Aansprakelijkheid onder vuur door uitvallen elektriciteit? - column

Columns & Blogs 15/06/2016 15:56:23

Kan een bedrijf aansprakelijk zijn voor schade ontstaan door het uitvallen van de elektriciteit indien de bestelde goederen niet kunnen geproduceerd worden. Hoe zit dat precies?

Lees hieronder verder   
Verwant

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

Belgische drone-industrie krijgt vleugels - column

”Digitalisering vereist rekenkracht, connectiviteit en data analyse” - column

Energieleverancier aansprakelijk voor panne aan de machine? - column

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In de praktijk zien we tegenwoordig zeer vaak dat men zich gaat beroepen op 'overmacht' indien men een bepaalde overeenkomst niet nakomt, of indien er zich op de één of andere manier schade voordoet.

Dit kan het geval zijn indien er zich eventueel een 'black-out' voordoet en uw bedrijf zonder elektriciteit valt. De vraag stelt zich of u aansprakelijk kan gesteld worden voor schade die hierdoor zou ontstaan ten opzichte van uw klanten; want u bent toch niet aansprakelijk voor het uitvallen van de elektriciteit! Is hier sprake van 'overmacht'?

In ons aansprakelijkheidssysteem is het normaal dat een schuldenaar niet kan ter verantwoording geroepen worden wanneer hem in geval van wanprestatie geen enkel verwijt treft.

Dit betekent dat indien de schuldenaar door een totaal onvoorziene omstandigheid zijn overeenkomst niet kan uitvoeren, hij voor deze niet-uitvoering niet aansprakelijk zal gesteld worden!

Bovendien is het ook zo dat wanneer de schuldenaar door overmacht of toeval verhinderd is geworden datgene te geven of te doen waartoe hij verbonden was, of datgene gedaan heeft wat hem verboden was, hij ook geen schadevergoeding zal moeten betalen.

'Overmacht' is eigenlijk een voorbeeld van een 'vreemde oorzaak'; dit is een gebeurtenis die buiten de wil van de schuldenaar om (door haar onvoorzienbaar karakter en de afwezigheid van elke fout in zijnen hoofde) de uitvoering van de overeenkomst volstrekt onmogelijk maakt.

Bijvoorbeeld: door een blikseminslag valt een boom op uw bedrijf waardoor de productie stil valt. Het spreekt voor zich dat deze blikseminslag een totaal onvoorzienbare gebeurtenis is waarvoor niemand aansprakelijk kan zijn.

Wat betekent dit nu in geval van black-out?
Al maanden werd er gesproken over een mogelijke black-out en gingen heel wat mensen een stroomgroep kopen om toch maar niet zonder elektriciteit te vallen. Feit is nu dat een eventuele black-out al veelvuldig werd aangekondigd en dat de overheid overging tot het opstellen van risicozones en van het aanduiden van steden en gemeenten die in geval van nood zonder stroom zouden gezet worden.

Dit houdt in dat een dergelijke stroomuitval, die al meermaals werd aangekondigd, niet kan aanzien worden als een geval van 'overmacht'. Deze gebeurtenis onder deze omstandigheden kan niet aanzien worden als een totaal onvoorzienbare en onoverkomelijke gebeurtenis. Als bedrijf zal u zich dus in dergelijke omstandigheden niet kunnen verschuilen achter overmacht.

Schadevergoeding betalen?
Concreet betekent dit dat indien een klant schade lijdt doordat uw stroom is uitgevallen (en dit dus wel te voorzien was), dan kan hij van u schadevergoeding eisen op basis van artikel 1382 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel zegt dat eenieder die door zijn eigen daden schade berokkent aan een ander, verplicht is om deze schade te vergoeden.

Maar…om op dit artikel beroep te kunnen doen, zal deze klant wet het één en ander moeten bewijzen. Zo moet hij in eerste instantie bewijzen dat u als bedrijf een 'fout' hebt gemaakt. Een tweede voorwaarde waaraan hier moet voldaan worden, is dat er schade moet zijn in hoofde van uw klant. Deze schade moet het gevolg zijn van een effectieve fout en als derde voorwaarde, moet er een oorzakelijk verband bestaan tussen deze schade en de fout. Met 'oorzakelijk verband' bedoelt men dat de schade niet zou ontstaan zijn zonder de fout.

Concreet houdt dit in dat uw klant eerst moet zien te bewijzen dat uw bedrijf een fout heeft gemaakt, dat hij hierdoor schade heeft geleden en dat er tussen de fout van uw bedrijf en de schade die uw klant lijdt, een oorzakelijk verband bestaat, d.w.z. dat de schade die hij ondervindt het uitsluitend gevolg is van de door uw bedrijf gemaakte fout.

Is dit alles bewezen dan strekt de toepassing van dit artikel 1382 tot een integrale vergoeding van de veroorzaakte schade. Uw bedrijf kan echter nog wel beroep doen op de zogenaamde 'rechtvaardigingsgronden'.

Dit zijn gronden ter verantwoording van de schade die er ontstaat. Deze rechtvaardigingsgronden zijn de fout van een derde, het feit dat het slachtoffer (de klant) zelf een fout maakte, of overmacht. Wat dit laatste punt betreft, verwijzen we naar wat we hierover in ons artikel hierboven aanhaalden. <<

Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

Belgium Naval & Robotics heeft een samenwerkingsplan gepresenteerd dat over een periode van 20 jaar 4 miljard euro omzet in België genereert met ruim 2,1 miljard toegevoegde waarde.

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

De 3.700 fotovoltaïsche panelen met capaciteit van 1 megawatt werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom. bpost heeft nu in totaal 33.000 m² zonnepalen op zijn verschillende Belgische gebouwen

Zal Artificiële Intelligentie rol gaan spelen bij recrutering?

Wervingsbureau Michael Page analyseerde tijdens een onderzoek de technologieën en tendensen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben.

Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen

In het laboratorium ‘Nieuwe Materialen’ kunnen studenten en wetenschappers onderzoek doen naar nieuwe kunststoffen, om bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan ecologische uitdagingen.

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

SPIE sleept een contract met IONITY in de wacht gesleept om de implementatie te ondersteunen van 400 hoog vermogen-laadstations voor elektrische voertuigen in heel Europa tegen 2020.

België en ESA akkoord over grondstation in Redu

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed, dat instemt met het akkoord tussen België en het Europees Ruimteagentschap (ESA) over het centrum van ESA in Redu.

M+R: grootste Benelux-event voor procesinstrumentatie - uitnodiging

M+R is uitgegroeid tot het Benelux-event voor procesinstrumentatie in het hart van de grootste Europese (petro)chemiecluster nl. Antwerpen. Bezoek de beurs van 27-28 maart in Antwerp Expo.

Rexroth hydraulisch aggregaat bespaart ruimte en energie

De nieuwe CytroBox hydraulische krachtbron van Bosch Rexroth biedt met zijn intelligente, energie-efficiënte modulaire ontwerp een oplossing voor het middelmatige vermogensbereik van 7,5 tot 30 kW. Door IoT-technologieën te integreren, effent het ook de weg voor implementatie van Industry 4.0-concepten. <<

Partners