Fifthplay engageert zich in Vlaamse Energiecluster - interview

Vlaamse bedrijven uit de energie-, ICT- en bouwsector bereiden een aanvraag voor ter oprichting van een Vlaamse Energiecluster. Fifthplay engageert zich en pleit voor samenwerking.

Trefwoorden: #Fifthplay, #Smart Grids Flanders, #Vlaamse Energiecluster

Lees verder

ee_art

ENGINEERINGNET.BE - Vlaanderen gaat - in het kader van haar ondernemers-gedreven clusterbeleid - inzetten op enkele strategische speerpunten, die haar sterktes belichamen en waarop de regio internationaal het verschil kan maken.

Het energiedomein moet zo’n strategisch speerpunt zijn, daarover zijn heel wat partijen het eens. Er staat dan ook een aanvraag ter oprichting van een Vlaamse Energiecluster in de steigers.

Op het lanceringsevenement van de Vlaamse Energiecluster op 26 mei bij Living Tomorrow (link: zie onderaan) worden de ambities en plannen van de cluster gepresenteerd, alsook de verschillende engagementsniveau waarop bedrijven en organisaties kunnen instappen. Fifthplay engageert zich nu al officieel. Managing Director Kris van Daele: "Alleen door samenwerking kunnen we internationaal het verschil maken."

Smart Grids Flanderes (SGF): Waarom komt het grootschalige initiatief voor een ‘Vlaamse Energiecluster’ er juist nu?
Kris van Daele: De ICT wereld en de ‘smart’ wereld komen dichter bij elkaar dan ooit: demand response toepassingen, lokale opslag, maar ook smart grids zijn werkelijkheid aan het worden.

We zien dit vooral gebeuren in de landen rondom ons.Het is belangrijk dat we in Vlaanderen inspelen op deze macro-economische, positieve trend. Om economisch te kunnen groeien en internationaal mee te spelen aan de top, moeten alle Vlaamse actoren samenwerken.

SGF: Waarom neemt Fifthplay een engagement op in de Vlaamse Energiecluster?
KvD: Fifthplay is onderdeel van de Niko Group en investeert al ruim honderd jaar in elektrotechnische installaties om het comfort van bewoners te verbeteren. Het comfort van ons toekomstig wonen hangt in hoge mate af van de uitbouw van een intelligente automatisatie, die gebruik maakt van het internet en informatie integreert over o.a. de stabiliteit van het energienetwerk, lokale productie en opslag, en variabele tarieven.

De convergentie tussen elektriciteit en warmte maakt het nog complexer. Wij moeten dus kunnen samenwerken met partners uit de industrie, de academische wereld, maar ook met energieleveranciers en netbeheerders.

De Vlaamse Energiecluster zal fungeren als een platform waar we zowel op sociaal als projectmatig vlak nieuwe modellen en technologieën in de praktijk kunnen testen. We moeten evolueren naar een ecosysteem van samenwerking.

SGF:Vlaamse bedrijven en hun wetenschappelijke partners nemen het voortouw in de cluster, maar vragen de overheid om ondersteuning. Waarom is dat cruciaal?
KvD: De transitie van het energielandschap is een project van jaren – soms kijkt men al vooruit tot 2050. Er is nog veel onderzoek nodig: naar nieuwe technologieën o.a. rond opslagmogelijkheid, maar ook naar convergentie tussen elektriciteit en warmte, naar evenwicht op het netwerk en naar datacommunicatie.

Naast het maken van nieuwe technologieën, services en oplossingen is er onderzoek nodig en opleiding van mensen. De industrie alleen kan deze uitdaging niet aan. Zeker niet in Vlaanderen. Maar als alle actoren samenwerken en zich organiseren in een cluster, kunnen we wel degelijk in bepaalde delen internationaal het verschil maken.


(bron en foto: Smart Grids Flanders)