1 miljoen dollar voor ontwikkelen chip tegen Parkinson
Onderzoek & Wetenschap 6/12/2018 13:09:56
Het Chan Zuckerberg Initiative, het liefdadigheidsinitiatief van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en zijn echtgenote Priscilla Chan, lanceren het Neurodegeneration Challenge Network.
3D-geprint tumormodel toont interactie met immuuncellen
BlueHealth Innovation Center opent derde locatie
Protontherapie: nog geen afdoend bewijs dat het werkt
VIB toont link tussen antibioticatolerantie en -resistentie aan
Univercells introduceert baanbrekend vaccin-productieplatform
‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten
>> Meer verwant nieuwsClub Logistiek & Supply Chain Managers
Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth
van 19/09/2018 tot 30/04/2019
Facility manager: 10 aparte modules
Zwijnaarde (Gent)
van 1/10/2018 tot 27/06/2019
Kwaliteitscoördinator
SBM Kortrijk
van 9/10/2018 tot 28/05/2019
Expert in onderhoudsmanagement
Zwijnaarde (Gent)
van 11/10/2018 tot 25/04/2019
Club Productiemanagers
Mercure Hotel Roeselare
van 17/10/2018 tot 4/09/2019
Club Continu Verbeteren
Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth
van 22/10/2018 tot 11/09/2019
Scan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.
(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden
(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones
(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn
(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België
(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen
(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe netwerk verenigt experimentele wetenschappers uit diverse biomedische onderzoeksgebieden, experts in de computationele biologie en artsen om de onderliggende oorzaken van neurodegeneratieve aandoeningen te onderzoeken.
Een van de wetenschappelijke teams is Belgisch en wordt geleid door professor Patrik Verstreken (VIB-KU Leuven), klinisch expert professor Wim Vandenberghe (UZ Leuven) en neuro-ingenieur Dr. Dries Braeken (imec).
“Neurodegeneratieve aandoeningen als ALS en de ziekte van Alzheimer, Parkinson en Huntington, zijn ziekten die wereldwijd miljoenen mensen treffen”, zegt Katja Brose, Science Program Officer van het CZI.
“Van de meeste neurodegeneratieve aandoeningen zijn de oorzaken nog maar gedeeltelijk bekend. Ook zijn er geen doeltreffende therapieën om het merendeel ervan te genezen, te voorkomen of te behandelen.”
Het netwerk legt zich toe op neurodegeneratieve aandoeningen als een brede klasse van aandoeningen met gemeenschappelijke kenmerken en mogelijk gedeelde oplossingen.
Het Belgische team gaat een nieuwe chip creëren om de mechanismen van de ziekte van Parkinson te bestuderen. “Op een multi-elektrode-arraychip gaan we mature humane neuronale microcircuits produceren, die relevant zijn voor de ziekte van Parkinson”, aldus Braeken.
“De chip zal gebruikt worden om elektrofysiologische veranderingen te meten tussen neuronale circuits van cellen afkomstig van gezonde personen en andere afkomstig van een groot aantal patiënten met Parkinson.”
De 2D-chip is een eerste stap op weg naar een humaan-relevant 3D-model voor hersenfuncties en ziekten. Doel is om minuscule stukjes van het menselijke brein op een unieke chip te ‘printen’.
Zo krijgen wetenschappers toegang tot menselijk hersenweefsel, zowel van patiënten als van gezonde personen. Deze technologie is te gebruiken om de ziekteprogressie op te volgen en te screenen op strategieën om de problemen te corrigeren.
Dezelfde technologie is ook inzetbaar om betere modellen te maken voor de ziekte van Huntington of andere neurodegeneratieve aandoeningen. << (Lydia Heida) (foto: kjpargeter / 123RF)