Samenwerking KU Leuven, Barco en Televic Education voor interactief leren

De KU Leuven, Barco en Televic Education gaan samen technologische oplossingen ontwikkelen die interactief en collaboratief leren mogelijk maken in hoorcolleges, oefensessies en practica.

Trefwoorden: #Barco, #collaboratief leren, #interactief leren, #KU Leuven, #technologie, #Televic Education

Lees verder

Opleiding

( Foto: © Rob Hoornaert )

ENGINEERINGNET.BE - Voor de co-ontwikkeling en evaluatie van de tools kiest de KU Leuven resoluut voor haar Kortrijkse campus.

Educatieve technologie is niet nieuw in het onderwijs. Het gebruik van digitale schoolborden, tablets en elektronische leerplatformen is gemeengoed geworden. De technologie wordt vandaag echter vooral ingezet voor de organisatie van het onderwijs, het verspreiden van leermaterialen en de communicatie tussen studenten en docenten.

Het leren zelf, de interactie tijdens colleges, en de samenwerking in werksessies en practica worden meestal maar in beperkte mate technologisch ondersteund. Ook multilocatieleren laat vandaag zelden echte interactie en samenwerking toe.

Daar willen de KU Leuven, Barco en Televic Education verandering in brengen. Het TECOL-project (Technology-Enhanced COLlaborative Learning) brengt technologische oplossingen naar het leslokaal of de aula.

Centraal staat een digitaal platform waarmee zowel docenten als studenten via hun eigen toestel (laptop, smartphone, tablet) verbinding kunnen maken. In hoorcolleges kunnen studenten het platform bijvoorbeeld gebruiken om nota’s te nemen en te delen, en om silent questions te stellen.

In de groepswerklokalen hebben studenten toegang tot een eigen scherm dat ze kunnen delen op een groepsscherm. Zo kunnen ze beter samenwerken aan opdrachten en casussen. De aanwezige docent kan het groepsscherm overnemen of projecteren naar andere groepsschermen.

Voorts zet het TECOL-project ook in op multilocatieleren. Dankzij een digitale omgeving kunnen studenten op een andere locatie evenveel deel uitmaken van een les (met dezelfde interactiemogelijkheden) als de studenten die met de docent in dezelfde ruimte zitten.

De KU Leuven test TECOL de komende twee jaar uit op haar Campus Kulak Kortrijk.


(bron: KU Leuven)