Betalingsgeschil bij het huren van een stroomgroep - column

Columns & Blogs 19/01/2016 16:35:22

De verliezen zouden te hoog oplopen en daarom huurt u voor zes maanden een stroomgroep. Maar de stroompanne is sneller opgelost dan verwacht: al na drie maanden.

Lees hieronder verder   
Verwant

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

Excelleren vergt nu meer dan Excel - column

Internationale Industrie 4.0-top in Berlijn - column

Een filmpje maken in je bedrijf? - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Workshops IO-Link technology

BluePoint, Antwerpen

donderdag 20 september 2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(13/9) Zensor instrumenteert Nederlands gerecycleerd fietspad

(12/9) Imec.xpand haalt 117 miljoen euro op

(11/9) Pfizer investeert in nieuwe productie-eenheid in Puurs

(10/9) Federale financiering voor IRE SMART-project

(5/9) Ontwikkeling elektrische auto oplaadbaar met zonne-energie

(5/9) Prone Crawl Breast Board wint James Dyson Award 2018

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - U wil drie maanden huur betalen, maar de verhuurder eist dat u het bedrag voor de volle zes maanden neertelt! De rechter stelt u als huurder in het gelijk, want...

Bij de huur van machines heeft men het over de “huur van roerende goederen”. Artikel 1713 van het Burgerlijk Wetboek stelt dat alle soorten goederen (dus zowel onroerende als roerende) kunnen verhuurd worden.

Alleen is het zo dat er voor de huur van roerende goederen geen specifieke wettelijke regels voorzien zijn. Toch kan men stellen dat de regels die van toepassing zijn voor de verhuur van onroerende goederen, eveneens toepasselijk zijn voor de roerende goederen.

Bij de verhuur van machines is het belangrijk duidelijke afspraken te maken omtrent de huurprijs, de duurtijd, de opzegmogelijkheden, voorzieningen in geval van schade enz…

In de praktijk kan het ontbreken van dergelijke duidelijk omschreven afspraken vaak tot problemen aanleiding geven. Men denke bijvoorbeeld aan het geval waar uit het contract niet kan opgemaakt worden of de huurovereenkomst afgesloten werd voor een bepaalde of onbepaalde duur.

Het verschil tussen beiden is niet onbelangrijk. Zo zal een schriftelijke huurovereenkomst van bepaalde duur niet kunnen opgezegd worden. Deze huur eindigt dan na verloop van deze afgesproken tijd van rechtswege zonder dat een opzegging noodzakelijk is.

Wel kunnen de partijen hiervan afwijken in hun schriftelijke huurovereenkomst; het is wel van belang dat zij duidelijk zijn hieromtrent zodat later geen meningsverschillen kunnen ontstaan.

Bij de verhuur voor onbepaalde tijd moet een opzegging gebeuren (dit is meestal één maand). Ook hier hebben de partijen de mogelijkheid om andere afspraken vast te leggen in hun schriftelijke overeenkomst.

Een voorbeeld uit de praktijk!
De firma Peeters heeft een stroompanne en huurt een stroomgroep. Zij huurt deze stroomgroep bij de firma Janssens.

Beiden partijen maken een schriftelijke huurovereenkomst op. Er wordt een maandelijkse huurprijs van 5.000 euro afgesproken en een vermoedelijke duurtijd van 6 maanden.

Het probleem met de stroom bij de firma Peeters wordt sneller opgelost dan verwacht en zij brengt de stroomgroep al na 3 maanden terug bij de verhuurder.

De verhuurfirma Janssens eist echter dat de firma Peeters (de huurder) niet alleen de huur betaalt voor de 3 verlopen maanden tijdens dewelke zij effectief gebruik heeft gemaakt van deze stroomgroep, maar ook de huur van de overgebleven 3 maanden.

De firma Peeters weigert dit te betalen en maakt eenzijdig een einde aan de huurovereenkomst. De zaak wordt voor de rechter gebracht en deze laatste moet nagaan of het huurcontract voor een bepaalde of van onbepaalde duur werd afgesloten.

De rechter stelt vast dat huurder en verhuurder geen duidelijke tijdslimiet hadden opgenomen in hun huurovereenkomst. De termijn van 6 maanden was bij benadering afgesproken, maar stond niet vast!

De term “vermoedelijk” (opgenomen in de huurovereenkomst) betekent volgens de rechter dat er onzekerheid was betreffende de duurtijd van de overeenkomst. Om deze reden vindt de rechter dat er geen sprake kan zijn van een huurcontract met vaste duurtijd. De duurtijd van het contract is van “onbepaalde” duur.

De rechter gaat na of de huurder, de firma Peeters - die de overeenkomst op éénzijdige wijze en onmiddellijk heeft afgebroken - geen misbruik heeft gemaakt van zijn rechten.

Het recht tot éénzijdige opzegging van een contract van onbepaalde duurtijd mag niet uitgeoefend worden op een manier die door een normaal en voorzichtig persoon niet zou gedaan worden. Het is aan verhuurder Janssens om hiervan het bewijs te leveren.

In verband hiermee stelt de rechter vast dat de verhuurder er niet in slaagt dit te bewijzen. Hij kan noch het bewijs leveren van een fout van de huurder (de firma Peeters), noch een daaruit voortvloeiende schade.

De rechter meent dat er niet aangetoond werd dat de firma Peeters éénzijdig dit contract van onbepaalde duur heeft beëindigd met de loutere bedoeling om de verhuurder schade toe te brengen.

De verhuurder wordt in het ongelijk gesteld. De rechter meent dat de huurder, de firma Peeters, niet tot het betalen van enige schadevergoeding gehouden is! <<

Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Asbestprobleem is groter en gevaarlijker dan gedacht

De historische blootstelling aan asbest was groter dan tot nu toe gedacht werd, zo blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Laura Van den Borre onder leiding van Prof. Patrick Deboosere (VUB).

Techno Trailer begint aan nieuw schooljaar

Op 12 september konden een 100-tal leerkrachten in het Vormingscentrum in Malle kennismaken met de Techno Trailer werking en gingen zelf aan de slag me de Technoboxen, de Sphero’s, …

Snellere en minder warme computers dankzij roest

Het hoofdbestanddeel van roest is een goedkoop en veelbelovend materiaal om snellere ICT-toepassingen mogelijk te maken, terwijl daarbij minder warmte vrijkomt.

Apex Dynamics breidt online calculatietool uit - techniek

Apex Dynamics heeft zijn online calculatietool uitgebreid met alle nieuwe servo- en stappenmotoren die recent uitgekomen zijn.

Hybrit bouwt CO2-vrije proeffabriek voor staal

Begin deze zomer ging in het Noord-Zweedse Luleå de eerste spadesteek de grond in voor de bouw van ’s werelds eerste proefabriek die staal produceert zonder fossiele brandstof.

Onderzoekers van KU Leuven kraken contactloze sleutel van Tesla Model S

De autofabrikant heeft de bevindingen geverifieerd en kende de onderzoekers een beloning van 10.000 dollar toe, omdat zij aantoonden dat de sleutel in enkele seconden te kraken is.

Belangrijke verbeteringen in meten met ultrageluid stap dichterbij

TU Delft ontwikkelt een ultrageluid-transducent, die tot 1000 driedimensionale beelden per seconde maakt, om bijvoorbeeld de stroming van bloed in de halsslagader zichtbaar te maken.

Limburgs Nike Distributie Center behaalt LEED Gold certificaat

Nike’s distributiecentrum in Ham behaalde een LEED Gold (Leadership in Energy and Environmental Design) certificaat van de Amerikaanse raad voor duurzame gebouwen (US Green Building Council)

Eplan lanceert online efficiency calculator

Hoe efficiënt gaat u als ontwerper of electrical engineer te werk? Doe de test en kom te weten wat voor type gebruiker u bent. Daarbij ziet u ook hoeveel procent u efficiënter kan werken. We geven u telkens enkele handige tips & tricks op maat, zodat u stapsgewijs uw werk versnelt en uw engineering efficiënter maakt! >>

Partners