Drones ingezet voor aanmaak 3D-animaties

ETH Zürich en TU Delft hebben een systeem ontwikkeld met drones die de beweging van de acteur vanuit twee hoeken opnemen, wat de normaal benodigde hoeveelheid camerawerk vermindert.

Trefwoorden: #3D, #analyse, #animaties, #anticiperen, #beweging, #camera, #diodes, #drones, #ETH Zürich, #film, #hardlopen, #infrarood, #sport, #Tobias Nägeli, #TU Delft

Lees verder

research

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - “Het is zeer tijdrovend om personages er realistisch uit te laten zien in een animatiefilm”, aldus Tobias Nägeli van de ETH Zürich.

“Wanneer je wilt dat een personage er natuurlijk uitziet, moet je eerst een acteur filmen die de bewegingen uitvoert. Vervolgens bouw je het animatiepersonage daar omheen.”

Om de bewegingen van de acteur in een 3D-animatie te reconstrueren, moeten ze normaal met ten minste twee camera’s tegelijkertijd zijn opgenomen. Vooral scènes met beweging in een grote ruimte zorgen voor veel technische inspanningen: twee camera’s moeten steeds de hele scène kunnen overzien.

Dat betekent dat er vele camera’s op verschillende plaatsen geïnstalleerd moeten zijn, waarvan er maar een paar tegelijk zijn te gebruiken. Of dat er andere lastige constructies nodig zijn.

Deze gecompliceerde techniek is binnenkort misschien achterhaald. ETH Zürich en TU Delft hebben een systeem ontwikkeld dat bestaat uit een laptop en twee standaard drones.

De drones volgen de beweging van de acteur en passen hun positie automatisch zodanig aan dat de acteur altijd vanuit twee hoeken wordt opgenomen. Dit vermindert de hoeveelheid camerawerk. Het systeem anticipeert op de bewegingen van de acteur en berekent waar de drones moeten vliegen om de acteur in beeld te houden.

Bij wijze van markers worden infrarode diodes aan de gewrichten van de acteur bevestigd. De drones registreren alleen het licht van de markers, waaruit het vervolgens de lichaamspositie en bewegingsrichting bepaalt.

“Wat ons demosysteem zo uniek maakt, is dat het ook plotselinge en snelle bewegingen op een betrouwbare manier kan registreren”, stelt Nägeli.

De techniek is ook interessant voor de analyse van sportbewegingen. Tot nu toe was het bijvoorbeeld onmogelijk om een volledige bewegingsanalyse uit te voeren voor hardlopers, omdat dat veel te complex is.

Met het nieuwe systeem is het heel gemakkelijk om te onderzoeken hoe de bewegingspatronen van een hardloper in een bepaalde periode veranderen.


Video: