• 20/12/2018

Digitalisering, veiligheid en automatisatie

Belgische banken investeren momenteel 1 tot 2% van hun omzet in R&D. Ayming Belgium heeft een toename van het aantal innovatie­projecten bij zijn klanten in de sector vastgesteld.

Trefwoorden: #automatisatie, #Ayming, #Digitalisering, #veiligheid

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Banken transformeren hun bedrijfsmodellen radicaal om de uitdagingen van de digitale revolutie het hoofd te bieden.

Geconfronteerd met de concurrentie van Gafa technologiereuzen Google, Apple, Facebook en Amazon die op de financiele dienstenmarkt op de loer liggen, is de aanpassingstijd voor hen gevaarlijk verkort.

Volgens gegevens verzameld door de Belgische Federatie van de Financiele Sector Febelfin wordt momenteel 1 tot 2% van de omzet van de in Belgie gevestigde banken geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling.

Ayming Belgium, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in het verbeteren van de operationele prestaties, heeft een toename van het aantal innovatieprojecten bij zijn klanten in de sector vastgesteld.

Het ontwerpen van online financiele diensten, het integreren van Fintech-oplossingen, het verbeteren van de klantervaring met Big Data, het ontwikkelen van kwantitatieve risicomanagementmodellen, het consolideren van gegevensstromen met de Blockchain, geautomatiseerde tools voor portefeuillebeheer, het optimaliseren van gegevensanalyse via Machine Learning.... : de uitdagingen zijn waarschijnlijk nog nooit zo talrijk geweest.

De hele financiele sector staat echt onder druk, zegt Nadege Bonny, Innovation Performance Manager bij Ayming Belgium. Enerzijds zijn de verwachtingen van de klanten drastisch aan het veranderen, zoals blijkt uit de 4,5 miljoen abonnementen op Mobile Banking-toepassingen in 2017 in het hele land. Anderzijds wordt de financiele regelgeving steeds complexer.

De tijd die wordt besteed aan onderzoek opwaarderen

In deze wedloop naar innovatie vergeten financiele instellingen en verzekeringsmaatschappijen soms de tijd die wordt besteed aan R&D te waarderen.

Veel onderzoeksactiviteiten kunnen echter baat hebben bij innovatiesubsidies: de ontwikkeling van mobiele toepassingen, het gebruik van gegevens voor prognosedoeleinden of oplossingen om bijvoorbeeld cyberfraude te bestrijden.

Het is belangrijk om de werknemers die betrokken zijn bij deze innovatieve projecten correct te identificeren en, in het geval van software, om de inkomsten die in aanmerking komen voor de aftrek van innovatie-inkomsten te beoordelen. Vandaar het belang van professionele ondersteuning, zegt Nadege Bonny.

Daarnaast kunnen sommige werknemers ook profiteren van gedeeltelijke vrijstellingen van de betaling van de bedrijfsvoorheffing op inkomsten uit arbeid. Ter herinnering: ondernemingen die R&D-programmas uitvoeren en in dit verband onderzoekers in dienst hebben die in bepaalde mate in dienst zijn, kunnen onder bepaalde voorwaarden 80% van de bedrijfsvoorheffing die normaal gesproken aan de Staat verschuldigd is, voor hun eigen wetenschappelijke onderzoeksprojecten bestemmen.

Dit regime is met name van toepassing op werknemers die betrokken zijn bij het ontwerp van compliance-gerelateerde toepassingen Regtech in technologisch jargon of de ontwikkeling van geautomatiseerde processen zoals het creeren van robotadviseurs die in staat zijn om de beleggingsportefeuilles van klanten aan te passen en tegelijkertijd de risicos te beperken.

Met de klanten die wij ondersteunen, opwaarderen wij gemiddeld 18 innovatieve IT- en automatiseringsprojecten, wat resulteert in een kostenbesparing van gemiddeld ongeveer 65.900 euro per jaar.


Ayming is een internationale business performance consulting groep die zich richt op vier expertisegebieden: human resources, operations (inkoop, supply chain, etc.), financiën en innovatie. Het is aanwezig in 16 landen in Europa, Noord-Amerika en Azië.

Ayming Belgium is al meer dan vijftien jaar actief in het anticiperen, versnellen en veiligstellen van de operationele prestaties van meer dan 400 bedrijven in België. Zij heeft met name grote klanten in de engineeringsector.


www.ayming.be



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.