Naar ideaal duaal leren in het hoger onderwijs - artikel

Careers 16/02/2018 9:50:52

In onze hogescholen en universiteiten lopen diverse trajecten rond duaal leren, gaande van professionele bachelors tot postgraduaat opleidingen. Siemens organiseerde een verkennend event.

Lees hieronder verder   
Verwant

Agoria ontwerpt ’digital skills passport’

Start it @KBC en Jobat.be sluiten partnershap

Programma Navingo Career Event is compleet

Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

Dave Engel wordt Business Development Manager bij Phi Data

Hein Dirix: nieuwe baas bij Spie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in industrial installations

Pilz Zonhoven

dinsdag 4 juni 2019

Ceci n'est pas un congres

Brussels Expo

dinsdag 4 juni 2019

Overzicht van HL7/IHE/DICOM

BluePoint Brussels (Agoria Academy)

dinsdag 4 juni 2019

Energie Platform Vlaanderen

Antwerp Expo

dinsdag 4 juni 2019

Safety Validation Training

Pilz Zonhoven

woensdag 5 juni 2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

Locatie in Rotterdam (NL)

donderdag 6 juni 2019

Keuze van de redactie

(23/5) Endress+Hauser kende sterke groei in 2018 - advertorial

(22/5) BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)

(20/5) Jobbarometer van de chemie en life sciences staat op groei

(20/5) Elia installeerde met succes eerste stopcontact op zee (+video)

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Om een beter zicht te krijgen op de verschillende initiatieven werd onlangs met alle stakeholders een verkennend event rond ‘Duaal leren in het hoger onderwijs’ georganiseerd bij Siemens in Huizingen. Gastheer was Eddy Nelis, Vice-President van Siemens Belux. (*)

Duaal leren kan in Vlaanderen op vier onderwijsniveaus: secundair onderwijs, volwassenenonderwijs, dagopleidingen (via SYNTRA, sectorale opleidingen, enz. …) en duaal leren in het Hoger Onderwijs.

“Digitaliserings- en robotiseringsgolven doen ons nadenken over de veranderingen die steeds sneller op ons afkomen”, aldus An Katrien Sodermans, verantwoordelijke van het Kenniscentrum SYNTRA Vlaanderen, die duaal leren in de maatschappelijke context situeerde.

“Transversale vaardigheden zoals creatief en probleemoplossend denken, worden steeds belangrijker. Duaal leren is een andere manier van leren, waarbij het individu zeer centraal staat, en onderwijs op maat wordt aangeboden. Als het op levenslang leren aankomt, scoort Vlaanderen 7 %, terwijl het Europese gemiddelde 11 % bedraagt. Zwitserland en Denemarken scoren rond de 30 %.”

Good practices
In Europa ligt de bakermat van het duaal leren in Duitsland waar het systeem in alle opleidingsniveaus zit ingebakken. Minder bekend is het systeem van de apprenticeships in het Verenigd Koninkrijk dat enkele jaren geleden werd gelanceerd om de gap tussen opleiding en arbeidsmarkt te dichten.

“Typerend voor dit Britse systeem is de sterke betrokkenheid van het bedrijfsleven. De ‘apprentice-standard’ (wat moet je kunnen om een bepaald beroep uit te oefenen?) wordt ontwikkeld door representatieve bedrijven uit de sector, en moet worden goedgekeurd door het Institute for Apprenticeships.

Als financieringsmodel geldt het apprenticeship Levy, een fonds waarin de sectorbedrijven een bijdrage betalen in functie van hun aantal werknemers. De middelen uit dit fonds gaan terug naar de bedrijven, niet naar de opleidingsinstellingen.

Er is een digitaal platform waarop zowel het bedrijf, de opleidingsinstelling als de student terecht kunnen. Een bedrijf kan zelf op zoek gaan naar de gepaste school voor zijn apprentice, een school kan op zoek gaan naar een bedrijf, een student kan de vacature databank consulteren…”, aldus Sodermans.

Breakout sessies
Middels breakout sessies werden op het event rond duaal leren vijf initiatieven voorgesteld: Vives – Voka West-Vlaanderen (professionele bachelor elektromechanica), HoGent-Siemens (professionele bachelor elektromechanica), de vijf Vlaamse universiteiten (postgraduaat innoverend ondernemen voor ingenieurs), het Avogadro-project (professionele bachelor chemie) en de Franse Gemeenschap-Agoria (Masters en alternance: Gestion de la production, Services généraux – Facility Management, Business Analyst).

