ILVO plant 1 miljoen euro aan energiebesparende investeringen

Om deze energiebesparende investeringen investeringen te kunnen realiseren, krijgt ILVO 750.000 euro subsidie van Vlaanderen in het kader van het Actieplan Energie-efficiëntie.

Trefwoorden: #energie-efficiëntie, #energiebesparing, #ILVO, #stoomproductie, #subsidie

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - ILVO )

ENGINEERINGNET.BE - ILVO (Instituut voor Landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek) zal mede dankzij deze subsidies versneld kunnen investeren in (onder andere) een nieuwe stoominstallatie, dak- en muurisolatie en betere beglazing.

De Vlaamse overheid verwacht van al zijn entiteiten minstens 27% energiebesparing tegen 2030 t.o.v. het basisjaar 2005. Deze doelstelling valt binnen het Klimaatactieplan Energie-Efficiëntie, dat o.a. door het Vlaams Energie Bedrijf (VEB) opgevolgd en begeleid wordt. ILVO zit ruim op schema om het doel qua energiebesparing te halen.

De herziening van de stoomproductie van hun Food Pilot is het meest in het oog springend energieproject dat in 2019 wordt gerealiseerd. In dat gebouw in Melle is er voor sommige voedingsproeven stoom nodig. De verouderde, decentrale en over­gedimen­sioneerde installatie gaat vervangen worden door een nieuwe hoogrendementsinstallatie met een verwachte energiebesparing van 40%.

Het instituut heeft daarnaast nogal wat energie-intensieve processen. Serres, stallen voor biggen en kippen worden bijvoorbeeld warm gehouden of gekoeld voor proeven. De drie andere projecten zijn de muur- en dakisolatie van 2 kippenstallen, nieuwe ramen voor één gebouw van de afdeling plantenonderzoek (P39) en dakisolatie van het gebouw van de Centrale Diensten.

Daarnaast zal ILVO dit jaar nog energiebesparende projecten vanuit zijn eigen financiële middelen gaan realiseren:

  • vernieuwing van de beglazing voor het varkenscomplex en van een conciërgewoning,
  • een zuiniger verlichtingssysteem,
  • aangepaste ventilatie en warmteafgifte in een aantal kippenstallen,
  • leidingisolatie en optimalisatie van regelingen en
  • een voorstudie (potentieelscan) voor een WKK-installatie voor de serres.