Vlaams-Brabant vervoert huishoudelijk afval via binnenvaart

Economie 8/08/2017 14:15:27

Waterwegen & Zeekanaal, de intercommunales Haviland en EcoWerf in Vlaams-Brabant en afvalverwerker Indaver sloten een overeenkomst voor transport van huishoudelijk afval via de waterweg.

ENGINEERINGNET.BE - Een eerste schip met afvalcontainers zette midden 12 juli. koers vanuit Vilvoorde naar de verbrandingsovens van Indaver in Doel. EcoWerf sluit vanaf eind november aan en zal het vervoer van huishoudelijk afval organiseren vanaf het Kanaal Leuven-Dijle.

De overeenkomst houdt in dat jaarlijks ongeveer 60.000 ton huishoudelijk afval over de binnenwateren wordt vervoerd waardoor jaarlijks zo’n 2.400 vrachtwagenritten worden vermeden.

Schepen varen op regelmatige basis met 6 tot 12 containers afval van de intercommunale Haviland vanuit Vilvoorde naar Indaver (Doel). In de roosterovens in Doel verwerkt Indaver niet-recycleerbaar huishoudelijk afval en vergelijkbaar bedrijfsafval.

De warmte die vrijkomt bij de verbranding, gebruikt Indaver voor de eigen processen en levert ze daarnaast onder de vorm van stroom aan het netwerk en onder de vorm van stoom aan buurbedrijven.

De uitdaging ligt in het feit dat de cyclus van inzameling en verwerking van huishoudelijk afval niet meteen langs de waterweg zelf plaatsvindt en er bijgevolg een logistieke afstemming vereist is tussen het voor- en natransport en het transport via de waterweg.

De provincie Vlaams-Brabant keurde zopas de milieuvergunning goed voor op- en overslag van restafval op de loskade van EcoWerf in Wilsele. Eind 2017 zal ook deze laatste het afval over het water vervoeren. << (Guy Leysen) (foto: Waterwegen & Zeekanaal)

Registreer voor e-Krant
Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Verwant

DACHSER investeert 6,5 miljoen euro in nieuw Oostenrijks filiaal

Deutsche Bahn plaatst bestelling voor 100 Siemens-locomotieven

Vlaams-Brabant vervoert huishoudelijk afval via binnenvaart

bpost neemt logistiek dienstverlener Bubble Post over

H.Essers investeert 7 miljoen euro in Roemeense vestiging

Innovatieve schoonmaakmethode succesvol getest

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Nieuw innovatief bedrijfsnetwerk Offshore Energie opgericht

Agenda

Energy Efficiency in Industry

Building 904, Technologiepark, Zwijnaarde

van 9/05/2017 tot 12/12/2017

Opleiding trillingsanalyse CAT.II
volgens ISO 18436-2

Crowne Plaza Antwerpen

van 18/09/2017 tot 22/09/2017

Dag van de industrie

Sint-Denijslaan 485 - 9000 Gent

vrijdag 29 september 2017

Solids Rotterdam 2017

Rotterdam Ahoy

van 4/10/2017 tot 5/10/2017

Pumps & Valves Rotterdam 2017

Rotterdam Ahoy

van 4/10/2017 tot 5/10/2017

Abiss 2017

Kortrijk Xpo

donderdag 5 oktober 2017

Keuze van de redactie

(17/8) Brubotics lab ontwikkelt nieuw constructiemateriaal voor zelfhelende robots

(10/8) Zeehaven van Brugge beter bereikbaar via nieuwe A11-autosnelweg

(8/8) BESIX neemt Enrobage Stockem en Witraloc over

(2/8) UZ Gent boekt doorbraak in onderzoek naar ziekte van Crohn

(31/7) Fluxys plant tweede laadstation op Zeebrugse LNG-terminal

(5/7) Groene stroom voor 650 publieke laadpalen

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Ontmanteling hoogspanningslijn tussen Ciply en Pâturages

In afwachting van de nodige vergunningen voor de aanleg van een ondergrondse verbinding van 150 kV, start Elia met de ontmanteling van de 70 kV hoogspanningslijn tussen Ciply en Pâturages.

Deutsche Bahn plaatst bestelling voor 100 Siemens-locomotieven

Siemens en DB Cargo AG hebben een raamcontract ondertekend voor de levering van 100 locomotieven. De locomotieven zullen ingezet worden op de Rijn-Alpen-Corridor.

Aangetekende brief nu ook via e-mail ? - column

In het tijdperk van internet en computers gebeurt er al heel wat per e-mail! Door de wet van 21 juli 2016 kan nu ook een aangetekende brief via e-mail verstuurd worden.

Vinçotte erkend controleorgaan milieu-impact bouwmaterialen

In juli 2017 werd Vinçotte officieel erkend door de FOD Volksgezondheid als onafhankelijke derde partij voor het uitvoeren van de verificatie van de milieu-impact van bouwmaterialen.

Metaaldamp beschermt wand kernfusiereactoren (+video)

Een dunne dampwolk boven een laag vloeibaar metaal is misschien de oplossing om reactorwanden van toekomstige kernfusie-centrales te beschermen tegen extreme hitte.

AbInBev neemt CNG vrachtwagen in gebruik

AbInBev neemt een milieuvriendelijke vrachtwagen op gecomprimeerd aardgas (CNG) in gebruik. Bedoeling is om met deze groenere vrachtwagen bier te leveren in Lage Emissie Zones.

Vlaams-Brabant vervoert huishoudelijk afval via binnenvaart

Waterwegen & Zeekanaal, de intercommunales Haviland en EcoWerf in Vlaams-Brabant en afvalverwerker Indaver sloten een overeenkomst voor transport van huishoudelijk afval via de waterweg.

Aquafin volgt technische pompenopleiding bij KSB

Een tiental medewerkers van het studiebureau van Aquafin volgden bij KSB een technische opleiding over de werking en onderhoud van pompen.

bpost neemt logistiek dienstverlener Bubble Post over

bpost heeft gisteren een akkoord gesloten voor de overname van Bubble Post. Hiermee bevestigen beide bedrijven hun groeiambitie in slimme en duurzame stadsdistributie.

AMPFoot zoekt investeerders voor spin-off - artikel

«De huidige voetprothesen zijn heel slecht», zegt researcher Pierre Cherelle aan de VUB. Hij werkt aan bionische voeten van de nieuwste generatie en wil een spin-off opzetten.

BESIX neemt Enrobage Stockem en Witraloc over

De BESIX Group heeft, via haar Belgische dochteronderneming Socogetra, de bedrijven Enrobage Stockem en Witraloc overgenomen van de familie Wickler.

Acht transmissienetbeheerders werken samen in PICASSO‐Project

Het doel van deze Europese samenwerking van deze netbeheerders is de implementatie van een platform voor automatische Frequency Restoration Reserves (aFRR).

H.Essers investeert 7 miljoen euro in Roemeense vestiging

Het magazijn van logistiek dienstverlener H.Essers, in de buurt van de Roemeense hoofdstad Boekarest, wordt uitgebreid met 10.000 m² extra voor pharma en gevarengoed.

NBB-barometer technologische industrie blijft op hoog peil

Na de terugval in juni is de NBB-barometer van de technologische industrie in juli opnieuw gestegen. Het peil blijft bovendien tussen 0 en -6 punten (interval sind begin dit jaar).