Jan De Nul Group bouwt onderwaterberm in Benin

In Benin is het startsein gegeven voor omvangrijke kustbeschermingswerken ter hoogte van de kustplaatjes Avlékété en Djégbadji, deel van de kuststad Ouidah.

Trefwoorden: #Benin, #dijken, #erosie, #Filip Morobé, #golven, #granietrots, #Jan De Nul, #kustlijn, #oceaan, #onderwaterberm, #sleephopperzuiger, #stenenstorter, #strand, #toerisme

Lees verder

Techniek

( Foto: Jan De Nul Group )

ENGINEERINGNET.BE - Begin 2018 koos het Ministerie van Welzijn en Leefomgeving van Benin voor het concept van Jan De Nul Group. Hierbij wordt voor de kust een onderwaterberm aangelegd, die de kustlijn moet beschermen tegen de werking van de zee.

“Onze ingenieurs hebben het afgelopen jaar de nodige studies uitgevoerd en aan de hand van modeltesten aangetoond dat dit concept duurzaam is én werkt. We zijn dan ook fier dat we ons concept op deze schaal in Benin kunnen realiseren en hopen hiermee ook andere kwetsbare kusten in Afrika en elders in de wereld te kunnen helpen,” zegt Filip Morobé, Area Director Africa bij Jan De Nul Group.

De kust van Benin is sterk onderhevig aan erosie door haar ligging aan de Atlantische Oceaan. Het verdwijnen van de stranden wordt nog versterkt door de bouw van verharde dijken. Hierdoor kan het kusttoerisme zich niet ontplooien. De regering van Benin zet nu extra in op bescherming van de kust.

De onderwaterberm komt op ongeveer 150 meter voor de kust te liggen. Dit zorgt ervoor dat de kracht van de golven van de Atlantische Oceaan gebroken wordt nog voor ze de kust bereiken. Tussen de berm en de kust ontstaat een golfluw klimaat.

De impact op de stranden zal hierdoor aanzienlijk verlagen, waardoor het zand zich minder zal verplaatsen en de erosie zal afnemen. Doordat de berm onder water ligt, wordt het zicht op de horizon niet verstoord.

De werken gingen in februari 2018 van start met de aanvoer van granietrots uit binnenlandse en buitenlandse steengroeves. Een zijdelingse stenenstorter is onlangs begonnen met steenstortactiviteiten ter hoogte van Avlékété over een afstand van twee kilometer. Daarna volgen nog twee steenstortcampagnes, telkens over een afstand van twee kilometer, een nabij Avlékété en een andere nabij Djégbadji.

Na de bouw van de onderwaterberm, gaan sleephopperzuigers de aangetaste stranden aanvullen met nieuw, gebaggerd zand. De werken lopen tot 2021.