Siemens Healthineers plaatst eerste Magnetom Terra MRI-scanner in België

's Werelds allereerste onderzoekssysteem met ultrahoge veldsterkte, dat is goedgekeurd voor klinisch gebruik, staat nu in het GIGA Cyclotron Research Center van de universiteit van Luik.

Trefwoorden: #André Luxen, #Annemie Steegmans, #biomarkers, #GIGA Cyclotron Research Center, #helium, #hersenen, #knie, #magneet, #MAGNETOM Terra, #MRI-scanner, #resolutie, #Siemens Healthineers, #tesla, #universiteit van Luik

Lees verder

research

( Foto: Siemens Healthineers )

ENGINEERINGNET.BE - Het GIGA-CRC, het interdisciplinair onderzoekscentrum van ULiège, is gespecialiseerd in 'in vivo' beeldvorming. Het is de eerste campus in de Benelux en een van de eerste in Europa die het systeem in gebruik neemt.

De Magnetom Terra MRI-scanner is volledig ontworpen en geproduceerd door Siemens Healthineers. Zij zijn een van de twee pioniers wereldwijd die een MRI-systeem met een ultrahoge veldsterkte voor toepassing in de menselijke geneeskunde kan produceren.

De Magnetom Terra is uitgerust met een nieuw ontwikkelde 7 Tesla-magneet, dat een magnetisch veld genereert wat 140.000 keer sterker is dan dat van de Aarde.

“De scanner rekent hiervoor op de Zero Helium Boil-Off-technologie”, stelt Annemie Steegmans van Siemens Healthineers. “Met behulp van helium wordt de temperatuur van de magneet verlaagt tot -270 °C."

"Deze wordt zo supergeleidend, zodat hoge elektrische stromen een magnetisch veld creëren van 7 Tesla, zonder de scanner te oververhitten. Hoe sterker het magnetisch veld, hoe hoger de resolutie en hoe beter men biologische weefsels kan visualiseren.”

De Magnetom Terra geniet een CE-markering en FDA-markttoelating voor neurologisch en musculoskeletaal klinisch onderzoek van de hersenen en de knie.

“Om onze kennis over de hersenfysiologie en -pathologieën en het onderzoek naar cognitieve neurowetenschappen verder uit te diepen, bestuderen we steeds kleinere structuren en zenuwcellen”, aldus professor André Luxen, verantwoordelijke van het platform GIGA-CRC.

“De nieuwe scanner kan beelden maken van levende menselijke hersenen met een hoge isotropische ruimtelijke resolutie van 0,2 mm. Deze beeldvormingstechnieken met een ultrahoge resolutie zijn cruciaal om onze doelen te bereiken.”

De MRI-scanner helpt bij het sneller bepalen van biomarkers van ziektesymptomen en brengt metabolische processen van de hersenen beter in kaart. Ook kan het neurodegeneratieve aandoeningen visualiseren, zoals de ziekte van Alzheimer, epilepsie, schizofrenie en multiple sclerosis.

Dit verhoogt de mogelijkheden om innoverende onderzoeksfunctionaliteiten in toekomstige klinische toepassingen voor anatomische, functionele of metabolische MRI-beeldvorming om te zetten.