Recordjaar voor North Sea Port met +70 miljoen ton goederenoverslag

Voor het 2de jaar op rij registreert North Sea Port een recordjaar. De bedrijven boeken er een goederenoverslag via zeevaart van 70,3 miljoen ton (+5,5%). Een groei in bijna alle segmenten.

Trefwoorden: #bulkgoederen, #fusiehaven, #haven, #logistiek, #North Sea Port, #overslag, #recordjaar

Lees verder

Nieuws

( Foto: North Sea Port )

ENGINEERINGNET.BE - Door deze recordresultaten handhaaft North Sea Port (een jaar na de start als fusiehaven) haar positie als een echte bulkhaven en specialist in stukgoed.

Bijna de helft van de geboekte goederenoverslag is droge bulk, die stijgt naar 32,8 miljoen ton (+4,6%). Een sterke bouwmarkt zorgt voor meer overslag van zand, grint en bouwmaterialen, de kolenoverslag (vooral voor de procesindustrie) stijgt licht en verder gaan landbouwproducten erop vooruit.

De overslag van natte bulk stijgt naar 20,5 miljoen ton (+6,3%) wat vooral te danken is aan een sterke groei van de (petro)chemische sector en biodiesel. De overslag van conventioneel stukgoed komt op 11,8 miljoen ton (+4,5%) door de stijging bij heel wat uiteenlopende soorten goederen.

Met een zeer sterke groei van +61% komt de containeroverslag via zeevaart op een totaal van 1,7 miljoen ton. Dit is het gevolg van het aantrekken van nieuwe diensten en een toename van koelcontainers. Enkel ro/ro daalt licht tot 3,5 miljoen ton (-3,4%).

Niet enkel de overslag via zeevaart kent een recordjaar. De binnenvaart kende een toename van 2,5% wat het totaal op 58 miljoen ton brengt. Dit brengt de totale overslag van de fusiehaven op 128,3 miljoen ton. Bovendien mag er nog 10 tot 12 miljoen ton overslag via pijpleidingen worden bijgeteld.

Met een stijgende goederenoverslag in haast alle segmenten en een recordjaar is North Sea Port voor 2019 licht optimistisch. De haven kent weliswaar nog altijd veel vraag naar vestigingsmogelijkheden, maar de nakende Brexit en een krimpende economische groei zetten aan tot voorzichtigheid.