Bedrijfsgeheimen voortaan beter beschermd

Elk bedrijf heeft zijn uitvindingen (klantenbestand). Voortaan beschermt de wet deze bedrijfsgeheimen beter. Hier een paar belangrijke punten en wat kunnen bedrijfsleiders doen bij misbruik.

Trefwoorden: #bedrijfsgeheimen, #bescherming, #juridisch advies, #Solange Tastenoye

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe wet van 30 juli 2018 zet de Europese Richtlijn om betreffende de bescherming van niet-openbaar gemaakte knowhow en bedrijfsinformatie (bedrijfsgeheimen) tegen het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken en openbaar maken daarvan.

De richtlijn wil eenzelfde bescherming in heel de Europese Unie voorzien. Ze stelt een aantal algemene punten voorop maar laat elke lidstaat toe om in zijn nationale wet nog verder te gaan en bedrijfsgeheimen nog beter te beschermen.

Wat zijn “bedrijfsgeheimen” ?
Om van een “bedrijfsgeheim” te kunnen spreken, moet de informatie aan alle volgende voorwaarden voldoen:
a) ze is geheim in die zin dat zij niet algemeen bekend is,
b) ze bezit handelswaarde omdat zij geheim is,
c) ze is door de persoon die rechtmatig daarover beschikt, onderworpen aan redelijke maatregelen om deze geheim te houden.

Het is dus belangrijk dat het bedrijf in kwestie, wil het de bescherming genieten van deze nieuwe wet, al voldoende maatregelen neemt om de geheimhouding te verzekeren. We denken hier bijvoorbeeld aan het ontzeggen van de toegang tot bepaalde delen van het bedrijf/fabriek; of het laten ondertekenen van documenten in verband met de geheimhouding. Deze maatregelen kan het bedrijf intern nemen (binnen het bedrijf zelf), maar ook extern, naar klanten toe, bijvoorbeeld.

“Onrechtmatig” toeëigenen
Het verkrijgen van een bedrijfsgeheim zonder de toestemming van de houder ervan wordt als onrecht-matig beschouwd wanneer dat gebeurt door het zich onbevoegd toeëigenen of kopiëren van documenten, voorwerpen, materialen, enz… die het bedrijfsgeheim bevatten. Ook gedrag dat, gezien de omstandigheden, wordt beschouwd als strijdig met de eerlijke handelspraktijken, kan beschouwd worden als onrechtmatig
toeëigenen.

Ook (ex)werknemers moeten zich houden aan deze wettelijke bepalingen. Onze Wet op de arbeidsovereenkomsten werd op een zodanige manier aangepast, dat er voortaan duidelijk in vermeld wordt dat werknemers geen bedrijfsgeheimen mogen bekomen op een onrechtmatige manier en/of ze openbaar maken.

Wat te doen ?
U moet in de eerste plaats een ingebreke-stelling (liefst nog altijd per aangetekende brief !) verzenden. Helpt dit niet dan kan u naar de rechter stappen. Wanneer de rechter vaststelt dat er sprake is van het onrechtmatig verkrijgen of openbaar maken van een bedrijfsgeheim, dan kan hij op uw verzoek, jegens de overtreder één of meerdere maatregelen bevelen.

Zo bijvoorbeeld: de staking van het gebruik of de openbaarmaking van het bedrijfsgeheim; het verbod om inbreuk- makende goederen te produceren, aan te bieden, in de handel te brengen of te gebruiken; het terugroepen van inbreukmakende producten van de markt; de vernietiging van de inbreukmakende goederen, enz…

De maatregelen die de rechter kan opleggen, doen geen afbreuk aan enige schadevergoeding die u als bedrijfsleider verschuldigd kan zijn vanwege het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken of openbaar maken van een bedrijfsgeheim. Wordt de inbreuk gepleegd door een werknemer, dan kan die eventueel (naargelang de omstandigheden) ontslagen worden!

Opgepast!
Stel dat u als bedrijfsleider een procedure moet opstarten omdat uw bedrijfsgeheim geschonden werd, dan kan u zich uiteraard de vraag stellen of tijdens deze procedure uw bedrijfsgeheim nu ook niet te grabbel zal gegooid worden.

De nieuwe wet is hierop voorzien en stelt dat men tijdens, maar ook na de gerechtelijke procedure, gehouden is tot geheimhoudingsplicht. Dit betekent dat elke persoon die bij de rechtszaak betrokken is (advocaten, getuigen, magistraten, enz…), gehouden is tot een volledige geheimhouding.


door Solange Tastenoye, Zelfstandig Juriste