Ontwikkelingen in staalnamesystemen - artikel

Plant & Factory 29/10/2018 14:54:05

In de petrochemie lag de staalname vroeger bij de mechanische jongens. Moest er ergens een staal genomen worden, dan openden zij een kraantje op de leiding. Soms kwam het op de foute plek. Z

Lees hieronder verder   
Verwant

Chemiesector lanceert reuzegroot computergame over tabel van Mendelejev

Overname ACP door Air Products definitief afgerond

Sectorfederatie essenscia vierde 100 jarig bestaan

Chemiesector plant verdubbeling spoorvervoer tegen 2030

I2PCC-project brengt cleantech­bedrijven in contact met China

Sabic produceert gecertificeerde circulaire polymeren

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/3) Siemens en Odisee leiden techniekers Volvo Cars op

(18/3) Stoomnet ECLUSE in Antwerpse haven officieel geopend

(14/3) 3D geprint poreus mes snijdt onder druk

(13/3) Fysici blijven hoopvol over nieuwe Japanse superversneller

(12/3) Primeur: langste composiet-bruggen komen in Brugge

(12/3) Uniek nanomateriaal heeft brede waaier aan duurzame toepassingen

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Ze wisten niet precies hoe het lab zijn monsters wou. Er werd op een niet-representatieve en vaak onveilige manier een monster getapt in een emmertje van een halve liter tot een liter… Vandaag is dat wel wat anders.

“Vandaag trekken deskundigen hun monster op een representatieve manier en het gebeurt op een milieutechnisch verantwoorde en veilige manier. Procestechnologen sturen steeds meer het gebeuren.” Aan het woord is Jan Beumers (67) die wereldwijd actief is geweest als ‘analyser engineer’ in de petrochemie. Hij werkte 42 jaar voor Shell en na zijn pensionering deed hij er nog zeven jaar bovenop.

Tegelijk werden stoffen en matrixen in de petrochemie steeds complexer en breidde het actieveld van de monstertechniek zich fors uit, richting milieu-emissies en waterbeheer. De industrie ontwikkelde ‘goede praktijken’ en wereldwijd aanvaarde standaarden,… waarop grote petrochemische bedrijven weliswaar hun afwijkingen of aanvullingen beschrijven.

“Ieder bepaalt voor zich nog steeds hoe een staalname apparaat of systeem eruit moet zien. Dat maakt het voor ons uitdagend”, zegt André Van Roon (54), directeur/eigenaar van Mechatest Sampling Solutions in het Nederlandse Nootdorp. “Veelal wordt RVS-316 gebruikt voor installaties maar vanwege corrosieve monsters en het ontstaan van pitcorrosie (op de buitenkant) kan dat een reden zijn om voor het duurdere incoloy of het nog veel duurdere Hastelloy te kiezen. Materiaalkennis en het bestuderen van de NACE-standaard kan voorkomen dat systemen onnodig duurder gemaakt worden.”

Afwijkingen in het staalnamesysteem komen doorgaans nog steeds van de mechanische jongens, de werktuigkundigen, die bepalen waar en hoe de monsters genomen kunnen worden. “Er is niet zozeer een machtsstrijd met het lab maar kruisbestuiving is er evenmin. Steeds vaker merk je nu dat de instrumentatiejongens meedenken met de mechanische afdeling. Er is meer onderricht, meer openheid en informatie”, aldus Jan Beumers. Iedereen wordt wat wijzer.

Mensenwerk
Wat, waar en hoe een meting moet kunnen, hangt uiteraard van het productieproces af. Hoe snel treedt een verandering in het proces op? Wat als de zuurstofcontent in een gasstroom oploopt? “Dan volgt de explosie misschien vlugger dan je het resultaat van de analyser uitleest. Het laat zich niet allemaal in standaarden bevatten.”

Er wordt nog nieuw gebouwd in de petrochemie maar instrumentalisten moeten het in Europa vooral hebben van ombouw van bestaande plants. “Om niks stil te hoeven leggen, gaat men soms een analyseapparaat aan bestaande flensen of leidingen hangen. Noodgedwongen worden dan verkeerde keuzes gemaakt.” Beumers wijst er op dat analysemetingprojecten soms wel één miljoen euro kunnen kosten “voor één meting”.