Continuïteit inbouwen
Wij woonden de eerste sessie bij met Vives – Voka West-Vlaanderen rond de professionele bachelor elektromechanica en focussen op één van de 35 deelnemende bedrijven, namelijk Daikin Europe.

“Bedoeling is binnen het bedrijf een opleidingscentrum rond duaal leren uit te bouwen. Intern werden twee soorten ‘vacatures’ uitgewerkt: voor leerlingen afgestudeerd in het TSO enerzijds, en voor leerlingen met een laagdrempelige opleiding met nood aan organisatorische skills anderzijds. Samen met andere West-Vlaamse bedrijven namen we deel aan de speeddating, georganiseerd door Vives”, zei Peter Benoot, Maintenance Manager Daikin Europe.

“Voorwaarde van onze kant was dat er continuïteit in het traject zou ingebouwd worden. In het tweede jaar zullen de projecten die Vives aanbiedt, binnen Daikin Europe als projecten worden aangeboden. Beide opleidingen zullen over een periode van 12 weken lopen.”

Maintenance-gerelateerd
Naar aanleiding van een recente investering in een mechanische pers zal één student professionele bachelor elektromechanica een Failure Road Executive Analysis (FREA) maken. “De installatie wordt aan een volledige breakdown (elektronica, elektriciteit, software…) onderworpen. Bedoeling is dat de student een analyse maakt van wat er precies fout kan gaan en hoe dit optimaal kan opgelost worden. Kan het probleem in de toekomst voorkomen worden door middel van preventief, of eventueel predictief onderhoud, enz. …?”, aldus Benoot.Een tweede project houdt verband met de maandelijkse controle van alle tooling binnen de productiefaciliteiten van Daikin Europe. “In het kader van torque-controle werd recent een geavanceerd meettoestel op maat aangekocht. Hiermee kunnen allerlei data en controlerapporten worden gegenereerd.

Bedoeling is dat de student in kwestie enkele malen de bestaande controles meevolgt, en deze vervolgens in een overzichtelijke structuur giet, en bijstuurt waar nodig. Op die manier willen we de verschillende deelaspecten in de onderhoudscyclus (engineering, productie, kwaliteit en onderhoud) optimaal met mekaar connecteren”, besluit Benoot. <<
Door Philip Declercq

(*) Aan het initiatief verleenden het Agentschap voor Ondernemersvorming (SYNTRA Vlaanderen), het Vlaams netwerk van ondernemingen Voka, essenscia Vlaanderen, de federatie van de chemie en life sciences, en technologiefederatie Agoria Vlaanderen hun medewerking, evenals het Europees Sociaal Fonds.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nabeschouwing Hannover Messe - artikel

Het was één groot technologiefeest. Meer dan 215.000 bezoekers namen bij 6.500 exposanten de pols en focusten op artificiële intelligentie, robotica, 5G, Industrie 4.0, energie-transitie, …

BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)

De komende weken printen BAM Infra en Weber Beamix bijna 100 onderdelen van de brug die als een legpuzzel in elkaar passen, compleet met uitsparingen om het beton te kunnen spannen.

AP Hogeschool lanceert duaal leren op bachelor niveau

AP Hogeschool pakt als eerste uit met een volwaardige bacheloropleiding werkplekleren en studeren. In het secundair onderwijs bestaat duaal leren al een tijdje met zo’n 1.026 leerlingen.

Ontwikkeling duurzamer asfalt met ’verjongingsmiddelen’

Afgefreesd asfalt wordt opnieuw in de productiecyclus van asfalt gebracht als granulaat. Een verjongingsmiddel zorgt er voor dat dit oude bitumen duurzamer gedrag vertoont bij recycling.

Lancering Interreg project voor opschaling 5G warmtenetten in Europa

Het project D2Grids zet vijf pilootsites op met 5G warmtenetten in Parijs-Saclay, de Duitse plaats Bochum, de Nederlandse stad Brunssum en de Engelse steden Glasgow en Nottingham.

Start it @KBC en Jobat.be sluiten partnershap

Accelerator Start it @KBC en jobplatform Jobat.be hebben besloten om de krachten te bundelen. De komende zes maanden moeten bijna 1.000 extra vacatures ingevuld worden.

Gentse ML6 opent ook kantoor in Berlijn

Met de opening van dit kantoor zet de Gentse scale-up ML6 een volgende stap om in Europa uit te groeien tot een referentie op het gebied van AI en machine learning.

Nieuwe STM32MP1 MPU-serie krijgt systeem­geheugen­oplossing - techniek

Rutronik, distributeur van elektronische componenten, kondigt een systeem­geheugen­oplossing aan voor de onlangs geïntroduceerde STM32MP1 multicore micro­processor­serie.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners