Fifthplay engageert zich in Vlaamse Energiecluster - interview

Energie & Milieu 17/05/2016 11:41:06

Vlaamse bedrijven uit de energie-, ICT- en bouwsector bereiden een aanvraag voor ter oprichting van een Vlaamse Energiecluster. Fifthplay engageert zich en pleit voor samenwerking.

Lees hieronder verder   
Verwant

Energietransitie: mogelijkheden hernieuwbare synthetische brandstoffen

Jan De Nul haalt opnieuw Deens contract binnen

Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

Zuinigste wagens bekroond in Shell Eco-marathon (+fotoreportage)

Pocketboer publiceert ’tips en tricks’ voor pocketvergisten

Elia zet nieuwe stap in Antwerps Brabo-project

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(19/8) VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

(19/8) Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Vlaanderen gaat - in het kader van haar ondernemers-gedreven clusterbeleid - inzetten op enkele strategische speerpunten, die haar sterktes belichamen en waarop de regio internationaal het verschil kan maken.

Het energiedomein moet zo’n strategisch speerpunt zijn, daarover zijn heel wat partijen het eens. Er staat dan ook een aanvraag ter oprichting van een Vlaamse Energiecluster in de steigers.

Op het lanceringsevenement van de Vlaamse Energiecluster op 26 mei bij Living Tomorrow (link: zie onderaan) worden de ambities en plannen van de cluster gepresenteerd, alsook de verschillende engagementsniveau waarop bedrijven en organisaties kunnen instappen. Fifthplay engageert zich nu al officieel. Managing Director Kris van Daele: "Alleen door samenwerking kunnen we internationaal het verschil maken."

Smart Grids Flanderes (SGF): Waarom komt het grootschalige initiatief voor een ‘Vlaamse Energiecluster’ er juist nu?
Kris van Daele: De ICT wereld en de ‘smart’ wereld komen dichter bij elkaar dan ooit: demand response toepassingen, lokale opslag, maar ook smart grids zijn werkelijkheid aan het worden.

We zien dit vooral gebeuren in de landen rondom ons.Het is belangrijk dat we in Vlaanderen inspelen op deze macro-economische, positieve trend. Om economisch te kunnen groeien en internationaal mee te spelen aan de top, moeten alle Vlaamse actoren samenwerken.

SGF: Waarom neemt Fifthplay een engagement op in de Vlaamse Energiecluster?
KvD: Fifthplay is onderdeel van de Niko Group en investeert al ruim honderd jaar in elektrotechnische installaties om het comfort van bewoners te verbeteren. Het comfort van ons toekomstig wonen hangt in hoge mate af van de uitbouw van een intelligente automatisatie, die gebruik maakt van het internet en informatie integreert over o.a. de stabiliteit van het energienetwerk, lokale productie en opslag, en variabele tarieven.

De convergentie tussen elektriciteit en warmte maakt het nog complexer. Wij moeten dus kunnen samenwerken met partners uit de industrie, de academische wereld, maar ook met energieleveranciers en netbeheerders.

De Vlaamse Energiecluster zal fungeren als een platform waar we zowel op sociaal als projectmatig vlak nieuwe modellen en technologieën in de praktijk kunnen testen. We moeten evolueren naar een ecosysteem van samenwerking.

SGF:Vlaamse bedrijven en hun wetenschappelijke partners nemen het voortouw in de cluster, maar vragen de overheid om ondersteuning. Waarom is dat cruciaal?
KvD: De transitie van het energielandschap is een project van jaren – soms kijkt men al vooruit tot 2050. Er is nog veel onderzoek nodig: naar nieuwe technologieën o.a. rond opslagmogelijkheid, maar ook naar convergentie tussen elektriciteit en warmte, naar evenwicht op het netwerk en naar datacommunicatie.


Naast het maken van nieuwe technologieën, services en oplossingen is er onderzoek nodig en opleiding van mensen. De industrie alleen kan deze uitdaging niet aan. Zeker niet in Vlaanderen. Maar als alle actoren samenwerken en zich organiseren in een cluster, kunnen we wel degelijk in bepaalde delen internationaal het verschil maken. << (bron en foto: Smart Grids Flanders)


TIP
Meer lezen of inschrijven voor het lanceringsevent van 26 mei

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

Onderzoekers van de VUB en de ULB starten vrijdag op Brussels Health Campus met dit innoverende proefproject om relatie tussen mens en machine te bestuderen.

Pilz introduceert veilig radarsysteem voor zonebewaking - techniek

Het LBK-systeem van Pilz voor de beveiliging van gevarenzones is gebaseerd op radartechnologie. Het LBK-systeem is ongevoelig voor externe invloeden, zoals stof, regen, licht, vonken, ... .

Jan De Nul haalt opnieuw Deens contract binnen

Jan De Nul Group heeft een contract getekend met Vattenfall Vindkraft Kriegers Flak voor het vervoer en de installatie van windturbines voor het Deense Kriegers Flak Offshore windmolenpark.

Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

Het Nederlandse studententeam Forze kwam tijdens de Supercar Challenge op het TT Circuit in Assen als tweede over de finish en versloegen verschillende conventionele benzine racewagens.

Onderzoek: Zwaartekracht beschrijven, zonder zwaartekracht

Recent vond een grote verschuiving plaats in de manier waarop natuurkundigen denken over de quantumzwaartekracht: de gecombineerde theorie van quantummechanica en zwaartekracht.

Autoruiten en zonnepanelen gaan zichzelf reinigen

De Wageningse universiteit (NL) werkt aan dunne coatings van vloeibare kristallen, die met elektra van vorm en functie veranderen, zodat vuil en zanddeeltjes van zonnepanelen afglijden.

Onderzoekers zetten nieuwe stap in strijd tegen taaislijmziekte

Via gencorrectie kunnen KU Leuven en de Universiteit van Trento twee mutaties die mucoviscidose veroorzaken permanent herstellen. Dat gebeurde met 3D-celculturen afkomstig van mucopatiënten.

Satelliet met nieuwe generatie zonnepanelen gelanceerd

De net gelanceerde, hypermoderne Europese lasercommunicatiesatelliet EDRS-C krijgt energie van een nieuwe generatie zonnepanelen: de ARA Mark 4, ontwikkeld door Airbus Defence and Space.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners