Protontherapie: nog geen afdoend bewijs dat het werkt

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg vond na analyse van internationale wetenschappelijke literatuur geen onweerlegbaar bewijs dat de techniek beter is dan radiotherapie.

Trefwoorden: #analyse, #bewijs, #bijwerkingen, #Charleroi, #Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, #kanker, #klinische studies, #Leuven, #protontherapie, #radiotherapie, #RIZIV, #vergoeding

Lees verder

Nieuws

( Foto: KCE )

ENGINEERINGNET.BE - Protontherapie is een radiotherapie-techniek waarmee kankergezwellen intensief kunnen worden bestraald, terwijl de omliggende weefsels (grotendeels) worden gespaard.

De laatste jaren kreeg de techniek veel aandacht, omdat er in België twee projecten voor protontherapie lopende zijn, één in Leuven en één in Charleroi.

In theorie zijn er daardoor minder bijwerkingen en verlaagt het risico op secundaire kankers door de stralen. Dit maakt de techniek mogelijk interessant voor kinderen en adolescenten, want hun nog niet volgroeide organen zijn zeer gevoelig voor de gevolgen op lange termijn van bestraling.

De behandeling wordt jaarlijks gegeven aan ongeveer vijftig Belgische patiënten, vaak kinderen met zeldzame kankers. Ze worden momenteel in gespecialiseerde centra in het buitenland behandeld en dit wordt volledig vergoed door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV).

Vooraleer de terugbetaling van deze zeer dure techniek uit te breiden naar andere soorten kanker, vroeg het RIZIV aan het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) om de werkzaamheid ervan te onderzoeken.

Het KCE vond na een grondige analyse van de internationale wetenschappelijke literatuur geen onweerlegbaar bewijs dat de techniek beter is dan de klassieke radiotherapie.

Er bestaan namelijk geen wetenschappelijke studies van goede kwaliteit die aantonen dat protontherapie voor de onderzochte kankers doeltreffend is. Met wat we vandaag weten, is het daarom niet mogelijk om te bepalen of deze behandeling meer of minder doeltreffend is dan de klassieke radiotherapie.

Waar het gaat om bijwerkingen lijken beide soorten behandelingen wel vrij gelijkaardig te zijn (maar op basis van studies van lage kwaliteit). Bovendien kon men ook niet nagaan of protontherapie wel degelijk minder leidt tot secundaire tumoren (door bestraling).

Er lopen momenteel drie gerandomiseerde klinische studies, die protontherapie vergelijken met klassieke radiotherapie, Hun resultaten worden in 2027 verwacht. Daarom zal het wetenschappelijk bewijs de volgende tien jaar niet veel veranderen, aldus het KCE.