Radioactieve stof toont afwijkend eiwit bij kanker

De KU Leuven heeft een radioactieve molecule ontwikkeld, die een afwijkende vorm van het eiwit HSP90 kan opsporen. Dit kan goed nieuws betekenen voor de diagnose en de behandeling van kanker.

Trefwoorden: #deeltjesversneller, #eiwit, #gammastralen, #HSP90, #kanker, #KU Leuven, #laboratorium, #melanomen, #molecule, #PET-scanner, #prostaatkaner, #radioactief, #Switch lab, #tumor, #VIB, #weefsels

Lees verder

research

( Foto: KU Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - “HSP90 helpt andere eiwitten aan hun driedimensionale structuur," aldus Guy Bormans, hoofd van het laboratorium voor Radiofarmaceutisch onderzoek. "Het herstelt de oorspronkelijke staat van eiwitten die aan thermische stress hebben blootgestaan. Hieraan dankt het zijn naam: heat shock protein.”

Maar HSP90 heeft ook eigenschappen die schadelijk kunnen zijn voor het menselijk lichaam. Zo speelt het eiwit een rol bij de verspreiding van kankercellen.

“HSP90 dat buiten de tumorcel komt, creëert een omgeving waarin tumorcellen snel kunnen delen, waar ze voldoende voedingsstoffen krijgen. HSP90 dat in het bloed terecht komt, bereidt als het ware plaatsen voor waar kankercellen zich kunnen verspreiden."

Bormans: "We vermoeden dat er een afwijkende vorm van HSP90 bestaat, die een rol speelt bij kankergroei en verspreiding. Het is belangrijk die afwijking op te sporen.”

Het laboratorium voor Radiofarmaceutisch onderzoek heeft hier samen met het Switch lab (VIB-KU Leuven) grote stappen in gezet. Er is een molecule ontwikkeld, die specifiek bindt aan de afwijkende vorm van HSP90.

Met een deeltjesversneller is - op basis van een molecule die de werking van HSP90 afremt – een radioactieve stof gemaakt die gammastralen uitzendt. Die is te volgen op zijn tocht door het lichaam met een PET-scanner. De molecule wordt vastgehouden in weefsels met een verhoogde concentratie van afwijkend HSP90, wat dan wijst op de aanwezigheid van een tumor.

De techniek is bij muizen gebruikt, en is op relatief korte termijn ook voor mensen geschikt. Uit het onderzoek is gebleken dat de speurstof niet alleen aan melanomen bindt, maar ook aan andere tumoren, zoals prostaatkanker. Voorlopig ziet het ernaar uit dat de speurstof breed inzetbaar is.

De huidige molecule zendt onschadelijke gammastralen uit, maar je kan ook een radioactieve molecule maken met een erg destructieve straling die die kankercellen vernietigt. Dat vergt verder onderzoek.