Het is moeilijk mensen met de juiste, multidisciplinaire achtergrond te vinden, ervaart Van Roon. Hij merkt dat engineeringbedrijven soms verouderde specificaties gebruiken of klakkeloos aannames overnemen. Verkeerde keuzes maken, zorgt voor grote tijdvertragingen. Meetfouten maken meetresultaten van een peperdure analyser installatie onbruikbaar. Vaak worden installaties onnodig duur door overdimensionering. Installaties worden ontworpen om 25 jaar betrouwbaar te werken en moeten bestand zijn tegen specifieke stoffen.” Beumers beaamt: “Als de plant blind vaart op een engineeringbureau gebeuren er fouten.” “De toegevoegde waarde zit vooral aan het begin van elk project”, geeft Van Roon aan.

“Je moet met de verschillende disciplines rond de tafel zitten. Het lab weet bijvoorbeeld precies in welk soort vaatje het zijn monster geleverd wil krijgen. En hoe groot dat moet zijn. Gebeurt dat in een ander, dan moet er overgeheveld worden, waardoor er fouten gemaakt kunnen worden. Veel engineeringbureaus hebben wel een instrumentatie ingenieur maar analysetechniek is zo specifiek dat ze ook een analyser specialist nodig hebben om met het lab te communiceren.” 

Trends
“Ik kom nog steeds bij bedrijven die op een open en manuele manier monsters nemen. Ook bij de groten in heel oude fabrieken”, zegt Beumers. Veiligheid en regelgeving dwingen om het beter te doen. Mechatest droeg zijn steentje bij. “Gevaarlijke monsters (denk aan H2S houdende) tapte men vroeger met de wind in de rug”, zegt Van Roon.

Mechatest pakte een kwarteeuw geleden uit met een instrumentatieafsluiter met een veerretourhendel. “Zodra de operator de hendel loslaat, bijvoorbeeld bij bedwelming, sluit die automatisch door de veerwerking.” Vandaag is het de trend om monsters te nemen op een emissievrije, gesloten manier.

Tapte men vroeger een liter of een halve liter voor een monster, dan is er nu een trend om kleinere volumes af te nemen waardoor er minder afval ontstaat. Veel producten -in de chemie- zijn bovendien peperduur. Mechatest ontwikkelde een miniatuursampler waarmee een twee ml flesje wordt gevuld. “Dat is een standaardmaat voor vials in de gaschromatografie en autosamplers. Je hoeft niks meer over te hevelen.”

Instrumentatieleveranciers stapten ondertussen over van conventionele afsluiters en componenten naar een modulair, geminiaturiseerd standaardplatform, beter bekend als het NeSSI-platform. “NeSSI ging zo’n tien jaar geleden van start en zit nu in een derde fase waarbij steeds meer geavanceerde componenten kunnen worden ingezet, zoals pH- en geleidbaarheidssensoren, schakelkleppen, flowmeters en IR-sensoren, waarna software de compositie van het monster bepaalt aan de hand van modellen.

NeSSI wordt vooral toegepast in ‘nieuwe’ fabrieken en installaties waar plaats- en kostenbesparing mogelijk is dankzij miniaturisering. Mechatest ontwikkelde een staalnamesysteem dat op het NeSSI-platform past. Een unicum. “Het is je nek uitsteken”, zegt Van Roon die daarmee een signaal geeft dat het bedrijf snel kan schakelen. “We hebben er maar een paar van verkocht maar je laat wel je gezicht zien.”

Track & tracing is cruciaal in de keten van ‘tap naar lab’. “Op onze RVS samplecilinders zetten we een QR-code, die met een explosieveilige smartphone gescand kan worden. De code bevat gegevens van het samplepunt en een timestamp voor de operator,… Met de Mechatest Mobile App is een waterdicht traject op te zetten en zijn de data te linken met grote datasystemen.”

Marktontwikkelingen
“De petrochemie blijft al bij al een vrij conventionele sector”, zegt Beumers. Alleen wanneer het ‘moet’ worden gevestigde technologieën ter discussie gesteld. Dan pas worden alternatieve technologieën gezocht omdat het kleiner moet, lichter en compacter. Een probleem dat de instrumentenbouwer vandaag verontrust, is de toelevering van componenten.

