedrijven klaar voor de toekomst

Haven van Oostende test AquaDrone inspectiesysteem

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/11) Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

(12/11) Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

(7/11) Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

(7/11) Snelle energieopslag in machine-aandrijvingen leidt tot lagere kosten

(6/11) Verschillende computeropslagmedia hebben beveiligingsprobleem

(5/11) Covestro investeert 300 miljoen euro in Antwerpse haven

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In dit voorstel zijn er echter bepalingen waarmee u zich niet akkoord kunt verklaren. Hoe moet u dat aanpakken en waar moet u zeker op letten?

Een 'contract' is het samentreffen van de wil van twee of meerdere personen met het oog op het doen ontstaan, het wijzigen of het doen verdwijnen van verbintenissen. Het uitgangspunt is dat er een volledige 'contractuele vrijheid' bestaat.

Men mag dus om het even wat overeenkomen, met wie men wil, waarover men wil en wanneer men wil. Voor zover er geen afbreuk wordt gedaan aan bepaalde wetten of reglementeringen. De partijen kunnen dus zelf in hun overeenkomst alles naar eigen goeddunken regelen.

De geldigheid van een contract
In de praktijk stellen we vast dat een contract niet altijd geldig wordt opgesteld. Nochtans bepalen de artikels 1109 en volgende van ons Burgerlijk Wetboek dat er aan vier voorwaarden moet worden voldaan. In de eerste plaats moet er een toestemming zijn tussen de partijen.

Beide contracterende partijen moeten hun toestemming geven over al de bepalingen inzake het contract. Is één partij niet akkoord en geeft zij haar toestemming niet, dan kan er geen geldig contract worden afgesloten.

Verder moeten de partijen die een contract afsluiten handelingsbekwaam zijn. Dit betekent dat normaal gezien alle personen handelingsbekwaam zijn, tenzij het bijvoorbeeld gaat om minderjarigen (zij worden onbekwaam geacht volgens onze wetgeving).

Het contract heeft ook iets tot voorwerp. Dit houdt in dat partijen zich ertoe verbinden iets te geven, te doen of niet te doen. Dit voorwerp moet iets zijn dat mogelijk is, effectief kan bestaan en dat bepaalbaar is.

Hier in ons geval een nieuwe productiemachine. Iedere partij moet namelijk weten waartoe ze zich verbindt. Bovendien moet het voorwerp geoorloofd zijn; dit betekent dat het niet strijdig mag zijn met de openbare orde of de goede zeden!

De koopovereenkomst
Wenst u een nieuwe productiemachine aan te kopen, dan zal u met de verkoper/leverancier een 'koopovereenkomst' tot stand brengen. Dit is een overeenkomst waarbij de verkoper/leverancier zich ertoe verbindt om de eigendom van een zaak (de productiemachine) over te dragen aan u, de koper.

De koper verbindt er zich van zijn kant toe om hiervoor een bepaalde prijs te betalen. Opdat er sprake kan zijn van een koopovereenkomst moeten ook hier de vier hierboven aangehaalde voorwaarden aanwezig zijn.

Bovendien moet er een overdracht zijn van het eigendomsrecht van de verkochte zaak (de productiemachine) en er moet door de koper een prijs betaald worden.

Dit zijn twee wezenlijke elementen welke absoluut aanwezig moeten zijn opdat er sprake kan zijn van een 'koopcontract'. Ontbreekt één van deze bestanddelen dan kan er geen koop tot stand komen.

Niet akkoord met het contractvoorstel?
Daar de aankoop van een nieuwe machine een hele investering is, wenst u als koper uiteraard te contracteren onder de beste voorwaarden. U wenst dan ook dat de verkoper/leverancier u een degelijke betalingstermijn toestaat.

In het voorstel dat hij u voorlegt, is dit echter niet opgenomen! U gaat daarom niet akkoord met zijn voorstel, maar u vraagt zich nu af of u een andere leverancier kan aanspreken en u dit akkoord gewoon naast u kan neerleggen?

Het is hier inderdaad even opletten geblazen, want zoals hierboven reeds werd aangehaald, komt een koop tot stand nadat er een geldige toestemming door beide partijen werd gegeven.

Indien u met de verkoper akkoord bent over de machine en de prijs die u ervoor moet betalen, dan spreekt men in principe van een geldige koop, zelfs indien dit nog niet op papier staat! De wilsovereenstemming is op dat ogenblik aanwezig!

Hoe kan u zich indekken?
Om problemen met uw verkoper/leverancier te vermijden (die in een dergelijk geval vaak meent dat de verkoop in orde is!), doet u er goed aan om uw leverancier te wijzen op het voorstel inzake de betalingstermijn.

Deel hem schriftelijk mee, dat u toch niet akkoord gaat omwille van de betalingstermijn waarmee u zich niet akkoord kan verklaren.

Doe desnoods zelf een tegenvoorstel en vermeld ook duidelijk in het schrijven dat u een nieuw voorstel doet en u niet akkoord gaat met zijn voorstel!

Desnoods kan u hem meedelen dat u helemaal geen interesse meer hebt in zijn voorstel! <<

Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Startup Hyperlane breekt internationaal door

De Hasseltse startup heeft een partnership gesloten met het Amerikaanse Pixel & Tonic (Craft CMS). Het bedrijf koos voor Hyperlane als een van hun drie geprefereerde hosting partners.

Uniflex UWT 2.2 buisoprolsysteem nu met regelbare snelheid - techniek

Uniflex, de fabrikant van felsmachines uit het Duitse Karben, heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan het al goed bekende gemotoriseerde buisoprolsysteem UWT 2.

1 op de 5 bedrijven vorig jaar slachtoffer van fraude

Uit een studie van het adviesbureau BDO België blijkt dat 20% van onze bedrijven vorig jaar te maken kreeg met fraudeurs. De schade bedroeg gemiddeld 150.000 euro per incident.

Vlaamse werkgevers willen investeren in STEM-opleidingen

Een reeks Vlaamse werkgeversorganisaties komt met engagementen om STEM-onderwijs te stimuleren. Ze willen onder meer opleidingsinfrastructuur en materiaal ter beschikking stellen van leraren

Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

De competitie, een organisatie van de Europese Commissie, kreeg als thema 'RE: THINK LOCAL' en beloond projecten die sociale innovaties en ideeën voor ondernemerschap stimuleren.

Hello motion: veilig beweging bewaken in machines - techniek

De nieuwe veiligheidscontrollers van Wieland Electric bieden maximale prestaties met de kleinste afmetingen en zijn eenvoudig te configureren in plaats van te programmeren.

DEME neemt krachtige en milieuvriendelijke snijkopzuiger in gebruik

Dit weekend werd snijkopzuiger ‘Spartacus’, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW, te water gelaten op de scheepswerf van Royal IHC in het Nederlandse Krimpen aan den IJssel.

Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

De Volvo Car Group heeft, voor de ontwikkeling van de Polestar 1, crashtests uitgevoerd waarbij de sterkte van een koetswerk bestaande uit koolstof­vezel versterkt polymeer geëvalueerd werd.

Kontron introduceert nieuwe ZINC CUBE SKD

De nieuwe ZINC CUBE SKD Embedded Server van Kontron is bij uitstek geschikt als compacte server voor industriële toepassingen dankzij zijn hoge prestaties, zijn grote geheugen en zijn robuuste ontwerp, dat een hoge weerstand biedt tegen schokken en trillingen. Hij is verkrijgbaar met krachtige Intel Xeon D-2100-processors. >>

Partners