Luchtwassers bij stallen halen voorgeschreven 70% verwijdering ammoniak

Uit meetresultaten van landbouw­onderzoeks­instituut ILVO blijkt dit haalbaar voor elk type, zoals biobedden, gecombineerde biologische luchtwasser en gecombineerde chemische luchtwasser.

Trefwoorden: #ammoniak, #biobedden, #biologische wasser, #chemische wasser, #controle, #Departement Omgeving, #ILVO, #lucht, #luchtwassers, #microbiologie, #stal, #storing, #varkenshouders, #Vlaamse overheid, #voorbevochtiger

Lees verder

Techniek

( Foto: ILVO )

ENGINEERINGNET.BE - Luchtwassers die op een (varkens)stal geplaatst worden voor schonere uitgaande lucht moeten 70% van de ammoniak verwijderen.

Dit is wettelijk verplicht. Hiertoe zijn meerdere soorten luchtwassers: biobedden, gecombineerde biologische luchtwassers en gecombineerde chemische luchtwassers.

Het rendement van 70% ter verwijdering van de ammoniak uit stallucht is haalbaar voor de systemen waarin varkenshouders investeren. Op momenten dat er geen storingen optraden, stijgt het rendement zelfs tot boven 80%.

Tot die conclusie komt landbouwonderzoeksinstituut ILVO op basis van een langdurige meting van de luchtbehandelingstechniek in zeven varkensstallen.

In opdracht van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid werden drie stallen uitgerust met een biobed, drie stallen met een gecombineerde biologische luchtwasser en één locatie met een gecombineerde chemische luchtwasser.

De chemische wasser behaalde steeds erg hoge rendementen. Na problemen herstelde de wasser zich binnen het uur. Dit in tegenstelling tot een biologische wasser, waar de microbiologie in de wasser meer tijd nodig had om zich te herstellen.

Eén van de drie biobedden beschikte niet over de wettelijk voorgeschreven bevochtiger en haalde daardoor alleen in de winterperiode het voorgeschreven rendement. Zo'n voorbevochtiger is dus noodzakelijk.

Tijdens de meetcampagne is gebleken dat alle installaties, zowel biobedden als luchtwassers, gevoelig zijn voor het optreden van storingen. Bij 60% van de meetdagen voor ammoniak waren er geen storingen in het systeem. “Een nauwkeurige controle van het luchtbehandelingssysteem is noodzakelijk om een goede werking te behouden”, concludeert ILVO.

De fabrikanten van gecombineerde luchtwassers claimen dat samen met de ammoniak ook de storende geur uit een varkensstal verwijderd wordt. Uit de metingen blijkt dat de beloofde geurverwijdering van 70% sporadisch gehaald wordt.

Op basis van de metingen waarbij geen storingen werden opgetekend, lijkt een rendement van 70% voor biobedden wel haalbaar.