Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

Startup McNetiq brengt magnetische verankeringen op de markt, waarvoor een gepatenteerde technologie is ontwikkeld, om steigers zonder lassen te bevestigen aan stalen wanden.

Trefwoorden: #belastbaarheid, #controlock, #David van Loo, #Edwin van der Heide, #Haven Rotterdam, #magnetisch, #McNetiq, #onderhoud, #Rotterdam Port Fund, #steigeranker, #steigers, #verankeringen

Lees verder

Techniek

( Foto: McNetiq )

ENGINEERINGNET.BE - Het Nederlandse bedrijf McNetiq heeft een magnetisch steigeranker op de markt gebracht. Deze ankers zijn toepasbaar bij onderhoud aan onder meer opslagtanks, scheepvaart, energiecentrales en staalbouw.

Normaal wordt een steiger voor onderhoud aan een opslagtank vrijstaand van de tank gebouwd. Vanwege de stabiliteit wordt de steiger breed opgezet met veel steunberen. Zo’n piramidevormige steiger kan tot 6 keer minder volumineus worden als deze met magneten wordt bevestigd aan de tank.

Bij schepen wordt de steiger vaak tegen de wand gelast. Lasverbindingen zijn sterk, maar in de havenindustrie meestal tijdelijk. Lassen heeft een grote impact op het materiaal, de mens en het milieu. Ook is het kostbaar en bestaat er kans op brand- en explosiegevaar.

Met het nieuwe steigeranker is dat te voorkomen. Ook garandeert de gepatenteerde Controlock-technologie met 100% zekerheid de maximale belastbaarheid van de magneet.

In 2017 werd McNetiq geselecteerd voor het Port XL-programma van de Rotterdamse haven, dat zich richt op innoveren. Het bedrijf kreeg onder meer een mentor toegewezen vanuit het Rotterdam Port Fund, partner in het innovatie-ecosysteem.

David van Loo, investment director van het Rotterdam Port Fund: ‘We helpen onze deelnemingen met financiële ondersteuning en advies. Daarnaast verbinden we hen met elkaar en met ons netwerk, waaronder de investeerders in ons fonds.'

'Door onze betrokkenheid als mentor konden we McNetiq helpen het businessplan te verbeteren. Als Rotterdam Port Fund hebben we samen met InnovationQuarter een aandelenbelang genomen en een lening ter beschikking gesteld. Met onze netwerkcontacten helpen we met het openen van deuren. Kortom, wij geven McNetiq een duwtje in de rug voor de eerste omzetgroei.’

De eerste klant van het bedrijf is Vopak. Dit bedrijf maakt zich sterk om het systeem van McNetiq te verspreiden. Oprichter Edwin van der Heide van McNetiq stelt: 'We hebben de ambitie om een hele productiefamilie op te tuigen in verschillende marktsegmenten zoals raffinaderijen en rederijen.’