300 miljoen euro investerings­budget voor De Lijn

De Lijn gaat dit jaar meer dan 300 miljoen euro investeren. Dit bedrag zal besteed worden aan nieuwe bussen en trams, nieuwe tramsporen, heringerichte stations­omgevingen, extra aanbod, ...

Trefwoorden: #autobus, #Ben Weyts, #De Lijn, #investering, #openbaar vervoer, #tram, #Vlaamse regering

Lees verder

Techniek

( Foto: De Lijn )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds het aantreden van de huidige Vlaamse regering wordt De Lijn grondig hervormd. Er werd een einde gesteld aan de ongebreidelde groei van de werkingstoelage en het bedrijf wordt klaargestoomd om in 2020 een vergelijking met de privésector te doorstaan.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: “De werkingstoelage is gedaald, maar de investeringsinspanningen zijn verhoogd. De belastingbetaler moet minder betalen, maar krijgt er meer voor terug. Dit recordbedrag van 300 miljoen euro wordt vooral geïnvesteerd in de vernieuwing van de vloot en de infrastructuur”.

Zo wordt er dit jaar 93 miljoen euro voorzien voor de aankoop van 200 hybride bussen, die op termijn vol elektrisch zullen kunnen rijden. Er is ook 46 miljoen euro voor de aankoop van nieuwe trams, die in Antwerpen de stilaan pensioengerechtigde PCC-trams gaan vervangen.

Er wordt dit jaar voor bovendien 41 miljoen euro projecten ingeschreven voor de vernieuwing van het tramnet. En nog eens 7,5 miljoen euro gaat naar onteigeningen die de weg vrijmaken voor de nieuwe tramlijn tussen Hasselt en Maastricht. Verschillende stationsomgevingen (zoals Gent-Sint-Pieters, Mechelen, Oostende, Diest en Hasselt) worden vernieuwd.

Daarnaast wordt er ook heel gericht geïnvesteerd in extra aanbod voor de reiziger. Dankzij een investering van 7,5 miljoen euro wordt er vanaf begin 2019 extra aanbod voorzien op drukke lijnen op drukke momenten, of waar er een specifieke nood is.