REBO bouwt 58 offshore windturbines voor offshore windpark SeaMade

In 2020 zullen de REBO-locaties in de haven van Oostende worden gebruikt voor de bouw en verplaatsing van de masten, gondels en wieken voor het SeaMade-windpark.

Trefwoorden: #CO2-uitstoot, #Elia, #Emmanuel Timmermans, #haven, #Marine Spatial Plan, #Mermaid, #Noordzee, #Northwester II, #offshore, #Oostende, #REBO, #Rentel, #SeaMade, #Seastar, #Siemens, #windpark, #windturbines

Lees verder

Techniek

( Foto: REBO )

ENGINEERINGNET.BE - Siemens Gamesa Renewable Energy heeft onlangs aan REBO deze opdracht gegund. SeaMade is verantwoordelijk voor de gelijktijdige ontwikkeling van de offshore windmolenparken Mermaid en Seastar.

"SeaMade heeft een jaar lang een concessie om onze sites te gebruiken", zegt Emmanuel Timmermans. Oostende is de enige haven in de zuidelijke Noordzee die dergelijke infrastructuur heeft opgebouwd, omdat er hier permanente activiteit is.

Het Rentel-project is zojuist afgerond, de basis voor het Northwester II-windmolenpark in Oostende zal in 2019 worden geïnstalleerd en voor 2020 is er nu een overeenkomst met SeaMade.

De 58 Siemens Gamesa Renewable Energy windturbines hebben een totale capaciteit van 487 MW en bevinden zich op ongeveer 40 en 50 kilometer uit de Belgische kust. Ze zullen via het contactpunt van Elia met het land verbonden zijn.

De windturbines hebben een ashoogte van 109 meter en een rotordiameter van 167 meter. Dit is even breed als de spanwijdte van twee Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld.

Met hun piekhoogte van 193 meter zijn dit de grootste windturbines die tot nu toe in de Belgische Noordzee zijn geïnstalleerd. Het levert genoeg energie op voor 485.000 huishoudens. Dit vermindert jaarlijks de CO2-uitstoot met ruim 500.000 ton.

Voorlopig is SeaMade het laatste windpark dat voor de Belgische kust wordt gebouwd. Het onlangs goedgekeurde nieuwe Marine Spatial Plan 2020-2026 biedt extra ruimte voor hernieuwbare energie op de Noordzee. Naast de bestaande 225 km²-zone komt er nog een extra 281 km²-zone.

De nieuwe windparken zorgen ervoor dat REBO het onderhoud kan gaan verrichten van 100 windturbines, en de operationele kant van de parken regelt. Dit levert werk op voor 500 mensen in de haven van Oostende.