Slechts helft van technische vacatures in voertuigindustrie raakt ingevuld

Human Resource & Werk 16/08/2016 10:27:12

Van de 500 openstaande vacatures in de voertuigindustrie staat na een half jaar de helft nog steeds open. "Technisch talent vinden vraagt tweemaal meer tijd, met uitschieters tot één jaar"

Lees hieronder verder   
Verwant

Maatschappelijke impact van technologiebedrijven

Dominique Demonté wordt algemeen directeur van Agoria Wallonie

“Gaan we groeibedrijven straffen?” - opinie

België telt vijf nieuwe ’Fabrieken van de toekomst’

Technologische industrie flirt met 2% groei

Barometer technologische industrie start nieuwe jaar met positieve noot

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Infoavond 3D-print voor matrijzen

Thomas More - Sint-Katelijne-Waver

dinsdag 22 oktober 2019

Parts2Clean

Messe Stuttgart

van 22/10/2019 tot 24/10/2019

Configuratie en calculatie van laagspanningsverdeelborden

Rittal Lokeren

dinsdag 22 oktober 2019

Rockwell Automation Teched Emea

München - Duitsland

van 22/10/2019 tot 24/10/2019

Basic of CE marking

Pilz Academy - Gent

dinsdag 22 oktober 2019

Empack

Nekkerhal Mechelen

van 23/10/2019 tot 24/10/2019

Keuze van de redactie

(17/10) Belgische zonnewagen wordt wereldkampioen

(16/10) Technologiebedrijf Rombit trekt nieuwe investeerders aan

(15/10) Verhaert investeert in AI gestuurde robots

(14/10) Sirris heeft 4.0 Pilot Factory ontwikkeld

(9/10) Batterijen van elektrische wagens krijgen nieuw leven bij Umicore

(9/10) Kinepolis is ‘Onderneming van het Jaar’ 2019

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Bij de start van het autosalon in januari van dit jaar communiceerde Agoria dat er in de voertuigindustrie 500 voltijdse vacatures waren. In de zomer blijkt dat slechts de helft daarvan ingevuld is geraakt. Dat blijkt uit een rondvraag van de Belgische technologiefederatie.

Normaal worden vacatures na 1 maand voor arbeidersfuncties en na 3 maanden voor managementfuncties ingevuld. “Maar voor technologiefuncties, van operatoren tot ingenieurs, duurt dit dubbel zo lang met uitschieters tot één jaar", zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria.

Bij de start van het autosalon communiceerden een dertigtal bedrijven uit de voertuigindustrie dat zij 481 openstaande vacatures hadden. Het ging daarbij zowel om jobs bij grote productiebedrijven en R&D-afdelingen als om functies bij toeleveranciers.

Bijvoorbeeld bij de bouwer van automatische versnellingsbakken Punch Powertrain in Sint-Truiden waren er in januari 150 technische vacatures. Daarvan blijken er tot nu slechts 80 functies ingevuld te zijn. Intussen zijn er nog eens 100 bijgekomen.

Hoewel het probleem structureel is en blijft, zijn er toch enkele positieve signalen. “In het onderwijs stellen we vast dat de inschrijvingen voor ingenieurs- en bijvoorbeeld ook ICT-studies stijgen. In de secundaire netten wordt steeds meer aandacht geschonken aan STEM-vakken en formules als duaal leren,” besluit Lambotte.

De bedrijven zijn op zoek naar profielen van lasser tot ingenieur. Veel gevraagd zijn onderhouds- en installatietechnici en specialisten rond automatisatie, vaak gelinkt aan de optimalisatie van de productieprocessen. << (Bert Belmans) (foto: Agoria, Audi-fabriek)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Rittal pakt uit met nieuwe NEMA 3R/4 koelunits - techniek

Koeltechnologie voor buitentoepassingen moet altijd betrouwbaar werken, zelfs bij extreme hitte en koude of in vochtige en stoffige omstandigheden. Maar de eisen zijn nog hoger.

Orsi Academy wint Europese RegioStar Award

Dit opleidingscentrum voor robotchirurgie bevat de nieuwste technologie en trekt zo'n 3.500 chirurgen uit de hele wereld per jaar. De prijs garandeert uitbouw van technologie in het centrum.

Onderzoek: microben halen methaan en ammonium uit zeebodem

De Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht krijgen een ERC-subsidie van 7,6 miljoen euro om te onderzoeken hoe micro-organismen methaan en ammonium uit de zeebodem halen.

Technologiebedrijf Rombit trekt nieuwe investeerders aan

Tijdens de tweede kapitaalverhoging van Rombit zijn Vic Swerts, InvestLink en enkele Belgische industriëlen toegetreden. In totaal werd bij alle partijen 10 miljoen euro opgehaald.

Lancering digitale marktplaats voor afgedankt elektro op werkplek

Recupel lanceert Smartloop, een digitale marktplaats voor het afgedankte elektro van bedrijven en organisaties die vraag en aanbod bij elkaar brengt.

Verhaert investeert in AI gestuurde robots

VLAIO heeft een subsidie toegekend aan Verhaert voor een nieuw technologieplatform, waardoor Vlaamse ondernemingen versneld AI gestuurde robotsystemen kunnen ontwikkelen.

ifm evolueert van sensorenleverancier naar IT-servicebedrijf - advertorial

ifm electronic, dat van start ging met inductieve naderingsschakelaars voor het direct aansturen van een ‘relais’, telt nu 23 verschillende productlijnen en bestaat een halve eeuw.

Armstrong dekt 40% van energieverbruik met zonne-energie

Familiebedrijf Armstrong International liet onlangs 909 fotovoltaïsche panelen op zijn site in het industriepark Hauts-Sarts te Herstal installeren. Dauvister stond in voor de installatie.

Schubert & Salzer lanceert stoomkoeler 5090

De voordelen van het schijfklepsysteem voor stoomconditionering worden met de stoomkoeler type 5090 gecombineerd. Operatoren profiteren van een hoge afdichting, minder slijtage en geoptimaliseerde stoomcontrole. De stoomkoeler regelt de vereiste hoeveelheid injectiewater voor het koelen van stoom tot de gewenste stoom temperatuur. >>

Partners