Recticel coördineert Horizon 2020 PUReSmart project

Economie 23/01/2019 10:18:13

PUReSmart telt negen partners uit zes EU-landen en zoekt innovatieve oplossingen om de huidige lineaire levenscyclus van polyurethaan producten te veranderen in een circulair model.

Lees hieronder verder   
Verwant

Oplosmiddel creëert 2 halfgeleiders uit 1 polymeer

Nieuw Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

Antwerpse haven krijgt één van de grootste propaantanks in Europa

Onderzoek naar vervanging giftig chroom-6 door algenskeletten

Europees actieplan voor betere veiligheidsinformatie over chemische stoffen

Druppels transporteren door middel van oppervlaktegolven

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

(1/7) Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

(1/7) Antwerpen schakelt Arcadis in om klimaatambities waar te maken

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Recticel, een wereldwijde producent van hoogwaardige polyurethaanproducten, is de coördinator van het PUReSmart project. Dit project is op 1 januari 2019 gestart en heeft een looptijd van vier jaar. De EU steekt hier 6 miljoen euro subsidie in.

Thermohardende PU producten, zoals soepel- en hardschuim, hebben een lange levensduur. Er is een grote diversiteit aan toepassingen voor, vandaar dat het een van de zes meest geproduceerde kunststofmaterialen ter wereld is.

Nu is het recycleren van thermohardende PU veel lastiger dan thermoplastische materialen. Het PUReSmart-project heeft tot doel nieuwe methodes, technologieën en benaderingen te vinden om PU tot een circulair materiaal te transformeren.

Het PUReSmart-project beoogt het hergebruik van meer dan 90% van PU afval. Hiertoe worden intelligente sorteertechnologieën ontwikkeld om een brede waaier aan PU-materialen te scheiden tot specifieke basismaterialen.

Deze materialen zullen tot grondstof worden herleid om te gebruiken als input voor bestaande PU-producten. Ze dienen ook als bouwsteen voor een nieuw polymeer dat de duurzaamheid van thermoharders verenigt met het circulaire karakter van thermoplastische materialen.

De Universiteit van Gent ontwikkelt in het kader van dit project nieuwe molecules om recycleerbaarheid te kunnen inbouwen in de polyurethaanchemie.

KU Leuven ontwikkelt nieuwe mogelijkheden om thermohardende materialen af te breken om zo dit materiaal te recupereren.

BT-Wolfgang Binder (Oostenrijk) beschikt over sensoren om materialen te scheiden. WeylChem InnoTec (Duitsland) heeft ervaring in de synthese en opschaling van chemicaliën, die als nieuwe bouwstenen zijn te gebruiken voor circulair PU. << (Lydia Heida) (foto: Recticel)

De andere partners in het PUReSmart-consortium zijn Covestro Deutschland, onderzoeks- en consultancybedrijf Ecoinnovazione (Italië), Universidad De Castilla – La Mancha (Spanje) en Ayming (Frankrijk). <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nieuw groot onderzoeksprogramma via ALMA-telescoop

Rychard Bouwens van de Leidse Sterrewacht is de eerste Nederlandse wetenschapper die een ‘Large Program’ mag uitvoeren met de geavanceerde ALMA-telescoop, die in Chili opgesteld staat.

Genomineerden voor Matexpo awards bekend gemaakt

Met deze awards wil de beursorganisator de grootste technische innovatie, de meest milieuvriendelijke machine of innovatie of de meest vernieuwende veiligheidsstoepassing onderscheiden.

Pocketboer publiceert ’tips en tricks’ voor pocketvergisten

De voorbije jaren ontstonden bij landbouwers allerlei problemen bij gebruik van hun kleinschalige biogasinstallatie. De operationele groep 'Pocketboer' heeft nu oplossingen ontwikkeld.

KU Leuven-onderzoekers stap dichter bij nieuwe generatie zonnepanelen

De nieuwe studie van de KU Leuven legt voor het eerst uit hoe perovskieten, kunstmatige kristallen die zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit, zijn te stabiliseren.

SCK•CEN stuurt landbouw-experiment de ruimte in

Er zijn ambitieuze plannen om een maandorp te bouwen, als springplank naar planeet Mars. Een van de grootste uitdagingen om daarin te slagen, is een autonome voedsel- en watervoorziening.

Lonza automatiseert productieprocessen met Rockwell Automation - techniek

Het Zwitserse farmacieconcern Lonza, dat ook een vestiging heeft in Bornem en Verviers, heeft Rockwell Automation gekozen voor de digitalisering en automatisering van de productiefabrieken.

Synthetische huid laat robots zweten

Geïnspireerd door de huid van levende wezens ontwikkelt TU/e-onderzoeker Danqing Liu slimme oppervlaktes, die onder invloed van licht en elektra meermaals stoffen afgeven en weer opnemen.

3 miljoen euro Europese steun voor onderzoek naar zelfhelende robots

Onderzoekers van VUB, University of Cambridge, ESPCI-Paris, EMPA en Suprapolix gaan samenwerken aan de volgende generatie robots: (zachte) robots die 'pijn voelen' en zichzelf helen.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners