Fifthplay engageert zich in Vlaamse Energiecluster - interview

Energie & Milieu 17/05/2016 11:41:06

Vlaamse bedrijven uit de energie-, ICT- en bouwsector bereiden een aanvraag voor ter oprichting van een Vlaamse Energiecluster. Fifthplay engageert zich en pleit voor samenwerking.

Lees hieronder verder   
Verwant

Installatie Blue Accelerator testplatform in Noordzee afgerond

Lancering Interreg project voor opschaling 5G warmtenetten in Europa

Elia installeerde met succes eerste stopcontact op zee (+video)

Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

Fluoride maakt perovskiet zonnecellen sterker

Jiffy Packaging installeert zonnedak met 1.885 zonnepanelen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in industrial installations

Pilz Zonhoven

dinsdag 4 juni 2019

Ceci n'est pas un congres

Brussels Expo

dinsdag 4 juni 2019

Overzicht van HL7/IHE/DICOM

BluePoint Brussels (Agoria Academy)

dinsdag 4 juni 2019

Energie Platform Vlaanderen

Antwerp Expo

dinsdag 4 juni 2019

Safety Validation Training

Pilz Zonhoven

woensdag 5 juni 2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

Locatie in Rotterdam (NL)

donderdag 6 juni 2019

Keuze van de redactie

(23/5) Endress+Hauser kende sterke groei in 2018 - advertorial

(22/5) BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)

(20/5) Jobbarometer van de chemie en life sciences staat op groei

(20/5) Elia installeerde met succes eerste stopcontact op zee (+video)

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Vlaanderen gaat - in het kader van haar ondernemers-gedreven clusterbeleid - inzetten op enkele strategische speerpunten, die haar sterktes belichamen en waarop de regio internationaal het verschil kan maken.

Het energiedomein moet zo’n strategisch speerpunt zijn, daarover zijn heel wat partijen het eens. Er staat dan ook een aanvraag ter oprichting van een Vlaamse Energiecluster in de steigers.

Op het lanceringsevenement van de Vlaamse Energiecluster op 26 mei bij Living Tomorrow (link: zie onderaan) worden de ambities en plannen van de cluster gepresenteerd, alsook de verschillende engagementsniveau waarop bedrijven en organisaties kunnen instappen. Fifthplay engageert zich nu al officieel. Managing Director Kris van Daele: "Alleen door samenwerking kunnen we internationaal het verschil maken."

Smart Grids Flanderes (SGF): Waarom komt het grootschalige initiatief voor een ‘Vlaamse Energiecluster’ er juist nu?
Kris van Daele: De ICT wereld en de ‘smart’ wereld komen dichter bij elkaar dan ooit: demand response toepassingen, lokale opslag, maar ook smart grids zijn werkelijkheid aan het worden.

We zien dit vooral gebeuren in de landen rondom ons.Het is belangrijk dat we in Vlaanderen inspelen op deze macro-economische, positieve trend. Om economisch te kunnen groeien en internationaal mee te spelen aan de top, moeten alle Vlaamse actoren samenwerken.

SGF: Waarom neemt Fifthplay een engagement op in de Vlaamse Energiecluster?
KvD: Fifthplay is onderdeel van de Niko Group en investeert al ruim honderd jaar in elektrotechnische installaties om het comfort van bewoners te verbeteren. Het comfort van ons toekomstig wonen hangt in hoge mate af van de uitbouw van een intelligente automatisatie, die gebruik maakt van het internet en informatie integreert over o.a. de stabiliteit van het energienetwerk, lokale productie en opslag, en variabele tarieven.

De convergentie tussen elektriciteit en warmte maakt het nog complexer. Wij moeten dus kunnen samenwerken met partners uit de industrie, de academische wereld, maar ook met energieleveranciers en netbeheerders.

De Vlaamse Energiecluster zal fungeren als een platform waar we zowel op sociaal als projectmatig vlak nieuwe modellen en technologieën in de praktijk kunnen testen. We moeten evolueren naar een ecosysteem van samenwerking.

SGF:Vlaamse bedrijven en hun wetenschappelijke partners nemen het voortouw in de cluster, maar vragen de overheid om ondersteuning. Waarom is dat cruciaal?
KvD: De transitie van het energielandschap is een project van jaren – soms kijkt men al vooruit tot 2050. Er is nog veel onderzoek nodig: naar nieuwe technologieën o.a. rond opslagmogelijkheid, maar ook naar convergentie tussen elektriciteit en warmte, naar evenwicht op het netwerk en naar datacommunicatie.


Naast het maken van nieuwe technologieën, services en oplossingen is er onderzoek nodig en opleiding van mensen. De industrie alleen kan deze uitdaging niet aan. Zeker niet in Vlaanderen. Maar als alle actoren samenwerken en zich organiseren in een cluster, kunnen we wel degelijk in bepaalde delen internationaal het verschil maken. << (bron en foto: Smart Grids Flanders)


TIP
Meer lezen of inschrijven voor het lanceringsevent van 26 mei

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nabeschouwing Hannover Messe - artikel

Het was één groot technologiefeest. Meer dan 215.000 bezoekers namen bij 6.500 exposanten de pols en focusten op artificiële intelligentie, robotica, 5G, Industrie 4.0, energie-transitie, …

BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)

De komende weken printen BAM Infra en Weber Beamix bijna 100 onderdelen van de brug die als een legpuzzel in elkaar passen, compleet met uitsparingen om het beton te kunnen spannen.

AP Hogeschool lanceert duaal leren op bachelor niveau

AP Hogeschool pakt als eerste uit met een volwaardige bacheloropleiding werkplekleren en studeren. In het secundair onderwijs bestaat duaal leren al een tijdje met zo’n 1.026 leerlingen.

Ontwikkeling duurzamer asfalt met ’verjongingsmiddelen’

Afgefreesd asfalt wordt opnieuw in de productiecyclus van asfalt gebracht als granulaat. Een verjongingsmiddel zorgt er voor dat dit oude bitumen duurzamer gedrag vertoont bij recycling.

Lancering Interreg project voor opschaling 5G warmtenetten in Europa

Het project D2Grids zet vijf pilootsites op met 5G warmtenetten in Parijs-Saclay, de Duitse plaats Bochum, de Nederlandse stad Brunssum en de Engelse steden Glasgow en Nottingham.

Start it @KBC en Jobat.be sluiten partnershap

Accelerator Start it @KBC en jobplatform Jobat.be hebben besloten om de krachten te bundelen. De komende zes maanden moeten bijna 1.000 extra vacatures ingevuld worden.

Gentse ML6 opent ook kantoor in Berlijn

Met de opening van dit kantoor zet de Gentse scale-up ML6 een volgende stap om in Europa uit te groeien tot een referentie op het gebied van AI en machine learning.

Nieuwe STM32MP1 MPU-serie krijgt systeem­geheugen­oplossing - techniek

Rutronik, distributeur van elektronische componenten, kondigt een systeem­geheugen­oplossing aan voor de onlangs geïntroduceerde STM32MP1 multicore micro­processor­serie.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners