Betalingsgeschil bij het huren van een stroomgroep - column

Columns & Blogs 19/01/2016 16:35:22

De verliezen zouden te hoog oplopen en daarom huurt u voor zes maanden een stroomgroep. Maar de stroompanne is sneller opgelost dan verwacht: al na drie maanden.

Lees hieronder verder   
Verwant

”Digitalisering vereist rekenkracht, connectiviteit en data analyse” - column

Energieleverancier aansprakelijk voor panne aan de machine? - column

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

(20/12) Saroléa en ML6 ontwikkelen intelligente elektrische aandrijflijn

(20/12) IJsbuffer beheert gebouw Hogeschool PXL energiezuiniger

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - U wil drie maanden huur betalen, maar de verhuurder eist dat u het bedrag voor de volle zes maanden neertelt! De rechter stelt u als huurder in het gelijk, want...

Bij de huur van machines heeft men het over de “huur van roerende goederen”. Artikel 1713 van het Burgerlijk Wetboek stelt dat alle soorten goederen (dus zowel onroerende als roerende) kunnen verhuurd worden.

Alleen is het zo dat er voor de huur van roerende goederen geen specifieke wettelijke regels voorzien zijn. Toch kan men stellen dat de regels die van toepassing zijn voor de verhuur van onroerende goederen, eveneens toepasselijk zijn voor de roerende goederen.

Bij de verhuur van machines is het belangrijk duidelijke afspraken te maken omtrent de huurprijs, de duurtijd, de opzegmogelijkheden, voorzieningen in geval van schade enz…

In de praktijk kan het ontbreken van dergelijke duidelijk omschreven afspraken vaak tot problemen aanleiding geven. Men denke bijvoorbeeld aan het geval waar uit het contract niet kan opgemaakt worden of de huurovereenkomst afgesloten werd voor een bepaalde of onbepaalde duur.

Het verschil tussen beiden is niet onbelangrijk. Zo zal een schriftelijke huurovereenkomst van bepaalde duur niet kunnen opgezegd worden. Deze huur eindigt dan na verloop van deze afgesproken tijd van rechtswege zonder dat een opzegging noodzakelijk is.

Wel kunnen de partijen hiervan afwijken in hun schriftelijke huurovereenkomst; het is wel van belang dat zij duidelijk zijn hieromtrent zodat later geen meningsverschillen kunnen ontstaan.

Bij de verhuur voor onbepaalde tijd moet een opzegging gebeuren (dit is meestal één maand). Ook hier hebben de partijen de mogelijkheid om andere afspraken vast te leggen in hun schriftelijke overeenkomst.

Een voorbeeld uit de praktijk!
De firma Peeters heeft een stroompanne en huurt een stroomgroep. Zij huurt deze stroomgroep bij de firma Janssens.

Beiden partijen maken een schriftelijke huurovereenkomst op. Er wordt een maandelijkse huurprijs van 5.000 euro afgesproken en een vermoedelijke duurtijd van 6 maanden.

Het probleem met de stroom bij de firma Peeters wordt sneller opgelost dan verwacht en zij brengt de stroomgroep al na 3 maanden terug bij de verhuurder.

De verhuurfirma Janssens eist echter dat de firma Peeters (de huurder) niet alleen de huur betaalt voor de 3 verlopen maanden tijdens dewelke zij effectief gebruik heeft gemaakt van deze stroomgroep, maar ook de huur van de overgebleven 3 maanden.

De firma Peeters weigert dit te betalen en maakt eenzijdig een einde aan de huurovereenkomst. De zaak wordt voor de rechter gebracht en deze laatste moet nagaan of het huurcontract voor een bepaalde of van onbepaalde duur werd afgesloten.

De rechter stelt vast dat huurder en verhuurder geen duidelijke tijdslimiet hadden opgenomen in hun huurovereenkomst. De termijn van 6 maanden was bij benadering afgesproken, maar stond niet vast!

De term “vermoedelijk” (opgenomen in de huurovereenkomst) betekent volgens de rechter dat er onzekerheid was betreffende de duurtijd van de overeenkomst. Om deze reden vindt de rechter dat er geen sprake kan zijn van een huurcontract met vaste duurtijd. De duurtijd van het contract is van “onbepaalde” duur.

De rechter gaat na of de huurder, de firma Peeters - die de overeenkomst op éénzijdige wijze en onmiddellijk heeft afgebroken - geen misbruik heeft gemaakt van zijn rechten.

Het recht tot éénzijdige opzegging van een contract van onbepaalde duurtijd mag niet uitgeoefend worden op een manier die door een normaal en voorzichtig persoon niet zou gedaan worden. Het is aan verhuurder Janssens om hiervan het bewijs te leveren.

In verband hiermee stelt de rechter vast dat de verhuurder er niet in slaagt dit te bewijzen. Hij kan noch het bewijs leveren van een fout van de huurder (de firma Peeters), noch een daaruit voortvloeiende schade.

De rechter meent dat er niet aangetoond werd dat de firma Peeters éénzijdig dit contract van onbepaalde duur heeft beëindigd met de loutere bedoeling om de verhuurder schade toe te brengen.

De verhuurder wordt in het ongelijk gesteld. De rechter meent dat de huurder, de firma Peeters, niet tot het betalen van enige schadevergoeding gehouden is! <<

Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Scheikundige van de Nederlandse Universiteit Utrecht zet kobalt in als katalysator voor productie van chemicaliën uit aardgas, hetgeen tot bijna nul kooldioxide-uitstoot leidt.

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

Op 6, 7 en 8 februari komt Indumation.be 2019 er opnieuw aan in Kortrijk Xpo. Dit is dit de snelst groeiende vakbeurs voor de automatisering, digitalisering en optimalisering van de Benelux.

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

Imec,de Universiteit Gent, Medtronic en hun partners hebben een klinische haalbaarheidsstudie afgerond voor een prototype van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten.

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Initiatiefnemer Pulse Foundation zorgt ervoor dat in acceleratieprogramma BEyond ambitieuze tech scale-ups uit België ondersteuning krijgen van Belgische en internationale topondernemers.

De toekomst aan de supercondensator? - artikel

Het concept achter de supercondensator, ook wel ultracondensator, elektrische dubbellaagse condensator (Electric Double Layer Capacitor (EDLC) of ultracap genoemd, is niet nieuw.

Rockwell's Studio 5000 versnelt inbedrijfstelling van machines - techniek

De nieuwe versie van Studio 5000, de geïntegreerde ontwikkelomgeving van Rockwell Automation, maakt het mogelijk om ‘smart machines’ sneller naar de markt te brengen.

Water-link sluit groene lening af voor duurzame investeringen

Het Antwerpse waterbedrijf water-link heeft een groene lening van 46 miljoen euro afgesloten bij BNP Paribas Fortis voor onder andere de financiering van de uitrol van digitale watermeters.

Partners