Methode om stroboscopisch effect van LED’s onzichtbaar te maken
Onderzoek & Wetenschap 6/02/2019 10:39:38
Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en Signify bepaalden bij welke kenmerken van het licht het menselijk oog geen stroboscopische effecten meer kan waarnemen.
Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen
Spintronica als energiezuinig alternatief voor gewone micro-elektronica
Inventarisatie wereldwijde schade aan belangrijke voedselgewassen
Methode om stroboscopisch effect van LED’s onzichtbaar te maken
1,6 miljoen euro voor onderzoek naar sociale eiwit-netwerken
lnPulse versnelt ontwikkeling Europese fotonica-productie
>> Meer verwant nieuwsClub Logistiek & Supply Chain Managers
Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth
van 19/09/2018 tot 30/04/2019
Facility manager: 10 aparte modules
Zwijnaarde (Gent)
van 1/10/2018 tot 27/06/2019
Kwaliteitscoördinator
SBM Kortrijk
van 9/10/2018 tot 28/05/2019
Expert in onderhoudsmanagement
Zwijnaarde (Gent)
van 11/10/2018 tot 25/04/2019
Club Productiemanagers
Mercure Hotel Roeselare
van 17/10/2018 tot 4/09/2019
Club Continu Verbeteren
Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth
van 22/10/2018 tot 11/09/2019
Scan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.
(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden
(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones
(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn
(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België
(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen
(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Europese elektra bestaat uit wisselstroom die verandert met 50 cycli per seconde. "De reactie van LED's op de fluctuerende stroom is vrijwel direct," stelt promovenda Gosia Perz.
De meeste LED’s bevatten daarom een driver die de stroom reguleert die door een LED beweegt. Maar de verschillende drivers hebben andere levels van ongewenste effecten in het uitgezonden licht van LED's.
Nu kan waarneming van het zogeheten stroboscopische effect door het menselijk oog leiden tot ergernis, vermoeidheid en hoofdpijn. “Als fluctuerend licht op een bewegend object valt, is het effect zichtbaar als een serie stilstaande beelden. In een extreme vorm wordt deze stroboscopische toepassing gebruikt in discotheken,” aldus Perz.
Perz zocht dus naar de zogenoemde ‘zichtbaarheidsdrempel’ van specifieke lichtparameters, waarbij het stroboscopische effect nét onzichtbaar wordt.
Ze nodigde hiervoor meer dan 200 personen uit om in een gesimuleerde kantooromgeving te kijken naar een zwarte schijf met een witte stip onder een LED-lichtbron.
De schijf draaide met een constante snelheid van vier meter per seconde, vergelijkbaar met snelle handgebaren in een kantooromgeving. Tijdens de experimenten manipuleerde Perz verschillende lichtparameters: de frequentie, de modulatiediepte en de vorm van de golf.
De proefpersonen gaven per verandering aan of ze een stroboscopisch effect waarnamen. Onderzoekers aan de Southeast University in China herhaalden de experimenten om culturele verschillen uit te sluiten.
Aan de hand van de gevonden drempelwaarden van elke combinatie van de geteste parameters ontwikkelde Perz een open source model dat de zichtbaarheid van het stroboscopische effect van elke lichtgolf kwantificeert. LED-fabrikanten kunnen dit model gebruiken om hun producten te testen.
Deze methode heet SVM, wat staat voor 'stroboscopic visibility measure'. De Internationale Commissie voor Illuminatie beveelt het al aan om de zichtbaarheid van het stroboscopische effect in algemene verlichtingstoepassingen te kwantificeren. << (Lydia Heida) (foto: TU/e - Gosia Perz)