I2PCC-project brengt cleantech­bedrijven in contact met China

Een nieuw project van alle Vlaamse provincies maakt het voor Vlaamse cleantech­bedrijven gemakkelijker om het economisch potentieel van de Chinese markt te ontdekken.

Trefwoorden: #China, #cleantech, #Cleantech Flanders, #milieutechnologie, #POM, #Vlaamse Provincies

Lees verder

Nieuws

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Veel Vlaamse clean­tech­bedrijven (clean technology, een verzamelnaam voor vormen van technologie die bijdragen aan een schoner milieu en/of zorgen voor energiebesparing) zijn jonge, kleine, maar wel zeer innovatieve bedrijven.

Door internationalisering te stimuleren en te ondersteunen, kunnen ze hun innovaties breder uitdragen en versterken ze bovendien samen Vlaanderen als innovatieve regio.

De laatste 30 jaar kent China een grote mate van verstedelijking, zodat er snel geschakeld moet worden om kwaliteitsvolle levensomstandigheden te creëren voor de bevolking. Er wordt zwaar geïnvesteerd in onder meer afvalverwerking, drinkwatervoorziening, waterzuivering, energie- en warmteproductie. Stuk voor stuk domeinen waarin onze Vlaamse expertise een verschil kan betekenen.

De Made in China 2025-strategie van de Chinese overheid maakt bovendien een prioriteit van de transitie naar een groenere en meer energie-efficiënte economie. Het moment dus voor buitenlandse bedrijven om in partnerschap met lokale Chinese actoren grootse projecten op te zetten.

Alle Vlaamse provincies hebben een partnerschap met een zusterregio in China, waarbij de nadruk ligt op economische samenwerking: Chengdu, Chongqing, Guangdong, Hebei en Shaanxi. Het nieuwe Interprovinciaal Internationaliseringsproject China Cleantech (I²PCC) bouwt verder op deze partnerschappen, zodat er voor Vlaamse cleantechbedrijven een interessant netwerk ontstaat.

Concreet organiseren de partners binnen I²PCC een traject van informatiesessies en gerichte bezoeken van Chinese delegaties aan onze Vlaamse cleantechsector. Er staat ook een bedrijfsmissie naar de verschillende partnerregio’s in China op de agenda.

Na afloop van de bedrijfsmissie worden de voornaamste resultaten gedeeld met de volledige Vlaamse cleantechsector tijdens een slotseminarie.


ACHTERGROND
Naast de vier provincies en POM Antwerpen zijn ook Flanders Investment & Trade (FIT) en Cleantech Flanders partner in dit project.

Voor de verwezenlijking van dit interprovinciale project ontvangen de projectpartners 193.198 euro financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Daarmee wordt 40% van de projectkost gedekt. De overige 60% wordt ingebracht door de provincies en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappijen POM Antwerpen en POM Limburg.