Drones: de wetgeving «op afstand bestuurd luchtvaartuig» (1) - column

Columns & Blogs 8/11/2016 10:33:32

Omdat er in de praktijk veel te doen is over het gebruik van drones, geven wij alvast een overzicht van wat de nieuwe regels nu precies inhouden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Duurzame energiebronnen integreren in betrouwbaar energie-ecosysteem - opinie

Ongewenste brieven van een ander in de bus? Wat nu? - column

De toekomst van de maakindustrie in België - column

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

(1/7) Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

(1/7) Antwerpen schakelt Arcadis in om klimaatambities waar te maken

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Elke sector ziet het gebruik van drones wel zitten, alleen was het afwachten op een gepaste wetgeving zodat er eindelijk kon nagegaan worden hoe het gebruik ervan zou geregeld worden.

Op 10 april 2016 was het na lang wachten dan toch eindelijk zover en kwam het zogenaamde «Koninklijk besluit met betrekking tot het gebruik van op afstand bestuurde luchtvaartuigen in het Belgisch luchtruim» tot stand.

Het KB werd op 15 april in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Het KB heeft het over «RPA»; dit staat voor een op afstand bestuurd luchtvaartuig. Deze wetgeving is van toepassing op elk RPA dat opstijgt van of landt op het Belgisch grondgebied.

Zijn er uitzonderingen?
Ja, die zijn er effectief! Zo bijvoorbeeld wanneer de RPA (drone) gebruikt wordt binnen een gebouw; drones die gebruikt worden door de politie, voor opsporingsoperaties, reddingsoperaties, enz…

Ook voor drones met een gewicht van minder dan 1 kg is deze regelgeving niet van toepassing, maar er moet dan wel voldaan worden aan bepaalde cumulatieve voorwaarden.

Samengevat kunnen we stellen dat het bij deze drones van minder dan 1 kg gaat om een recreatief gebruik en dat mensen van alle leeftijden ermee mogen vliegen.

De «klasse 2» vluchtuitvoering
Naast deze bovenstaande categorie van drones die minder dan 1 kg wegen en uitsluitend gebruikt worden voor recreatieve doeleinden, maakt de wet ook nog een onderscheid tussen het gebruik van klasse 1 en klasse 2.

Een «klasse 2 vluchtuitvoering» wordt door de wet omschreven als elke luchtvaartactiviteit waarbij een RPA met een maximale opstijgmassa van minder dan 5kg wordt gebruikt voor activiteiten zoals luchtfotografie, landmeetkunde en observatie en die een laag risico inhoudt voor de luchtvaartveiligheid, de veiligheid van personen en goederen op de grond.

Bij de klasse 2 exploitaties heeft men dus te maken met een «laag risico». Er zijn een heel aantal vereisten waaraan de piloot moet voldoen. We zetten ze hieronder op een rij:

 • De drone weegt minder dan 5 kg
 • De piloot moet ouder zijn dan 16 jaar
 • De drone mag niet hoger vliegen dan een hoogte van 45m (dit is 150 voet)
 • De vlucht mag niet uitgevoerd worden in een gecontroleerd luchtruim
 • Er mag niet boven steden, dorpen of gemeenten gevlogen worden
 • Er mag met de drone ook niet gevlogen worden boven personen of dieren.
 • De piloot moet altijd een visueel zichtbereik met de drone hebben
 • Voor de piloot is een opleiding verplicht. Zo moet hij een theorieopleiding volgen betreffende een aantal onderwerpen (bijvoorbeeld betreffende de wet op de privacy, navigatie, meteorologie, luchtvaartwetgeving,…)
 • De drone moet geregistreerd worden bij het zogenaamde 'Directoraat-generaal Luchtvaart van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer' (afgekort het DGLV)
 • Naast deze theorieopleiding moet de piloot ook slagen voor een praktijktest.
 • De piloot moet ten allen tijde rekening houden met de algemene veiligheidsmaatregelen. Dit houdt in dat hij de privacy van de mensen moet respecteren; dat hij niet boven mensen vliegt; dat hij vóór het opstijgen de drone steeds controleert; dat hij niet hoger vliegt dan wettelijk toegestaan is; …
 • De piloot is ertoe gehouden om een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. <<

Wordt vervolgd!

Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht. <<

 Lees méér over:  drone  
Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

PortXchange moet digitale scheepvaart-app wereldwijd beschikbaar maken

PortXchange is erop gericht de efficiëntie van havenaanlopen te vergroten en de CO2-uitstoot van en tussen havens te verminderen, onder meer door de digitale scheepvaart-app Pronto.

Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

Indaver en Acciona gaan samen een afvalenergiecentrale exploiteren in het Noordoosten van Schotland. Het NESS-energieproject zal jaarlijks 150.000 ton huishoudelijk afval verwerken.

Zuinigste wagens bekroond in Shell Eco-marathon (+fotoreportage)

Dit jaar namen 141 studententeams deel aan de Europese editie van de Shell Eco-marathon, een wedstrijd om zo energiezuinig mogelijke wagens te bouwen.

elobau levert oplossingen voor agrarische sector - praktijkcase

Steketee, producent van schoffel- en grond­bewerkings­machines, was op zoek naar betrouwbare hoeksensoren die geschikt zijn voor de landbouw en mobiele automatisering, en niet te duur zijn.

Forse daling CO2-uitstoot van bedrijfswagens

Bedrijfswagens stoten momenteel 17% minder CO2 uit dan zeven jaar geleden, aldus hr-dienstverlener Acerta op basis van haar data voor meer dan 40.000 werkgevers.

Nieuw groot onderzoeksprogramma via ALMA-telescoop

Rychard Bouwens van de Leidse Sterrewacht is de eerste Nederlandse wetenschapper die een ‘Large Program’ mag uitvoeren met de geavanceerde ALMA-telescoop, die in Chili opgesteld staat.

Genomineerden voor Matexpo awards bekend gemaakt

Met deze awards wil de beursorganisator de grootste technische innovatie, de meest milieuvriendelijke machine of innovatie of de meest vernieuwende veiligheidsstoepassing onderscheiden.

Pocketboer publiceert ’tips en tricks’ voor pocketvergisten

De voorbije jaren ontstonden bij landbouwers allerlei problemen bij gebruik van hun kleinschalige biogasinstallatie. De operationele groep 'Pocketboer' heeft nu oplossingen ontwikkeld.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners