Techniekacademie bereikt steeds meer leerlingen met STEM-interesse

De Techniekacademie wordt al sinds 2013 georganiseerd en sinds september wordt dit project ook gesteund door Logi-technic uit Wevelgem, dat hiervoor 17 techniekmentoren afvaardigt.

Trefwoorden: #Logi-technic, #opleiding, #Rik Hostyn, #Sarah Craeymeersch, #STEM, #techniek, #Techniekacademie, #wetenschap

Lees verder

Opleiding

( Foto: Logi-technic )

ENGINEERINGNET.BE - Rik Hostyn, weten­schaps­commu­nicator aan de VIVES-hogeschool, is al sinds 2013 de bezieler van de Techniekacademie.

Er worden telkens twaalf sessies van twee uur georganieerd, waarin deelnemende kinderen uit het 5e en 6e leerjaar tijdens een werkjaar zes technische projecten realiseren. De groepen worden telkens begeleid door twee techniekmentoren.

Hostyn: “We proberen met die concrete projecten de kinderen met zo veel mogelijk technische deelgebieden in contact te brengen: hout, mechanica, elektriciteit, elektronica, programmeren, chemie en bouw. Altijd vanuit de STEM-gedachte (wetenschappen, techniek, engineering en toegepaste wiskunde) en op basis van onderzoekend en probleemoplossend leren.”

In de 79 deelnemende gemeenten worden nu 4.000 kinderen bereikt, onder wie opmerkelijk veel meisjes; zij maken 20% van de deelnemers uit. 2.760 kinderen leven zich uit in een Techniekacademie, en zowat 1.300 kinderen trekken naar de Junior Techniekacademie, een nieuwe tak binnen de werking voor kinderen uit het 3e en 4e leerjaar.

Hett bedrijfsleven is een onmisbare partner in dit verhaal. Financiële steun van partnerbedrijven is onontbeerlijk, maar zij zijn zelf ook vragende partij voor dergelijke initiatieven. Bedrijven kunnen ook steunen door het organiseren van bedrijfsbezoeken voor de kinderen. Daarnaast zien ook de sectororganisaties zien de meerwaarde in van de Techniekacademie en komen steeds meer met financiële steun over de brug.

De Techniekacademie kan vandaag rekenen op een 250-tal techniekmonitoren, een mix van leerkrachten, zowel uit het basis- als secundair onderwijs, technici uit het werkveld én studenten.

Sinds eind september vaardigt Logi-technic, gespecialiseerd in technical outsourcing, met hoofdkantoor in Wevelgem, maar liefst 17 techniekmentoren af naar de Techniekacademie. Zij doen dit tijdens hun betaalde werkuren, wat voor het bedrijf een financiële investering en een aangepaste werkplanning inhoudt.

Sarah Craeymeersch, HR Learning & Development Manager bij Logi-technic: “We verwachten hier geen onmiddellijke return van, maar dit past binnen onze visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen en onze retentie-inspanningen.”