Zensor instrumenteert Nederlands gerecycleerd fietspad

In het Nederlandse Zwolle werd onlangs het allereerste fietspad van het type PlasticRoad officieel geopend. Zensor plaatste sensoren waarmee dit gerecycleerd fietspad gemonitord kan worden.

Trefwoorden: #fietspad, #infrastuctuur, #instrumentatie, #KWS, #PlasticRoad, #recyclage, #sensoren, #Zensor

Lees verder

Techniek

( Foto: Zensor )

ENGINEERINGNET.BE - De aanpak van deze weg zal een revolutie betekenen voor onze ruimtelijke ordening. Het meest opvallend is natuurlijk dat de weg zelf opgebouwd is uit gerecycleerd plastic.

Een nieuw concept, bedacht door Anne Koudstaal en Simon Jorritsma van KWS en gebouwd samen met Wavin en Total, bestaat uit een reeks van identieke elementen die in serie geplaatst worden om een wegdek over een grote lengte te vormen.

Deze weg, gemaakt uit polymeer, is veel lichter dan de klassieke materialen zoals beton, asfalt… Hierdoor zijn veel minder voorbereidingswerken en stabiliserend materiaal nodig. Ook de aanleg kan veel sneller verlopen, met dus veel minder hinder voor de weggebruiker en omwonenden bij toekomstige infra projecten.

Naast het lagere gewicht zijn de elementen hol, waardoor nuts- en andere leidingen en kabels makkelijk over de lengte van de weg geïnstalleerd kunnen worden met beperkte inspanning en met minimale kans op schade.

Startup Zensor instrumenteerde een vak in dit nieuwe fietspad volledig. Zij installeerden een breed scala aan sensoren diede vervorming, stabiliteit, waterhuishouding en veroudering van het wegdeel opvolgen.

Door de continu opvolging met slimme data-analyse heb je een continu beeld over de gezondheidstoestand van de weg en wordt het risico gekoppeld aan deze vernieuwende aanpak tot een minimum beperkt.

De verzamelde gegevens en kennis zullen later gebruikt worden om een echte ‘slimme weg’ op te maken. Op deze manier komt een echte conditie-gebaseerde onderhoudsaanpak voor infrastructuur weer een stapje dichterbij.

Dit vormt een belangrijke schakel in een proces om drama’s zoals het instorten van het Morandi viaduct in Genua te voorkomen.