Gaan we de weg op van het uitgerangeerde boerenpaard? - column

Columns & Blogs 30/03/2016 15:19:57

Automatisering, robotica, artificiële intelligentie… Zijn de dagen van de werkende mens geteld? Echt niet, stelt CEO Marc Lambotte van Agoria in deze column. "Dat is een brug te ver..."

Lees hieronder verder   
Verwant

Maatschappelijke impact van technologiebedrijven

Dominique Demonté wordt algemeen directeur van Agoria Wallonie

“Gaan we groeibedrijven straffen?” - opinie

België telt vijf nieuwe ’Fabrieken van de toekomst’

Technologische industrie flirt met 2% groei

Barometer technologische industrie start nieuwe jaar met positieve noot

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Drastische hervormingen zullen onvermijdelijk zijn, ook op de arbeidsmarkt. Maar betekent dit echt dat de dagen van de werkende mens geteld zijn? Dat we met zijn allen de weg opgaan van het boerenpaard: uitgerangeerd, niet door auto en tractor, maar door robots? Echt niet!

Toevallig kwam ik op internet onlangs een filmpje (zie video onderaan) tegen waarin de Britse blogger en YouTuber CGP Grey een nogal grimmig beeld schetst van hoe de technologische vooruitgang in de komende jaren het werk van steeds grotere aantallen mensen zal overnemen: niet alleen fysieke beroepen, maar ook de ‘intellectuele’ jobs van o.a. kantoorbedienden en vrije beroepen zullen volgens Grey in toenemende mate op de schop gaan.

De motor achter die omwenteling: artificiële intelligentie en zelflerende robots: “You may think even the world’s smartest automation engineer could never make a bot to do your job and you may be right thinking so. But the cutting edge of programming isn’t super smart programmers writing bots, it’s super smart programmers writing bots that teach themselves how to do things the programmer could never teach them to do.”

De visie van Grey, wiens filmpje al door meer dan 6 miljoen mensen werd bekeken, is niet uit de lucht gegrepen. Ook officiële bronnen voorspellen dat drastische veranderingen op til zijn.

Zo is er ’The Future of Jobs’, het fameuze rapport van het World Economic Forum (WEF) waarin wordt voorspeld dat de vierde Industriële Revolutie op korte termijn (tegen 2020!) maar liefst 7,1 miljoen banen zal opslokken in de 15 meest geïndustrialiseerde economieën ter wereld, terwijl er in dezelfde periode en regio’s slechts 2 miljoen nieuwe banen zullen bijkomen.

Staat ons dan werkelijk alleen maar kommer en kwel te wachten? Wordt onze arbeidsmarkt een nachtmerrie? Ik heb geen glazen bol, maar voorlopig vind ik die gedachte toch meer dan een brug te ver.

Akkoord, de komst van nieuwe machines en technologieën heeft ook in het verleden al meermaals jobs vernietigd. Maar tegelijk is dit ook altijd een katalysator geweest voor het ontstaan van weer nieuwe toepassingen en sectoren, nieuwe kansen, nieuwe jobs. Droomjobs zelfs, want het goede nieuws is dat die nieuwe banen doorgaans van hogere kwaliteit (en beter gevaloriseerd) zijn dan de verdwenen jobs. Dat zal ook nu niet anders zijn.

Hebt u wel eens gehoord van Erik Brynjolfsson en Andrew McAfee? In hun warm aanbevolen bestseller ‘The Second Machine Age’ argumenteren deze twee onderzoekers van het befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT) waarom en hoe robots in de arbeidsmarkt perfect complementair kunnen zijn met de mens: geen tegenstanders in een wedloop, maar bondgenoten waarmee kan worden samengewerkt om maximaal onze capaciteiten te ontplooien en efficiënter problemen op te lossen. Precies zoals bijvoorbeeld autobouwer Audi dat perfect begrepen heeft en vandaag reeds volop met co-robots experimenteert.

Brynjolfsson en McAfee hebben het zeker bij het rechte eind als ze oproepen om onverwijld aan te vatten met een grondige hervorming van de opleidings- en arbeidsmarkt. Zij pleiten onder meer voor een veel gerichtere focus op de versterking van vaardigheden waarin mensen nog altijd superieur zijn aan machines: creativiteit, empathie, oplossingsgericht denken,… Daarnaast vragen ze o.a. radicale steun voor elke vorm van ondernemerschap, als dé motor voor nieuwe ideeën, economische groei en… jobs.

Specifiek toegepast op de Belgische situatie zou ik minstens nog enkele andere prioriteiten aan dat lijstje willen toevoegen, zoals: Hoe kunnen we het onderwijs nauwer laten aansluiten op de noden van onze industriële bedrijven? Welke maatregelen moeten we nemen om de arbeidsflexibiliteit te verhogen en onze bedrijven de nodige slagkracht te geven in bijvoorbeeld de oprukkende 24u-economie? Is ons model van sociaal overleg niet stilaan aan een opfrisbeurt toe en zo ja, welke richting moeten we dan uit?

Met Agoria staan we klaar om in elk van deze discussies een met voorstellen onderbouwd standpunt in te nemen dat optimaal de belangen dient van onze technologiebedrijven en de tewerkstelling die ze creëren. << (Marc Lambotte) foto: Agoria)

Wilt u als industriële CEO hierover een bilaterale dialoog met mij aangaan? Stuur een e-mail naar marc.lambotte@agoria.be

 Lees méér over:  agoria   lambotte  
Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

Belgium Naval & Robotics heeft een samenwerkingsplan gepresenteerd dat over een periode van 20 jaar 4 miljard euro omzet in België genereert met ruim 2,1 miljard toegevoegde waarde.

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

De 3.700 fotovoltaïsche panelen met capaciteit van 1 megawatt werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom. bpost heeft nu in totaal 33.000 m² zonnepalen op zijn verschillende Belgische gebouwen

Zal Artificiële Intelligentie rol gaan spelen bij recrutering?

Wervingsbureau Michael Page analyseerde tijdens een onderzoek de technologieën en tendensen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben.

Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen

In het laboratorium ‘Nieuwe Materialen’ kunnen studenten en wetenschappers onderzoek doen naar nieuwe kunststoffen, om bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan ecologische uitdagingen.

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

SPIE sleept een contract met IONITY in de wacht gesleept om de implementatie te ondersteunen van 400 hoog vermogen-laadstations voor elektrische voertuigen in heel Europa tegen 2020.

België en ESA akkoord over grondstation in Redu

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed, dat instemt met het akkoord tussen België en het Europees Ruimteagentschap (ESA) over het centrum van ESA in Redu.

M+R: grootste Benelux-event voor procesinstrumentatie - uitnodiging

M+R is uitgegroeid tot het Benelux-event voor procesinstrumentatie in het hart van de grootste Europese (petro)chemiecluster nl. Antwerpen. Bezoek de beurs van 27-28 maart in Antwerp Expo.

Rexroth hydraulisch aggregaat bespaart ruimte en energie

De nieuwe CytroBox hydraulische krachtbron van Bosch Rexroth biedt met zijn intelligente, energie-efficiënte modulaire ontwerp een oplossing voor het middelmatige vermogensbereik van 7,5 tot 30 kW. Door IoT-technologieën te integreren, effent het ook de weg voor implementatie van Industry 4.0-concepten. <<

Partners