Hoge Belgische inflatie verzwakt exporterende bedrijven

Economie 29/06/2016 14:21:25

Agoria meldt dat de inflatie in ons land in juni 2,16% bedraagt. De meeste technologiebedrijven kijken hierdoor vanaf 1 juli tegen een stijging van hun loonkosten met 0,9% aan

Lees hieronder verder   
Verwant

Maatschappelijke impact van technologiebedrijven

Dominique Demonté wordt algemeen directeur van Agoria Wallonie

“Gaan we groeibedrijven straffen?” - opinie

België telt vijf nieuwe ’Fabrieken van de toekomst’

Technologische industrie flirt met 2% groei

Barometer technologische industrie start nieuwe jaar met positieve noot

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Infoavond 3D-print voor matrijzen

Thomas More - Sint-Katelijne-Waver

dinsdag 22 oktober 2019

Parts2Clean

Messe Stuttgart

van 22/10/2019 tot 24/10/2019

Configuratie en calculatie van laagspanningsverdeelborden

Rittal Lokeren

dinsdag 22 oktober 2019

Rockwell Automation Teched Emea

München - Duitsland

van 22/10/2019 tot 24/10/2019

Basic of CE marking

Pilz Academy - Gent

dinsdag 22 oktober 2019

Empack

Nekkerhal Mechelen

van 23/10/2019 tot 24/10/2019

Keuze van de redactie

(17/10) Belgische zonnewagen wordt wereldkampioen

(16/10) Technologiebedrijf Rombit trekt nieuwe investeerders aan

(15/10) Verhaert investeert in AI gestuurde robots

(14/10) Sirris heeft 4.0 Pilot Factory ontwikkeld

(9/10) Batterijen van elektrische wagens krijgen nieuw leven bij Umicore

(9/10) Kinepolis is ‘Onderneming van het Jaar’ 2019

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Hierdoor is de indexsprong een jaar vroeger dan verwacht uitgewerkt.

Marc Lambotte, CEO van Agoria: “De maatregelen die de regering nam om onze export te bevorderen, worden vanaf nu teniet gedaan door prijsverhogingen in eigen land. Deels door hogere taksen van overheden, maar ook door duurdere producten in de winkels waar de prijzen sneller stijgen dan in andere Europese landen.”

In het eerste kwartaal van 2016 kenden de prijzen van producten als voeding, drank en non-food in Europa de kleinste stijging in zes jaar tijd, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen. Bij ons stegen de prijzen echter. Terwijl de prijzen in Duitsland daalden met 0,4% stegen ze bij ons met 3,4%.

Aan die prijsstijgingen in onze winkels lijkt maar geen einde te komen. Al sinds enige tijd laten stemmen uit de distributie- en voedingssector weten dat de kilometerheffing voor bijkomende prijsstijgingen zal zorgen.

Nochtans hebben de dalende olieprijzen tussen 2012 en 2016 jaarlijks een surplus van bijna 700 miljoen euro opgeleverd. De dalende olieprijzen neutraliseren minstens de eventuele negatieve impact van de kilometerheffing.

Dat de Belgische consument almaar meer betaalt in eigen land, heeft zware gevolgen voor de competitiviteit van onze economie. De consument is beschermd tegen stijgende consumptieprijzen omdat hij via de koppeling aan de index de factuur laat betalen door de werkgevers.

Maar als de werkgevers meer moeten betalen terwijl zijn concurrenten in andere landen niet hiermee worden geconfronteerd, verzwakt dit onze concurrentiepositie op exportmarkten.

Nu het effect van de indexsprong al is uitgewerkt en de hoge inflatie de loonkostendalingen van de taxshift uithollen, dreigen de inspanningen om de loonkostenhandicap weg te werken stil te vallen.

Lambotte: “Om onze inspanning wel te kunnen volhouden, moeten we de loonindexering structureel hervormen. De wet op de concurrentiekracht moet worden hervormd met een duidelijk pad voor verdere afbouw van de loonkosthandicap.”

“Onze federatie vraagt dan ook dat de oorzaken van de hoge inflatie worden nagegaan. Ons land kan niet systematisch een hoger inflatiepercentage hebben dan in de buurlanden. We moeten nu proberen om de jobgroei die werd ingezet, verder te zetten.” << (bron: Agoria) (foto: Agoria, Marc Lambotte)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Rittal pakt uit met nieuwe NEMA 3R/4 koelunits - techniek

Koeltechnologie voor buitentoepassingen moet altijd betrouwbaar werken, zelfs bij extreme hitte en koude of in vochtige en stoffige omstandigheden. Maar de eisen zijn nog hoger.

Orsi Academy wint Europese RegioStar Award

Dit opleidingscentrum voor robotchirurgie bevat de nieuwste technologie en trekt zo'n 3.500 chirurgen uit de hele wereld per jaar. De prijs garandeert uitbouw van technologie in het centrum.

Onderzoek: microben halen methaan en ammonium uit zeebodem

De Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht krijgen een ERC-subsidie van 7,6 miljoen euro om te onderzoeken hoe micro-organismen methaan en ammonium uit de zeebodem halen.

Technologiebedrijf Rombit trekt nieuwe investeerders aan

Tijdens de tweede kapitaalverhoging van Rombit zijn Vic Swerts, InvestLink en enkele Belgische industriëlen toegetreden. In totaal werd bij alle partijen 10 miljoen euro opgehaald.

Lancering digitale marktplaats voor afgedankt elektro op werkplek

Recupel lanceert Smartloop, een digitale marktplaats voor het afgedankte elektro van bedrijven en organisaties die vraag en aanbod bij elkaar brengt.

Verhaert investeert in AI gestuurde robots

VLAIO heeft een subsidie toegekend aan Verhaert voor een nieuw technologieplatform, waardoor Vlaamse ondernemingen versneld AI gestuurde robotsystemen kunnen ontwikkelen.

ifm evolueert van sensorenleverancier naar IT-servicebedrijf - advertorial

ifm electronic, dat van start ging met inductieve naderingsschakelaars voor het direct aansturen van een ‘relais’, telt nu 23 verschillende productlijnen en bestaat een halve eeuw.

Armstrong dekt 40% van energieverbruik met zonne-energie

Familiebedrijf Armstrong International liet onlangs 909 fotovoltaïsche panelen op zijn site in het industriepark Hauts-Sarts te Herstal installeren. Dauvister stond in voor de installatie.

Schubert & Salzer lanceert stoomkoeler 5090

De voordelen van het schijfklepsysteem voor stoomconditionering worden met de stoomkoeler type 5090 gecombineerd. Operatoren profiteren van een hoge afdichting, minder slijtage en geoptimaliseerde stoomcontrole. De stoomkoeler regelt de vereiste hoeveelheid injectiewater voor het koelen van stoom tot de gewenste stoom temperatuur. >>

Partners