Cornelia Genbrugge wint prijs met LCRP-doctoraatsstudie

In de LCRP-doctoraatsstudie van Cornelia Genbrugge, toonde zij aan dat het mogelijk is om zuurstof in de hersenen te meten tijdens een reanimatie buiten het ziekenhuis.

Trefwoorden: #Cornelia Genbrugge, #doctoraatstudie, #hersenen, #Koninklijke Academie voor klinisch wetenschappelijk onderzoek, #LCRP-doctoraatsstudie, #onderzoek, #reanimatie, #zuurstof

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Genbrugge legde die doctoraatsstudie af aan UHasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg. Hiervoor ontvangt zij de prijs van de Koninklijke Academie voor klinisch wetenschappelijk onderzoek in de geneeskunde 2018. Aan deze prijs is een geldsom van 2.500 euro verbonden.

Met 329 onderzochte patiënten in zes ziekenhuizen was haar doctoraatsonderzoek de grootste reanimatiestudie in België tot nog toe. De resultaten waren vernieuwend en potentieel levensreddend. Genbrugge rondde dit doctoraat af in 2017, maar ondertussen werden haar bevindingen al opgenomen in de laatste internationale reanimatierichtlijnen.

Genbrugge: “In mijn doctoraatsonderzoek onderzocht ik of het mogelijk was om de hoeveelheid zuurstof in de hersenen al tijdens de reanimatie te meten. Daarnaast heb ik gekeken of die zuurstofmetingen zouden kunnen voorspellen of het hart al dan niet opnieuw gaat kloppen.”

Voor dit onderzoek werd een (bestaande) techniek op basis van infraroodstralen gebruikt. Die wordt momenteel vooral tijdens operaties gebruikt. Er werd een sensor gekleefd op het voorhoofd van de patiënt, die het zuurstofgehalte in de hersenen meet.

Uit die test bleek dat het zuurstofgehalte in de hersenen van patiënten bij wie de reanimatie voor ziekenhuisopname succesvol was, sterker steeg dan het zuurstofgehalte in de hersenen van patiënten die stierven.

Daarnaast merkten de onderzoekers een grotere stijging in de zuurstofwaarden tijdens de reanimatie van patiënten die de hartstilstand hadden overleefd zonder blijvende hersenschade.

Genbrugge: “Dit resultaat toont aan dat de zuurstofhoeveelheid in de hersenen de overlevingskansen wel degelijk mee helpt voorspellen tijdens een prehospitale reanimatie.”