Gaan we de weg op van het uitgerangeerde boerenpaard? - column

Columns & Blogs 30/03/2016 15:19:57

Automatisering, robotica, artificiële intelligentie… Zijn de dagen van de werkende mens geteld? Echt niet, stelt CEO Marc Lambotte van Agoria in deze column. "Dat is een brug te ver..."

Lees hieronder verder   
Verwant

Maatschappelijke impact van technologiebedrijven

Dominique Demonté wordt algemeen directeur van Agoria Wallonie

“Gaan we groeibedrijven straffen?” - opinie

België telt vijf nieuwe ’Fabrieken van de toekomst’

Technologische industrie flirt met 2% groei

Barometer technologische industrie start nieuwe jaar met positieve noot

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Agoria Academy: Technical Writing 2018

Europahotel Gent

van 9/10/2018 tot 10/12/2018

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Pijpfitter

SBM Kortrijk

van 11/10/2018 tot 17/01/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(7/12) Nemo Link kabel tussen België en Groot-Brittannië ingehuldigd

(6/12) Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

(4/12) VUB-onderzoekers ontwikkelen natuurlijke pijnstillende gel

(3/12) SeaMade bereikt Financial Close voor 487 MW offshore windproject

(29/11) Willemen stelt waterdoorlatende asfaltverharding voor

(28/11) Unieke software zorgt voor real-time kwaliteitsinspectie in maakindustrie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Drastische hervormingen zullen onvermijdelijk zijn, ook op de arbeidsmarkt. Maar betekent dit echt dat de dagen van de werkende mens geteld zijn? Dat we met zijn allen de weg opgaan van het boerenpaard: uitgerangeerd, niet door auto en tractor, maar door robots? Echt niet!

Toevallig kwam ik op internet onlangs een filmpje (zie video onderaan) tegen waarin de Britse blogger en YouTuber CGP Grey een nogal grimmig beeld schetst van hoe de technologische vooruitgang in de komende jaren het werk van steeds grotere aantallen mensen zal overnemen: niet alleen fysieke beroepen, maar ook de ‘intellectuele’ jobs van o.a. kantoorbedienden en vrije beroepen zullen volgens Grey in toenemende mate op de schop gaan.

De motor achter die omwenteling: artificiële intelligentie en zelflerende robots: “You may think even the world’s smartest automation engineer could never make a bot to do your job and you may be right thinking so. But the cutting edge of programming isn’t super smart programmers writing bots, it’s super smart programmers writing bots that teach themselves how to do things the programmer could never teach them to do.”

De visie van Grey, wiens filmpje al door meer dan 6 miljoen mensen werd bekeken, is niet uit de lucht gegrepen. Ook officiële bronnen voorspellen dat drastische veranderingen op til zijn.

Zo is er ’The Future of Jobs’, het fameuze rapport van het World Economic Forum (WEF) waarin wordt voorspeld dat de vierde Industriële Revolutie op korte termijn (tegen 2020!) maar liefst 7,1 miljoen banen zal opslokken in de 15 meest geïndustrialiseerde economieën ter wereld, terwijl er in dezelfde periode en regio’s slechts 2 miljoen nieuwe banen zullen bijkomen.

Staat ons dan werkelijk alleen maar kommer en kwel te wachten? Wordt onze arbeidsmarkt een nachtmerrie? Ik heb geen glazen bol, maar voorlopig vind ik die gedachte toch meer dan een brug te ver.

Akkoord, de komst van nieuwe machines en technologieën heeft ook in het verleden al meermaals jobs vernietigd. Maar tegelijk is dit ook altijd een katalysator geweest voor het ontstaan van weer nieuwe toepassingen en sectoren, nieuwe kansen, nieuwe jobs. Droomjobs zelfs, want het goede nieuws is dat die nieuwe banen doorgaans van hogere kwaliteit (en beter gevaloriseerd) zijn dan de verdwenen jobs. Dat zal ook nu niet anders zijn.

Hebt u wel eens gehoord van Erik Brynjolfsson en Andrew McAfee? In hun warm aanbevolen bestseller ‘The Second Machine Age’ argumenteren deze twee onderzoekers van het befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT) waarom en hoe robots in de arbeidsmarkt perfect complementair kunnen zijn met de mens: geen tegenstanders in een wedloop, maar bondgenoten waarmee kan worden samengewerkt om maximaal onze capaciteiten te ontplooien en efficiënter problemen op te lossen. Precies zoals bijvoorbeeld autobouwer Audi dat perfect begrepen heeft en vandaag reeds volop met co-robots experimenteert.

Brynjolfsson en McAfee hebben het zeker bij het rechte eind als ze oproepen om onverwijld aan te vatten met een grondige hervorming van de opleidings- en arbeidsmarkt. Zij pleiten onder meer voor een veel gerichtere focus op de versterking van vaardigheden waarin mensen nog altijd superieur zijn aan machines: creativiteit, empathie, oplossingsgericht denken,… Daarnaast vragen ze o.a. radicale steun voor elke vorm van ondernemerschap, als dé motor voor nieuwe ideeën, economische groei en… jobs.

Specifiek toegepast op de Belgische situatie zou ik minstens nog enkele andere prioriteiten aan dat lijstje willen toevoegen, zoals: Hoe kunnen we het onderwijs nauwer laten aansluiten op de noden van onze industriële bedrijven? Welke maatregelen moeten we nemen om de arbeidsflexibiliteit te verhogen en onze bedrijven de nodige slagkracht te geven in bijvoorbeeld de oprukkende 24u-economie? Is ons model van sociaal overleg niet stilaan aan een opfrisbeurt toe en zo ja, welke richting moeten we dan uit?

Met Agoria staan we klaar om in elk van deze discussies een met voorstellen onderbouwd standpunt in te nemen dat optimaal de belangen dient van onze technologiebedrijven en de tewerkstelling die ze creëren. << (Marc Lambotte) foto: Agoria)

Wilt u als industriële CEO hierover een bilaterale dialoog met mij aangaan? Stuur een e-mail naar marc.lambotte@agoria.be

 Lees méér over:  agoria   lambotte  
Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VLAIO krijgt nieuwe administrateur-generaal

De Vlaamse Regering heeft Mark Andries, de huidige kabinetschef van minister-president Geert Bourgeois, aangesteld als nieuwe administrateur-generaal van VLAIO. Hij start in januari 2019.

Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

De Antwerpse ziekenhuizen kiezen voor de vlucht vooruit en sturen binnenkort allerlei staalnames, en biopsies met een drone naar het lab. En binnen de regelgeving ... die er anders moet uitzien.

Nieuw acceleratieprogramma mikt op digital en engineering start-ups

Microsoft Innovation Center Brussels en ICAB Incubator lanceren samen Amplitude+, een acceleratieprogramma voor digitale en engineering start-ups uit het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest.

Flanders Make en Sirris openen industrie 4.0 labo’s (+fotoreportage)

Vandaag werden de gloednieuwe kantoren en onderzoeksinfrastructuur van Flanders Make en Sirris in Leuven officieel geopend in aanwezigheid van Vlaams minister Philippe Muyters.

VeroTech benoemt Strategy & Business Development Director

Het Leuvense engineering- en consultancybedrijf VeroTech meldt dat het Jean-Christophe Van Dycke aangesteld heeft als Strategy & Business Development Director.

Rittal lanceert nieuwe VX25 Blue e+ integratieoplossing - techniek

Voormontage is het sleutelwoord. Waar koelaggregaten tot nu toe als aparte componenten werden gemonteerd (bvb. op schakelkasten) maakt een nieuwe plug & play oplossing deze stap overbodig.

UHasselt opent regionaal academisch innovatielab Relab

Wetenschappelijke expertise in revalidatiewetenschappen, zoals de nieuwste technologische meet- en behandelmethodes, wordt ingezet om patiënten met complexe revalidatie­problemen te helpen.

CECIMO zet nieuw comité Additive Manufacturing op

CECIMO besliste om naast de constructeurs van klassieke, verspanende machines voortaan ook de gehele waardenketen van de additieve maakindustrie te vertegenwoordigen.

ABB onthult nieuwste upgrade naar DCS Freelance

Freelance van ABB is een kosteneffectieve DCS-oplossing (Distributed Control System) voor procesindustrieën. Het combineert de voordelen van een DCS met PLC's en wordt onder ander gekenmerkt door gebruiksgemak, schaalbaarheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Freelance 2019 is de nieuwste versie van de DCS. >>

Partners