Instroom van technologiestudenten in hoger onderwijs piekt

opleiding 13/10/2016 14:58:11

Een magische horde is genomen: dit jaar kozen meer dan 9.000 studenten uit het Nederlandstalig middelbaar onderwijs voor een hogere technologische studierichting. "Bemoedigend".

Lees hieronder verder   
Verwant

Maatschappelijke impact van technologiebedrijven

Dominique Demonté wordt algemeen directeur van Agoria Wallonie

“Gaan we groeibedrijven straffen?” - opinie

België telt vijf nieuwe ’Fabrieken van de toekomst’

Technologische industrie flirt met 2% groei

Barometer technologische industrie start nieuwe jaar met positieve noot

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Infoavond 3D-print voor matrijzen

Thomas More - Sint-Katelijne-Waver

dinsdag 22 oktober 2019

Parts2Clean

Messe Stuttgart

van 22/10/2019 tot 24/10/2019

Configuratie en calculatie van laagspanningsverdeelborden

Rittal Lokeren

dinsdag 22 oktober 2019

Rockwell Automation Teched Emea

München - Duitsland

van 22/10/2019 tot 24/10/2019

Basic of CE marking

Pilz Academy - Gent

dinsdag 22 oktober 2019

Empack

Nekkerhal Mechelen

van 23/10/2019 tot 24/10/2019

Keuze van de redactie

(17/10) Belgische zonnewagen wordt wereldkampioen

(16/10) Technologiebedrijf Rombit trekt nieuwe investeerders aan

(15/10) Verhaert investeert in AI gestuurde robots

(14/10) Sirris heeft 4.0 Pilot Factory ontwikkeld

(9/10) Batterijen van elektrische wagens krijgen nieuw leven bij Umicore

(9/10) Kinepolis is ‘Onderneming van het Jaar’ 2019

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het is al jaren de betrachting van technologiefederatie Agoria: een instroom hebben van meer dan 9.000 studenten in de hogere technologische en ICT-studierichtingen. Dat cijfer vertegenwoordigt namelijk een kantelmoment: er zijn volgens de federatie elk jaar 9.000 nieuwe studenten nodig om aan de vraag in de arbeidsmarkt te voldoen.

Dit jaar hebben zich uiteindelijk 9.047 nieuwe studenten ingeschreven voor een zogenaamde STEM-richting (Science, Technology, Engineering, Mathematics). In concreto staat dit voor de richtingen ICT (master en bachelor), professionele bachelor technologie, master industriële wetenschappen & technologie en ingenieurswetenschappen.

In totaal is er dit jaar een 6% hogere instroom in de universiteiten en hogescholen. Maar het zijn vooral de hogescholen die bijzonder populair blijken met niet minder dan 13% meer professionele bachelors ICT (3.462 studenten) en 10% meer professionele bachelors technologie (2.257 studenten).

Ook de burgerlijk ingenieurs tekenen met 924 studenten of +4% het beste resultaat van de laatste 4 jaar op. Het aandeel van de meisjes in deze richting stijgt met 19% tot quasi 1 op 5. De academische bachelor industrieel ingenieur daarentegen zakt met -6% tot 2.105 studenten en ook de academische bachelor ICT moet met -7% terrein prijsgeven.

Intussen mogen we dus spreken van een structurele breuk met de dalende trend die de voorbije twee decennia overheerste: het is al de 5de opeenvolgende stijging. Met name in de jaren negentig werd een ongeziene daling - een halvering - opgetekend van de instroom in de technische studierichtingen. Zo zijn er vandaag 3.000 nieuwe kandidaten voor de titel van ing en ir, eind de jaren tachtig waren dat er nog iets meer dan 5.800.

Toch enkele kanttekeningen. De studies van industrieel ingenieur liggen niet goed in de markt, met dit jaar 2.105 studenten tegenover 2.236 in 2015. Een deel van de verklaring kan zijn dat het profiel van dit type studierichting vervaagt.

Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen: "Mogelijk is door de universitaire inkanteling van de studierichting het profiel van een industrieel ingenieur minder duidelijk en dus minder attractief geworden. Ook wil de jeugd misschien een keuzemogelijkheid qua finaliteit. Bij een professionele bachelor geeft de benaming van de opleiding meteen wel duidelijk aan wat de finaliteit is, denk maar aan autotechnologie, energiemanagement, elektromechanica, multimedia en communicatietechnologie”.

"Bovendien kiezen heel wat jongeren eerst voor een professionele bachelor en stromen dan via een schakelprogramma door naar een master. Dit fenomeen stellen we met name vast voor de industrieel ingenieurs, gezien de onderwijsinstellingen hier zeker hebben geïnvesteerd in schakelprogramma’s. 2105 generatiestudenten startten dit academiejaar het traject naar een masterdiploma industrieel ingenieur. Daarenboven willen nog eens 911 jongeren dit diploma via een schakelprogramma behalen“.

Agoria legt de lat voor volgend jaar alvast hoger, want ook vanuit het bedrijfsleven neemt het aantal STEM-vacatures elk jaar toe : "We zouden nu moeten werken aan het overschrijden van de kaap van 10.000". << (Bert Belmans) (foto: Agoria)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Rittal pakt uit met nieuwe NEMA 3R/4 koelunits - techniek

Koeltechnologie voor buitentoepassingen moet altijd betrouwbaar werken, zelfs bij extreme hitte en koude of in vochtige en stoffige omstandigheden. Maar de eisen zijn nog hoger.

Orsi Academy wint Europese RegioStar Award

Dit opleidingscentrum voor robotchirurgie bevat de nieuwste technologie en trekt zo'n 3.500 chirurgen uit de hele wereld per jaar. De prijs garandeert uitbouw van technologie in het centrum.

Onderzoek: microben halen methaan en ammonium uit zeebodem

De Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht krijgen een ERC-subsidie van 7,6 miljoen euro om te onderzoeken hoe micro-organismen methaan en ammonium uit de zeebodem halen.

Technologiebedrijf Rombit trekt nieuwe investeerders aan

Tijdens de tweede kapitaalverhoging van Rombit zijn Vic Swerts, InvestLink en enkele Belgische industriëlen toegetreden. In totaal werd bij alle partijen 10 miljoen euro opgehaald.

Lancering digitale marktplaats voor afgedankt elektro op werkplek

Recupel lanceert Smartloop, een digitale marktplaats voor het afgedankte elektro van bedrijven en organisaties die vraag en aanbod bij elkaar brengt.

Verhaert investeert in AI gestuurde robots

VLAIO heeft een subsidie toegekend aan Verhaert voor een nieuw technologieplatform, waardoor Vlaamse ondernemingen versneld AI gestuurde robotsystemen kunnen ontwikkelen.

ifm evolueert van sensorenleverancier naar IT-servicebedrijf - advertorial

ifm electronic, dat van start ging met inductieve naderingsschakelaars voor het direct aansturen van een ‘relais’, telt nu 23 verschillende productlijnen en bestaat een halve eeuw.

Armstrong dekt 40% van energieverbruik met zonne-energie

Familiebedrijf Armstrong International liet onlangs 909 fotovoltaïsche panelen op zijn site in het industriepark Hauts-Sarts te Herstal installeren. Dauvister stond in voor de installatie.

Schubert & Salzer lanceert stoomkoeler 5090

De voordelen van het schijfklepsysteem voor stoomconditionering worden met de stoomkoeler type 5090 gecombineerd. Operatoren profiteren van een hoge afdichting, minder slijtage en geoptimaliseerde stoomcontrole. De stoomkoeler regelt de vereiste hoeveelheid injectiewater voor het koelen van stoom tot de gewenste stoom temperatuur. >>

Partners