Recticel coördineert Horizon 2020 PUReSmart project

PUReSmart telt negen partners uit zes EU-landen en zoekt innovatieve oplossingen om de huidige lineaire levenscyclus van polyurethaan producten te veranderen in een circulair model.

Trefwoorden: #bouwsteen, #BT-Wolfgang Binder, #Covestro, #EU, #hardschuim, #hergebruik, #KU Leuven, #kunststof, #polyurethaan, #PUReSmart, #recticel, #sorteren, #thermohardend, #thermoplastisch, #Universiteit Gent, #WeylChem InnoTec

Lees verder

Nieuws

( Foto: Recticel )

ENGINEERINGNET.BE - Recticel, een wereldwijde producent van hoogwaardige polyurethaanproducten, is de coördinator van het PUReSmart project. Dit project is op 1 januari 2019 gestart en heeft een looptijd van vier jaar. De EU steekt hier 6 miljoen euro subsidie in.

Thermohardende PU producten, zoals soepel- en hardschuim, hebben een lange levensduur. Er is een grote diversiteit aan toepassingen voor, vandaar dat het een van de zes meest geproduceerde kunststofmaterialen ter wereld is.

Nu is het recycleren van thermohardende PU veel lastiger dan thermoplastische materialen. Het PUReSmart-project heeft tot doel nieuwe methodes, technologieën en benaderingen te vinden om PU tot een circulair materiaal te transformeren.

Het PUReSmart-project beoogt het hergebruik van meer dan 90% van PU afval. Hiertoe worden intelligente sorteertechnologieën ontwikkeld om een brede waaier aan PU-materialen te scheiden tot specifieke basismaterialen.

Deze materialen zullen tot grondstof worden herleid om te gebruiken als input voor bestaande PU-producten. Ze dienen ook als bouwsteen voor een nieuw polymeer dat de duurzaamheid van thermoharders verenigt met het circulaire karakter van thermoplastische materialen.

De Universiteit van Gent ontwikkelt in het kader van dit project nieuwe molecules om recycleerbaarheid te kunnen inbouwen in de polyurethaanchemie.

KU Leuven ontwikkelt nieuwe mogelijkheden om thermohardende materialen af te breken om zo dit materiaal te recupereren.

BT-Wolfgang Binder (Oostenrijk) beschikt over sensoren om materialen te scheiden. WeylChem InnoTec (Duitsland) heeft ervaring in de synthese en opschaling van chemicaliën, die als nieuwe bouwstenen zijn te gebruiken voor circulair PU.


De andere partners in het PUReSmart-consortium zijn Covestro Deutschland, onderzoeks- en consultancybedrijf Ecoinnovazione (Italië), Universidad De Castilla – La Mancha (Spanje) en Ayming (Frankrijk).