Flanders Make richt “Smart Factory”-initiatief op

Met het Smart Factory Benelux initiatief bundelt Flanders Make de krachten met bedrijven om samen de noodzakelijke transformatie naar slimme, digitale fabrieken te realiseren.

Trefwoorden: #demonstratie, #Factory of the Future, #Flanders Make, #Industrie 4.0, #Smart Factory Benelux

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flanders Make )

ENGINEERINGNET.BE - Productiebedrijven kunnen er niet meer om heen: hun klanten verwachten steeds meer producten op maat, snel geleverd en liefst zonder meer te betalen. Wie erin slaagt om hierop in te spelen is de concurrentie meteen een stevige stap voor.

De SmartFactoryBNL is een demonstratieplatform dat stap voor stap verder uitgebouwd wordt met een groeiende groep bedrijven en tijdens evenementen in de hele Benelux getoond wordt. Hieraan meewerken is interessant voor aanbieders van bijvoorbeeld automatiseringstechnologie, robots, IT oplossingen en voor productiebedrijven die willen uitgroeien tot digitale fabrieken voor de toekomst.

Bosch Rexroth en Pilz werkten alvast mee aan de eerste demonstratiefabriek, die tijdens de vakbeurs Indumation in aanwezigheid van Minister-president Geert Bourgeois voorgesteld werd. Het doel hiervan: bedrijven in de hele Benelux inspireren om zich bij dit Industrie 4.0 initiatief aan te sluiten.

Geert Bourgeois: “De maakindustrie heeft een veelbelovende toekomst in Vlaanderen. Zij is een krachtige motor van onze economie en schept welvaart met 173.000 medewerkers, 5.155 bedrijven goed voor 24% van onze export en 60% van de privé-middelen voor onderzoek en ontwikkeling.”

Het concept van de Smart Factory komt uit Duitsland, waar de gerenommeerde professor en Industrie 4.0 pionier Detlef Zülke al 50 bedrijven en onderzoekspartners samenbracht om een producent-onafhankelijk digitaal productiesysteem te ontwikkelen. Hierin worden de nieuwste en meest veelbelovende technologieën jaar na jaar verder ontwikkeld en gedemonstreerd.

Flanders Make brengt dit succesvolle Duitse concept naar de Benelux, bouwt erop voort en verrijkt het met eigen expertise. De slimme demonstratiefabrieken in Duitsland en de Benelux zullen ook virtueel met elkaar verbonden worden, om ervaring op te doen met geconnecteerde fabrieken, die van elkaar kunnen leren.

De kennis die hier opgebouwd wordt zal ook beschikbaar gesteld worden aan een brede groep van bedrijven met een hart voor innovatie.