Multi-energiemarktmodellen belangrijk voor energietransitie

Tijdens de 2e editie van het congres IEEE Smart Grids for Smart Cities zal een praktische en mathematische formulering voor een multi-energie day ahead marktmodel voorgesteld worden.

Trefwoorden: #congres, #elektriciteit, #EnergyVille, #gas, #IEEE Smart Grids for Smart Cities, #multi-energiesystemen, #smart city, #smart grid, #warmte

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Op het Thor Park zal deze week de 2e editie van het internationaal congres IEEE Smart Grids for Smart Cities (SG4SC) plaatsvinden.

Tijdens dit congres zal EnergyVille, de onderzoekssamenwerking tussen KU Leuven, VITO, imec en UHasselt, de praktische en mathematische formulering voor een multi-energie day ahead marktmodel voorstellen. Dit marktmodel wordt momenteel conceptueel getest op Thor Park.

Een belangrijke uitdaging die aangehaald zal worden tijdens de IEEE conferentie is het garanderen van een gebalanceerde energiebevoorradingszekerheid. Een niet te onderschatten rol is daarbij weggelegd voor multi-energiesystemen.

In multi-energiesystemen worden verschillende energiedragers (gas, elektriciteit en warmte) tegelijkertijd ter beschikking gesteld en interactie onderling bevorderd, zodat gebruikers bijvoorbeeld op de meest groene of op de goedkoopste manier hun woning kunnen verwarmen, of bedrijven groene stroom en groene warmte beter kunnen benutten in industriële processen.

Geert Deconinck, professor bij KU Leuven/ EnergyVille: “Een systeemaanpak kan de uitstoot van broeikasgassen doen verminderen. Door de wisselwerking tussen de verschillende energiebronnen verhoogt de flexibiliteit in het energiesysteem en kunnen hernieuwbare energiebronnen nog beter ingezet worden.

Bovendien zorgt de wisselwerking ook dat het primaire energiegebruik van fossiele brandstoffen sterk vermindert, overschotten of restwarmte kunnen namelijk veel beter benut worden of omgezet worden in een andere energievorm.”

Ook de betrouwbaarheid en de energiebevoorradingszekerheid van het energiesysteem stijgt met een multi-energiesysteemaanpak. Door de combinatie van verschillende energiebronnen kunnen deze als buffer voor elkaar fungeren.


(figuur: energyVille)