Met verbeterde gewassen kan Europese landbouwproductie verdubbelen

De Wageningse universiteit werkt aan een plan zodat landbouwgewassen meer voedingswaarde en kwaliteit hebben, veel meer opbrengst geven, met optimaal gebruik van water en mineralen.

Trefwoorden: #biomassa, #CropBooster-P-project, #Europese Commissie, #fosfor, #genetische modificatie, #landbouw, #mineralen, #opbrengst, #plantenveredeling, #René Klein Lankhorst, #stikstof, #voedingswaarde, #Wageningen, #water, #WUR

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Om ervoor de zorgen dat er in 2050 genoeg voedsel in de wereld is, moet de landbouwproductie met 70% tot 100% toenemen, aldus René Klein Lankhorst, programmaontwikkelaar van Wageningen University & Research en coördinator van het CropBooster-P-project.

'Het kappen van regenwouden voor extra landbouwgrond is geen optie, omdat het ecosysteem van de wereld dan wordt vernietigd', aldus Klein Lankhorst. Tegelijkertijd leidt klimaatverandering tot een transitie van fossiele naar biobased grondstoffen, waar 30% extra landbouwproductie voor nodig is.

Binnen de EU gaan 18 Europese partners, onder leiding van Wageningen University & Research, een planmaken voor de ontwikkeling van nieuwe gewassen.

Volgens Klein Lankhorst is het technisch haalbaar om in 2050 de opbrengsten van de Europese landbouw te verdubbelen door fotosynthese te optimaliseren. 'De huidige landbouwgewassen zetten maar 0,5 tot 1% zonlicht om in biomassa', stelt Klein Lankhorst.

'Het is wetenschappelijk bewezen dat dit is te verdubbelen naar 1 tot 2%. Ook moeten verbeterde gewassen zeer zuinig omgaan met water en met mineralen zoals stikstof en fosfor. Een verhoogde opbrengst mag niet ten koste gaan van kwaliteit en voedingswaarde. Er is veel onderzoek nodig om dit te realiseren.'

Er wordt nu een zo breed mogelijk routeplan opgesteld met alle bestaande en toekomstige mogelijkheden om gewasopbrengst te verhogen. Klein Lankhorst: "Een aantal maatschappelijke partijen verzet zich tegen het gebruik van moderne technologie in plantenveredeling.' Lees: genetische modificatie.

'Er komen nu workshops waarin we met consumenten, industrie en boeren oplossingen formuleren zodat ook toekomstige generaties de beschikking hebben over voldoende, kwalitatief hoogwaardig voedsel.'

'Onze verwachting is dat we hierdoor aan het eind van het CropBooster-P-project een routekaart hebben ontwikkeld met steun vanuit de samenleving. De Europese Commissie kan dit gebruiken om het noodzakelijke onderzoek uit te laten voeren om de voedselvoorziening veilig te stellen.'