“Naast het feit dat toeleveranciers minder voorraad houden, blijkt de productie nu vooral opgeslokt te worden door de chipsector in Azië. Instrumentalisten hier zijn dan te klein om echt te wegen”, ervaart Van Roon. Als kleine leverancier opboksen tegen de groteren is eveneens een uitdaging. “Om kans te maken op grotere projecten moet je al eens op B-merken afsluiters en fittingen overstappen.”

De Amerikaanse A-merk marktleider hanteert in Europa naar verluidt zo’n 20% hogere prijzen dan op zijn lokale markt. “Als producent van samengestelde systemen zet ons dat op achterstand. Creativiteit is dan een sleutelwoord. Steeds meer bedrijven zetten ondertussen ook voor andere componentenleveranciers (afsluiters, koppelingen en fittingen, koelers, filters) de deur open.” <<
Door Luc De Smet

Kadertekst
Mechatest is actief sinds 1991. Eerst als fijnmechanisch bedrijf. Later met speciaalproducten voor de petrochemische industrie vooral. Het maakte de omslag naar instrumentatie, paneelbouw en specialiseert in sample- en conditioneringssystemen. Nu wil Van Roon internationaal verder doorbreken als monsternamespecialist.

Het bedrijf, dat tien mensen telt, maakt 40% van de omzet in export (waarvan de helft in België en Duitsland). De focus ligt op het Midden-Oosten. De uitdaging: daar op de leverancierslijst van petrochemische bedrijven komen. “Stap voor stap”, leerde Van Roon. “We bedienen inmiddels wel 24 landen.” <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Communicatie tussen bedrijven en overheid moet efficiënter en digitaal

De communicatie tussen bedrijven en overheidsdiensten in de lucht- en zeehavens verloopt ongestructureerd en weinig efficiënt. Daarom start VIL het project ‘Digital Gateway 2 Government’.

Sarah Hachi-Duchêne wordt Country Manager België bij Colt

Colt ambieert koploper te worden in de Benelux en Frankrijk door klanten bij te staan in hun digitale transformatie met flexibele, on-demand en high-bandwidth netwerkoplossingen.

Volg lastechnische robotopleiding met internationaal diploma - uitnodiging

Een lacune in het hele robotiserings- en automatisatiegegeven is een degelijke opleiding tot ‘robotlasser’ of met andere woorden personeel dat een grondige kennis heeft.

Deloitte publiceert Tech Trends-rapport 2019 - column

Deloitte publiceerde zijn tiende jaarlijkse rapport over technologische trends, genaamd “Tech Trends 2019: Beyond the digital frontier.” AI en cloud computing sturen activiteiten aan.

3D geprint poreus mes snijdt onder druk

De Nederlandse expert op het gebied van 3D metaal printen, K3D uit Terborg liet op RapidPro in Veldhoven een 3D geprint mes met poreus lemmer zien die verbonden was met een persluchtslang.

TU Delft gaat experimenteren met autonoom varen

Het nieuwe Researchlab Autonomous Shipping biedt een natuurlijke buitenruimte voor experimenten met autonoom varen, die gekoppeld zijn aan ander water- en wegverkeer.

Elektronica/ICT-studenten lanceren “lithografie 2.0”

Vijf studenten Elektronica-ICT van Hogeschool PXL ontwikkelden de LithoCase. Dit is een lichtgevende fotokader met 3D-reliëf, waarmee de kleinste details in foto’s worden naar boven gehaald.

KU Leuven start nieuwe leerstoel Kustwaterbouw en grondmechanica

De Haven van Zeebrugge en vijf bedrijven, waaronder Jan De Nul Group, investeren samen in onderzoek en onderwijs binnen kustwaterbouw en grondmechanica aan KU Leuven Campus Brugge.

Passen digitalisering en brownfield-faciliteiten bij elkaar

De huidige automatiseringssystemen verminderen ongeplande downtime door bewaking van de systeemstatus en via conditiebewaking of voorspellend onderhoud. Maar wat met brownfield-installaties met legacy-apparatuur? Kunnen deze geïntegreerd worden en aan de eisen van de moderne productie voldoen? >>

Partners